Verejná knižnica Mikuláša Kováča: Prečítané leto a Slová, ktoré si chceme pamätať

KULTÚRA
0 /

Prečítané leto je výnimočný projekt, do ktorého sa Verejná knižnica Mikuláša Kováča zapája aj tento rok. Ide o súbor podujatí pre deti počas letných prázdnin. Motto aktuálneho ročníka je: Slová, ktoré si chceme pamätať.

Leto vo VKMK

Čas vyhradený na čítanie s deťmi je dôležitejší, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Rodič tak dieťaťu už od útleho detstva hovorí, že ho ľúbi. Venuje mu svoju stopercentnú pozornosť a trávi s ním nezabudnuteľné chvíle. Čítaním tiež zlepšuje jeho schopnosť sústrediť sa, pamäť i slovnú zásobu. Pri nástupe do školy sa toto všetko mnohonásobne vráti.

Prečítané leto je vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča súbor podujatí počas prázdnin určený deťom od 5 do 9 rokov. Podujatia sa konajú v dvoch pobočkách (z piatich) Verejnej knižnice Mikuláša Kováča – v pobočke Fončorda a v pobočke detskej literatúry.

Knihovníčky pripravujú tematické rozprávkové čítanie podľa brožúry Slová, ktoré si chceme pamätať. Súčasťou tohto podujatia sú aj tvorivé dielne a špeciálne pre deti vybrané knižné tipy na výnimočné letné čítanie.

Každé dieťa dostáva spomínanú brožúrku, kde nájde detský pas. Ten môže využiť nielen v knižnici, ale aj doma. Celý materiál je určený tak deťom, ako aj dospelým. Je inšpiráciou a vodítkom nielen k tomuto súboru letných podujatí, ale aj zamyslením nad otázkou, prečo s deťmi čítať.

Najbližšie termíny Prečítaného leta

Pobočka Fončorda, Jilemnického 48:

  1. júla, 14. augusta, 28. augusta

Pobočka detskej literatúry, Lazovná 26:

6. augusta

Podujatia sa začínajú vždy o 10:00 hod. a trvajú približne 1 až 1,5 hodinu. Deti nemusia byť čitateľmi knižnice. Rovnako nie je potrebné zúčastniť sa všetkých podujatí.

Mgr. Katarína Lehotská Mikuláková, marketingová manažérka hovorí:

„Je potvrdené,  že deti, ktorým je čítané už v útlom veku, majú v porovnaní s rovesníkmi väčšiu slovnú zásobu, ľahšie sa učia a majú kladný vzťah k vzdelávaniu. U nás v knižnici pracujeme s deťmi každého veku; dokonca spolupracujeme s mestom už pri slávnostnom uvítaní detí do života a aktuálne pripravujeme aj program pre batoľatá. Prečítané leto je veľmi obľúbenou letnou aktivitou, ktorú každoročne pripravuje kníhkupectvo Martinus a do ktorej sa naša knižnica rada zapája. Veríme, že pre dobro veci má obrovský zmysel spájať sa s našimi partnermi.”

Katarína Lehotská Mikuláková

Katarína Lehotská Mikuláková

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková, Foto: VKMK