Svetový festival The Legits Blast v Banskej Bystrici privítal 96 krajín, výnimočný bol účasťou olympionikov v breakingu

KULTÚRA
1 /

Medzinárodný festival The Legits Blast je oficiálne ukončený a podľa organizátorov dopadol jeho 15. ročník nad očakávania. Záver minulého týždňa ovládli Banskú Bystricu tanec a hudba, do mesta prišli aj olympijskí víťazi, ktorí taktiež bojovali o najvyššie priečky v jednotlivých kategóriách. Vyhrali viacerí favoriti, no prekvapili aj nováčikovia.

Na pätnásty ročník podujatia The Legits Blast prišli účastníci až z 96 krajín. Najviac súťažiacich prišlo z ďalekej Latinskej Ameriky. Vďaka tomuto breakingovému festivalu je Banská Bystrica známa po celom svete.

„Opäť sme prelomili ďalší rekord. Minulý rok prišli na festival tanečníci z 94 krajín, tento rok to bolo ešte o dve krajiny viac. Sme hrdí na to, že sa nám podarilo na Slovensko dostať  breakingovú špičku z celého sveta. Svedčí to o tom, že náš festival je naozaj svetovým formátom. Ďakujeme každému, kto prišiel a zabával sa s nami,“

hovorí Miro Križan, jeden z organizátorov festivalu.

Miro Križan

Miro Križan

Finálové kolá boli obdivuhodnou ukážkou talentu a zapálenia pre breaking. V detskej kategórii vyhral talentovaný B-Boy Littleman z Poľska. Ženskú kategóriu vyhrala mladučká 17-ročná B-Girl Nicka z Litvy, ktorá obhájila svoj titul už po tretí raz! O jej talente a odvahe v mladom veku niet pochýb, nakoľko Nicka tento rok žiarila aj na letnej olympiáde, odkiaľ si odniesla striebornú medailu.

Na festivale mala premiéru kategória 1vs1 Toprock, v ktorej porotu najviac zaujal B-Boy Fly Jan z Brazílie, ktorý sa stal prvým víťazom tejto kategórie a nateraz môžeme len hádať, či svoje prvenstvo obháji aj na rok.

Najväčšie zastúpenie súťažiacich mala už tradične kategória 1vs1 Breaking, kde sa spomedzi 91 tanečníkov pretancovali do finále B-Boy Raptor a Quake. Po náročnom súboji sa napokon na vrchol dostal Quake z Taiwanu.

Nicka

Nicka

Očakávanou kategóriou bol 2vs2 Breaking. Tu bol veľkým favoritom B-Boy Lil Zoo, ktorý si ako dvojičku dohodol zlatého olympionika Phila Wizarda. Keďže Lil Zoo túto kategóriu vyhral už dva roky po sebe, očakávalo sa, že sa tak stane aj tento rok. Súboj bol veľmi tesný, no napokon túto dvojicu prekonala japonská skupina Body Carnival YG v zložení B-Boy Issin a B-Boy Haruto.

Záznam finálového večera je dostupný na Red Bull BC One Youtube kanále.

Headlinerom koncertov bola americká kapela Fusik, ktorá si živou hudbou podmanila celé publikum. Okrem ich sobotného koncertu na Garage Stage vytvorili  správnu atmosféru aj počas súťaže Rep Your Country a tanečných cyphroch. Aj vďaka nim boli spomínané kategórie jedinečné.

Víťazi 2vs2 breaking

Víťazi 2vs2 breaking

Súťaž Rep Your Country bola plná elektrizujúcich výkonov tanečníkov. Zo zúčastnených krajín napokon vyhralo Francúzsko, ktoré tak prerušilo dvojročnú víťaznú šnúru Ukrajiny, ktorá po napínavom súboji skončila druhá.

Organizátori majú za sebou opäť mimoriadne vydarený ročník. Už teraz plánujú, čo prinesú na festival The Legits Blast budúci rok, aby bol ešte o čosi lepší a veľkolepejší. Tanečná šou sa budúci rok uskutoční v dátume 20. – 27.7. 2025 a už tradične začne kempom pre mladých Youth is the Future.

b-boy littleman

b-boy littleman

„Sme radi za kvalitu výkonov, ktorá stále rastie. Tanečníci popierajú svojimi výkonmi zákony gravitácie, čo umocňuje zážitok pre všetkých. Sme vďační, že tento ročník bol výnimočný aj vďaka účasti prvých olympionikov v breakingu. Veľké poďakovanie patrí aj nášmu organizačnému tímu a všetkým dobrovoľníkom za profesionálne odvedenú prácu a zápal pre myšlienku festivalu,“

uvádza ďalší z organizátorov festivalu Martin Gilian.

Martin Gilian

Martin Gilian

Festival The Legits Blast, alebo jeho podprojekty z verejných zdrojov podporil Medzinárodný vyšehradský fond, Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, Veľvyslanectvo USA v Bratislave, Banskobystrický samosprávny kraj, občianske združenie Spolu sme Bystrica a OOCR Stredné Slovensko. Komerčnými partnermi boli Europa Shopping Center, Kia, Motor-Car Banská Bystrica, Stefe a StVPS.

Zdroj: Black Apple , Foto: Slavo Samuelčík a ilustračné