Štátnu operu v Banskej Bystrici povedie nový generálny riaditeľ Šimon Svitok

KULTÚRA
0 /

Ako sme už avizovali, novým generálnym riaditeľom banskobystrickej opery sa od 1. júla 2024 stal Šimon Svitok. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová svoje rozhodnutie oznámila 28. júna na Slávnostnom koncerte k 65. výročiu založenia Štátnej opery v meste pod Urpínom.

„Bola by som rada, aby aj v nasledujúcom období banskobystrická Štátna opera na úspešnú, 65-ročnú cestu nadviazala. Z dôvodu potrebnej kontinuity v riadení a umeleckom smerovaní som sa preto na základe odporúčania generálneho riaditeľa pána Hromadu a projektu posúdeného odborníkmi, rozhodla vymenovať za nového generálneho riaditeľa pána Šimona Svitka. Má podporu odchádzajúceho riaditeľa a jeho skúsenosti vytvárajú predpoklad pre úspešné riadenie,“ 

uviedla ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na pódiu banskobystrickej Štátnej opery

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na pódiu banskobystrickej Štátnej opery

Mgr. art. Šimon Svitok je rodák z Cigľa pri Prievidzi. Operný spev vyštudoval na Hudobnej a tanečnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave u prof. Vlasty Hudecovej a je laureátom niekoľkých speváckych súťaží. V roku 1994 získal angažmán v Štátnej opere v Banskej Bystrici, kde pôsobí ako popredný sólista dodnes.

Popri svojej umeleckej činnosti však zastával viaceré vedúce funkcie. Najskôr ako zástupca umeleckého šéfa, neskôr ako umelecký šéf a doposiaľ ako umelecký riaditeľ opernej zložky divadla.

Zľava Rudolf Hromada a Šimon Svitok

Zľava Rudolf Hromada a Šimon Svitok

Výročný koncert bol zároveň rozlúčkou s doterajším generálnym riaditeľom Štátnej opery Rudolfom Hromadom, ktorý odchádza do dôchodku. Inštitúciu úspešne viedol od roku 1996. Diváci mu za jeho dlhoročnú prácu vzdali hold hromadným „standing ovation“.

„Osobitné slová vďaky by som rád adresoval Rudolfovi Hromadovi, ktorý po dlhých rokoch končí na pozícii generálneho riaditeľa. Uvedomujem si, že za roky svojho riaditeľovania zažil situácie, ktoré boli mimoriadne náročné. Avšak on pri opere vždy odhodlane stál, za čo mu ďakujem. V ďalšej etape života mu prajem len to dobré, hlavne pevné zdravie,“

povedal na slávnostnom koncerte v opere banskobystrický primátor Ján Nosko.

Zľava Ján Nosko a Rudolf Hromada

Zľava Ján Nosko a Rudolf Hromada

Zdroj: Katarína Vollmannová  a (tom) , Foto: K.Šakový a ŠO BB