Prezentácia rozprávkovej knihy Zuzany Bogačevičovej Skrývačka s kozliatkami v ŠVK Banská Bystrica

KULTÚRA
0 /

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici (ŠVK BB) v spolupráci s OZ Pomoc najmenším pripravili prezentáciu knihy autorky ZUZANY BOGAČEVIČOVEJ: SKRÝVAČKY S KOZLIATKAMI.

Ide o prvú rozprávkovú knihu na  Slovensku (nielen) pre deti s poruchou autistického spektra a narušenou komunikačnou schopnosťou. Knihu vydalo vydavateľstvo Enigma Publishing s. r. o. so sídlom v Nitre.  Podujatie sa uskutoční v stredu 25. septembra 2024 o 16:00 hod. v Spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Autorka Zuzana Bogačevičová

Vyštudovala Školu úžitkového výtvarníctva v Košiciach a na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika ukončila odbor Masmédiálne štúdiá. Prvé pokusy o písanie boli zverejnené v zbierke básní Dievčatá a chlapci, ktorú vydával Študentský domov Medická 2.

Počas vysokoškolských štúdií pôsobila v študentskej televízii. Po ukončení štúdia sa stala mamou dvoch detí. V súčasnosti žije vo Vojkovciach, kde sa stará o svojho autistického syna.

Zuzana Bogačevičová

Zuzana Bogačevičová

OZ Pomoc najmenším

Občianske združenie bolo založené v roku 2022. Hlavným cieľom bolo podporovať deti so zdravotným znevýhodnením v ich ceste za plnohodnotným a šťastným životom. Pomocou 2% z daní a finančných darov pomáha rodinám zabezpečiť potrebné terapie, špeciálne pomôcky, kurzy a iné. Všetko o činnosti  OZ nájdete na stránke www.pomocnajmensim.sk

Kniha Skrývačky s kozliatkami

Kniha vznikla ako reakcia na potreby autorkinho syna. Autorka Zuzana Bogačevičová priblížila vznik a tvorbu knihy:

„Knihu som tvorila prioritne s cieľom podporiť pochopenie písaného rozprávkového textu a tak aj fantáziu a porozumenie autistických detí a detí s narušenou komunikačnou schopnosťou. Bolo však veľmi príjemným zistením, že zdravé deti škôlkarského veku si túto knihu veľmi ľahko obľúbili. Vďaka piktogramom sa akýmsi prirodzeným spôsobom učia čítať jednoduchý text aj s pochopením. Kniha je plná ilustrácií a tak, ak nemajú chuť čítať, premietajú si príbeh otáčaním strán. Samotné deti dokázali dať autorke výbornú spätnú väzbu. Som vďačná za to, že kniha tvorená pre deti so špeciálnymi potrebami môže byť prínosom aj pre neurotypických škôlkárov a tak tvorí akýsi most medzi týmito dvomi planétami.”

Autorka ďalej hovorí:

„Cieľom bolo vytvoriť čo najčitateľnejšie a najpopisnejšie piktogramové skratky slov, aby oslovili čo najširšie spektrum detí. Nie každé dieťa s autizmom má schopnosť tak vysokého abstraktného myslenia. Preto som sa rozhodla vytvoriť vlastné piktogramy pod dohľadom odborníčky Mgr. Soni Spišákovej. Vďaka jej cenným radám som dokázala zjednodušiť text a stvárniť ho v piktogramoch tak, aby bol čo najzrozumiteľnejší.  Cenné rady pri tvorbe knihy poskytla aj Mgr. Veronika Korvin, behaviorálna a komunikačná terapeutka. Následne som tvorila ilustrácie. Každá veta je stvárnená jedným obrázkom, aby to porozumenie textu  podporilo čo najviac.“

Pri tvorbe knihy svojimi cennými radami prispela aj Mgr. Eva Turáková, riaditeľka Súkromnej špeciálnej školy Vodárenská 3, Prešov, ktorá autorku v tvorbe podporovala a obohatila vlastnými skúsenosťami z práce s autistickými deťmi.

Prezentácia knihy

Na prezentácii knihy sa organizátori podujatia budú rozprávať s autorkou o tom ako kniha vznikala, s kým autorka pri jej vzniku spolupracovala. Autorka odprezentuje aj ukážky videa, ako deti s knihou pracujú.

Podujatia sa zúčastnia aj dve odborníčky, ktoré k vzniku knihy prispeli.

Mgr. Eva Turáková, riaditeľka Súkromnej spojenej školy (Vodárenská 3, Prešov):  „Dôležité nie je meniť identitu autistov, ale hľadať cesty k sebe navzájom.“

Je nositeľkou Krištáľového krídla za filantropiu za rok 2022. V roku 2006 zriadila Súkromnú špeciálnu základnú školu s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom v Prešove, ktorá sa neskôr rozšírila o Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva a praktickú školu.

Eva Turáková

Eva Turáková

Dnes jej školu navštevuje 167 detí, ku ktorým vždy pristupuje v prvom rade s úctou, ako ku každému človeku. V roku 2007 zriadila špecializované zariadenie pre klientov s autizmom s ambulantnou formou, ku ktorej neskôr pribudla týždenná pobytová forma.

V roku 2014 spolu so Sociou zriadila Centrum včasnej intervencie v Prešove, ako jedno z prvých troch zariadení na Slovensku. Je autorkou, spoluautorkou a lektorkou viacerých akreditovaných aj neakreditovaných vzdelávacích programov v oblasti autizmu. Vysoko erudovaná odborníčka využíva dary, ktoré dostala na pomoc druhým.

Zuzana Bogačevičová pri práci

Zuzana Bogačevičová pri práci

Poslucháčom porozpráva, akým spôsobom je táto kniha prínosná pre deti so špeciálnymi potrebami. Zároveň s ňou budú môcť poslucháči diskutovať o otázkach, ktoré ich v súvislosti s prezentovanou témou zaujímajú (špecifiká ich výchovno-vzdelávacieho procesu u detí s autizmom a pod.).

Druhou odborníčkou bude Mgr. Soňa Spišáková, terapeutka a špeciálna pedagogička Súkromnej spojenej školy (Vodárenská 3, Prešov). V práci s autistickými deťmi intenzívne využíva piktogramy, muzikoterpiu. Absolvovala dvojročný výcvik Muzikoterapie pod vedením muzikoterapeuta a psychológa Mgr. MgA.  Zdeňka Šimanovského.

Množstvo vzdelávaní absolvovala a na Slovensku i v zahraničí, zameraných na problematiku autizmu a špeciálne na oblasť rozvoja komunikačných a sociálnych zručností detí s autizmom. Je lektorkou špecializačných a inovačných vzdelávaní.

Soňa Spišáková

Soňa Spišáková

Vydavateľstvo Enigma Publishing s. r. o.

Na podujatí sa odprezentuje spoločne aj so sídlom v Nitre. Bolo založené v roku 1991. Stalo sa známym najmä vďaka kvalitným učebným materiálom z rôznych predmetov určených pre základné, stredné a vysoké školy. Sú vyhľadávané vďaka dobrým autorom, neustále inovovanému obsahu a prijateľným cenám.

Ako jedno z prvých vydavateľstiev začala  na svojej internetovej stránke uverejňovať aj “e-booky” slovenských autorov. Vydáva aj detskú literatúru, prináša slovenským detským čitateľom známych britských autorov.

Súkromná spojená škola Prešov

Poskytuje výchovu a vzdelávanie deťom a žiakom s diagnózou autizmus vo viacerých organizačných zložkách. Pred primárne vzdelávanie v materskej škole. Primárne vzdelávanie v základnej škole na Vodárenskej 3 a na elokovanom pracovisku na Františkánskom námestí 2 v Prešove.

Nižšie odborné vzdelávanie v praktickej škole. Víziou školy je vyťažiť maximum z potenciálu každého dieťaťa, ktoré prejde vzdelávacím systémom
s ohľadom a úctou k jeho osobnosti, schopnostiam, zázemiu a možnostiam. Viac informácií nájdete na  https://www.autistipresov.sk/nase-zlozky/sukromna-spojena-skola/

Knižnica pripravila toto podujatie s cieľom odprezentovať ojedinelú knižnú novinku, ktorá je prvá svojho druhu na Slovensku. Zároveň na podujatie pozvala odborníčky, s ktorými môžete diskutovať o otázkach súvisiacich s témou autizmu.

Vstup na podujatie je voľný.

Zdroj: Zuzana Bogačevičová a Soňa Šóky, Foto: ilustračné a FB