Premiéra: Neprebudení z Mestského divadla – Divadla z Pasáže

KULTÚRA
0 /

Zamotaná inscenácia o snoch a (ne)pochopení na motívy slávnej poviedky Martina Kukučína.

Venované všetkým Ondrášom a všetkým Lenovčanom (Bystričanom). Neprebudení je v poradí 26. inscenácia Mestského divadla – Divadla z Pasáže. Divadlo pripravuje dve premiéry. Prvá premiéra 27. apríla sa vypredala v priebehu pár dní. Druhá premiéra sa uskutoční 16. mája o 19:00 hod. v Záhrade – Centre nezávislej kultúry.

Režisérkou inscenácie je Monika Kováčová, ktorá s divadlom spolupracuje dlhé roky ako lektorka dejín divadla. Vyštudovala divadelnú réžiu na Akadémii umení v Banskej Bystrici (SK) a réžiu alternatívneho a bábkového divadla na Akadémii umění v Prahe (CZ). Je zakladajúcou členkou divadelného zoskupenia Odivo.

Na inscenácii sa podieľali: výprava Ivana Macková, hudba Matej HáaszAnna Tomaštiková, svetelný dizajn Ján Čief, zvukový dizajn Dušan Ivan, asistencia réžie Eva Ogurčáková, výroba výpravy Miroslava Zelníková, odborná spolupráca Ľudemila VeverkováPeter Vrťo, scenár a réžia Monika Kováčová, produkcia Matúš Petričko, Zuzana Javorská.

Účinkujú: Michal Daniš, Ján Kinčeš, Lucia Krajčiová, Miriam Kujanová, Lýdia Rybárová, Anna Tomaštíková, muchy, husi a iné zverstvo lúčne a dedinské.

Inscenácia Neprebudení   slovami režisérky Moniky Kováčovej:

„Shhhhhhh, ccc ccc ccc ccc, kuku, kuku, kuku, ga-ga-ga-ga-ga-ga, bzzzzzz… Predstavte si lúku. Máte? A na nej Ondráša Machuľu. Lenovského husára. Máte? Leží a sníva. O rytieroch, o drakoch o princeznách, o rozprávkových krajinách a príbehoch. Máte? A okolo hlavy mu bzučia muchy. Máte?“

Takto to celé začína.  Ale sny sa nesplnia samé. A často nevyhráva dobro nad zlom. Život je pomotaný. Niekedy si dokonca drak môže zobrať princeznú. A niekedy sa princezná nechce vydať za nikoho. A niekedy slová nie sú len zoskupenia samohlások a spoluhlások, ktoré jedným uchom vletia a druhým vyletia. A súcit a ľútosť nie sú to isté, čo empatia. Takto to celé pokračuje.

Ako to skončí? O tom rozhodnú herečky a herci z Divadla z Pasáže. Na druhú premiéru 16. mája si môžete si rezervovať vstupenky na 0918 688 811 alebo divadlozpasaze@gmail.com.

neprebudeni1

 

Zdroj: Eva Ogurčáková, Foto: ilustračné