Podujatie The Legits Blast vo svetovom formáte je a zostane neodmysliteľnou súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta

KULTÚRA
2 /

Posledné týždne žilo mesto pod Urpínom viacerými veľkými podujatiami, ktoré k nám prilákali tisíce návštevníkov z celého Slovenska i zahraničia. Jedným z nich bol medzinárodný hip-hopový festival The Legits Blast.

Podľa organizátorov 15. ročníka  festivalu The Legits Blast prišli do Banskej Bystrice tanečníci  z 96 krajín celého sveta. Boli medzi nimi aj olympijskí víťazi breakingu z parížskej olympiády 2024 a viacero šampiónov z medzinárodných tanečných súťaží.

Tento kvalitne obsadený hip-hopový festival šíri dobré meno nášho mesta v zahraničí. Napriek dezinformáciám z prostredia opozičného poslaneckého klubu „Bystrica má na viac“ o údajnom neposkytnutí pomoci mesta festivalu The Legits Blast, ktoré vyvrátili samotní organizátori a poďakovali samospráve za finančnú i materiálnu pomoc doručenú prostredníctvom mestských organizácií , zostáva mesto Banská Bystrica jedným z hlavných partnerov festivalu aj do budúcnosti.

Tento týždeň sa na mestskom úrade stretol primátor Ján Nosko s jedným z hlavných organizátorom festivalu The Legits Blast Mirom Križanom a povedal:

Osobne si už ani neviem predstaviť prázdninové letné dni bez stoviek tanečníkov rôznych národností, ktoré každoročne dokážu navodiť tú správnu atmosféru v uliciach nášho mesta. Veľmi rád som sa stretol s Mirom Križanom, ktorý je motorom jedinečného festivalu The Legits Blast. Vďaka nemu a jeho tímu sa u nás v rámci 15. ročníka stretli tanečníci a návštevníci z 96 krajín sveta, ktorí prišli do srdca Slovenska osláviť hip-hopovú kultúru, užiť si rôzne tanečné a umelecké workshopy, koncerty a párty so svetovými DJ-mi.“

Zľava Miro Križan a Ján Nosko

Zľava Miro Križan a Ján Nosko

Miro Križan k samotnému festivalu uviedol:

„Opäť sme prelomili ďalší rekord. Minulý rok prišli na festival tanečníci z 94 krajín, tento rok to bolo ešte o dve krajiny viac. Sme hrdí na to, že sa nám podarilo na Slovensko dostať  breakingovú špičku z celého sveta. Svedčí to o tom, že náš festival je naozaj svetovým formátom. Ďakujeme každému, kto prišiel a zabával sa s nami.“

Križan už pred týmto stretnutím s primátorom mesta vyhlásil, že organizátori festivalu dlhodobo vnímajú veľkú snahu mesta a jeho vedenia pomôcť im či už prostredníctvom materiálnej pomoci v podobe zapožičania rôzneho mobilného inventáru, prípadne snahou získať pre festival finančnú podporu od mestských organizácií ako aj ďalších podnikateľských subjektov pôsobiacich v meste.

Podľa Križana aj vďaka získaným financiám od mestských organizácií vo výške 7 600 eur mohli organizátori aj tento rok mohli zorganizovať podujatie svetových rozmerov. Festival The Legits Blast je, vždy bol a bude apolitický.

Väčšina obyvateľov ho vníma ako skvelú reprezentáciu nášho mesta a Slovenska vo svete, za čo patrí poďakovanie  všetkým podporovateľom tohto jedinečného festivalu.

„The Legits Blast je už neodmysliteľnou súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta. Tak, ako som prisľúbil, aj v ďalších rokoch budeme organizátorom nápomocní a urobím maximum, aby táto výnimočná oslava nadšencov tanca a hip-hopu ostala v našom meste naďalej živá.  Ďakujem za príjemné stretnutie,“

dodal na záver stretnutia primátor Nosko.

Banskobystrickí organizátori svetového festivalu majú za sebou mimoriadne vydarený ročník. Už teraz plánujú, čo prinesú na festival The Legits Blast budúci rok, aby bol ešte o čosi lepší a veľkolepejší. Ďalší ročník sa uskutoční v termíne 20. – 27.7. 2025 a už tradične začne kempom pre mladých Youth is the Future.

Autor: (tom), Foto: mesto BB a The Legits Blast