Organový festival Vivat Vox Organi 2024 pokračuje v nedeľu koncertom v jakubskom kostole

KULTÚRA
0 /

Medzinárodný organový festival Vivat Vox Organi 2024 odštartoval už apríli a najbližšiu nedeľu sa uskutoční zaujímavý koncert v kostole svätého Jakuba – mestská časť Jakub. Na severnom okraji mesta už od roku 1318 stojí gotický jakubský kostol – nádherný historický priestor, ktorého klenby zdobí krásna a farebne zvýraznená sieťová gotická klenba.

V tomto kostole budeme spolu s organom počúvať aj ďalšie nástroje: gajdy, čembalo, perkusie a spev sopránu. Festivalový koncert Vivat Vox Organi bude v nedeľu 28. júla 2024 o 13:30 hod. Tešia sa na vás účinkujúci –  Kristína Suchá (soprán, perkusie), Juraj Dufek (gajdy) a Matúš Kucbel (organ, čembalo).

Kostol sv. Jakuba v Jakube

Kostol sv. Jakuba v Jakube

Kristína Suchá

Pochádza z Levoče a je absolventkou vysokoškolského štúdia spevu. Ako speváčka vystupovala so Scholou Cantorum Rosenbergensis a s univerzitným speváckym zborom Benedictus. Bola tiež súčasťou komorných zoskupení (duet, kvartet a kvintet), s ktorými obsadila niekoľko popredných miest na súťažiach s medzinárodnou účasťou.

Sólovo sa predstavuje aj na verejných koncertoch najmä na Slovensku. Absolvovala niekoľko interpretačných speváckych kurzov pod vedením prof. Agnieszky Monastirszkej, Markéty Štefaníkovej a Ivy Volavej. V roku 2012 získala prvé miesto na celoslovenskej súťaži v sólovom speve a v rokoch 2016 a 2018 získala druhé miesto na súťaži v speve s medzinárodnou účasťou, ktorá sa konala na Slovensku.

Kristína Suchá

Kristína Suchá

Kristína Suchá je držiteľkou čestného uznania v kategórii sólový spev na interpretačnej súťaži pedagogických fakúlt ČR s medzinárodnou účasťou. Účinkovala predovšetkým na spoločenských i náboženských slávnostiach so zborom sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach, s ktorým sa okrem iného predstavila ako sólistka na festivale Musica sacra.

Zborovo i sólovo účinkovala pri viacerých celonárodných mediálnych prenosoch bohoslužieb, ktoré sa konali v rámci košickej diecézy. Aktuálne žije a pôsobí v Banskej Bystrici. Počas liturgických slávení a koncertných udalostí účinkuje predovšetkým v kostole Premenenia Pána v Španej doline, pri barokovom organe Martina Podkonického z roku 1751, spolu s organistom Matúšom Kucbelom.

Interiér kostola sv. Jakuba

Interiér kostola sv. Jakuba

Matúš Kucbel

Žije a pracuje v Banskej Bystrici. Popri svojej klinicko-psychologickej a psychoterapeutickej praxi sa venuje organizovaniu medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi a medzinárodného festivalu barokovej hudby Musica Barocca.

Matúš Kucbel je titulárnym organistom za historickým organom v Španej Doline, ktorý bol v roku 2019 aj jeho zásluhou komplexne zreštaurovaný. V historickom Kostole sv. Jakuba v Jakube pôsobí za veľkým organom zo začiatku 20. storočia a za neobarokovým organom, ktorý sa tu podarilo priviezť, obnoviť a inštalovať v roku 2021.

Matúš Kucbel

Matúš Kucbel

Ako organista pôsobí aj v historickom kostole v Radvani na Hôrke. Pri interpretácii organovej hudby spolupracuje tiež s Evanjelickými cirkevnými zbormi v Banskej Bystrici a Badíne. Svoje organové zručnosti nadobúdal pri štúdiu organa v organovej triede Stanislava Šurina. Naďalej sa v tejto oblasti vzdeláva súkromne, pod vedením Davida di Fiore.

Juraj Dufek

Majster a vynikajúci gajdoš z Bojníc je špičkovým odborníkom, patrí medzi popredných výrobcov gájd nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Najskôr len pre vlastné potešenie počúval zahraničné nahrávky z Írska či Španielska, v ktorom zneli gajdy. Ich neopakovateľný zvuk mu učaroval. Rozhodnutie, že sa na tomto hudobnom nástroji chce naučiť hrať, nenechalo na seba dlho čakať.

Juraj Dufek

Juraj Dufek

„Nastal však zásadný problém. Ako sa ku kvalitným gajdám dostať? Neostávalo mi iné, len si ich vlastnoručne vyrobiť. Podarilo sa a robím ich dodnes.“

spomína na svoje začiatky Juraj Dufek.

Festival Vivat Vox Organi 2024 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a uskutočňuje sa s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja, Nadácie EPH a obce Špania Dolina.

Zdroj: (tom) a Vivat Vox Organi, Foto: ilustračné