Ochotníci Divadla Štefana Kvietika z Veľkého Krtíša obsadili 1. miesto na Divadelnom festivale Ivana Stodolu

KULTÚRA
0 /

V Liptovskom Mikuláši sa zišli ochotníci z celého Slovenska, aby v kultúrnom dome v mestskej časti Palúdzka, kde predviedli svoj talent a aktuálnu tvorbu. 8. ročník Divadelného festivalu Ivana Stodolu ponúkol v dňoch v piatok 6. a v sobotu 7. septembra dvojdňový maratón ochotníckych vystúpení. Svojou jedinečnou a pestrou paletou predstavení priniesol nezabudnuteľný umelecký zážitok.

V meste Liptovský Mikuláš, ktoré je považované za historické stredisko slovenského ochotníckeho divadla, sa predstavili vo veľkom počte súbory aj z nášho Banskobystrického kraja z Rimavskej Soboty, Krupiny, Hnúšte a Veľkého Krtíša. Diváci videli aj niekoľko súborov z domáceho Liptova.

V časti Palúdzka stoja palúdzke kaštiele, v jednom z nich bol väznený aj Juraj Jánošík. Pred kaštieľom je umiestnená socha Juraja Jánošíka na podstavci s veršami slovenského básnika Jána Botta, ktorý je pochovaný na evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici.

Festival nesie meno známeho liptovskomikulášskeho rodáka predstaviteľa slovenskej inteligencie Ivana Stodolu (1888 Liptovský Mikuláš – 1977 Piešťany) – popredného dramatika, spisovateľa a lekára. Tvorcu množstva úspešných divadelných hier: Jožko Púčik a jeho kariéra, Bačova žena, Náš pán minister, Čaj u pána senátora….

Poslaním festivalu je aj nájsť nové divadelné talenty, rozvíjať a posúvať umelecké kvality talentov už objavených, zachovávať tradície amatérskeho divadla a vytvárať nevšednú a výnimočnú umeleckú atmosféru.

Na festivale v sobotu vystúpilo ako posledné Divadlo Štefana Kvietika z Veľkého Krtíša s predstavením pod názvom Starúš Plenivec. Ako sa hovorí Zlatý klinec na koniec.  Dielo Starúš Plesnivec napísal Ján Chalupka (1791 – 1871) rodák z obce Horná Mičiná pri Banskej Bystrice. Jeho nadčasová tvorba neostala bez ohlasu ani v Palúdzke.

Prevedenie, ktoré predviedli ochotníci z Veľkého Krtíša nenechalo v sále nikoho chladným. Po hodinovom predstavení nasledovalo 10-minútové aplaudovanie plnej sály postojačky. Herci Vlasťo Krajčí, Dana Fridrichová, Oliver Závodský, Miloš Varga, Magda Stanková, Braňo Hlačok, Eva Henetková pod vedením režisérky Jany Krajčiovej predviedli famózny výkon.

Napriek tomu prebiehalo napätie, kto na festivale zvíťazí, lebo všetky ochotnícke súbory predviedli kvalitné výkony. Nakoniec jednoznačne a zaslúžene zvíťazili ochotníci z Divadla Štefana Kvietika z Veľkého Krtíša a odniesli si putovnú cenu festivalu. Získanie ceny ich zaväzuje zúčastniť sa festivalu aj budúci rok.

Zdroj: Vladimír Sklenka, Foto: Divadlo Štefana Kvietika