Je tu 366. Radvanský jarmok s bohatým programom a motívom detskej hračky

KULTÚRA
1 /

Tradícia jarmokov sa spája s históriou Banskej Bystrica už od 17. storočia. Počiatky Radvanského jarmoku siahajú do obdobia panovania Leopolda I. Habsburského. Ten pred 369 rokmi vydal výsadnú listinu Radvani na usporadúvanie tohto podujatia. Prvý jarmok v tejto vtedy ešte samostatnej obci sa uskutočnil v roku 1657. Postupne sa stal jedným z najvýznamnejších vo vtedajšom Uhorsku.

Motívom 366. Radvanského jarmoku je detská hračka

Radvanský jarmok preslávil hlavne kvalitný a rôznorodý tovar. Na jarmok prichádzali predávajúci z rôznych regiónov, z ďalekého aj blízkeho okolia. Medzi pestrým sortimentom mala a stále má svoje miesto i detská hračka, ktorá sa stala motívom 366. ročníka Radvanského jarmoku. Návštevníci sa môžu aj tento rok tešiť nielen na množstvo hračiek, ale tiež na ďalšie remeselnícke výrobky, jarmočné špeciality, kultúrny program a zábavné atrakcie.

V minulosti  boli  základom  jarmoku  šiatre obchodníkov, plné všakovakého tovaru, oblečenia, zeleniny, ovocia, ale aj výrobkov od remeselníkov.  Kupujúcich  lákala  vôňa  pečených kačíc, husaciny, jaterníc, bravčoviny a rôznych  syrárskych  výrobkov.

V období, kedy neexistovali obchodné centrá, dokonca ani siete obchodov, bol trh či jarmok jediným miestom, kde sa dalo nakúpiť všetko potrebné.  Radvanský  jarmok  nikdy  neobchádzali ani majstri vyrábajúci krásne hračky z rôznych materiálov. Vyrezávané zvieratká, vozíky, autíčka, vláčiky, bábiky, rôzne pohybujúce sa postavičky, kolísky, kocky, rapkáče a stavebnice majú bohatú históriu a starú tradíciu.

Ako grafický prvok tohtoročného jarmoku bol zvolený drevený vĺčik, klasická hračka, ktorá sa roztáča medzi prstami a krúti sa.

 „V minulosti boli hračky, hlavne tie drevené, takmer výhradne predmetom súkromnej výroby. Rezbári ich zhotovovali s remeselníckou precíznosťou pre radosť svojich ratolestí a príležitostne ponúkali na jarmokoch či výročných trhoch. Pri vyslovení slova hračka sa mnohým z nás i dnes vynárajú spomienky spojené s príjemnými pocitmi, vyvolávajúce úsmev a neodolateľnú chuť zobrať ju do rúk a vrátiť sa do sveta hier a fantázie. Hračky boli súčasťou Radvanského jarmoku od nepamäti. Aj preto sme za motív 366. ročníka tradičného  banskobystrického  podujatia zvolili predmet slúžiaci na upútanie pozornosti dieťaťa a jeho zabavenie,“

uvádza Miroslava Jančová, vedúca Odboru kultúry, športu a cestovného ruchu MsÚ v Banskej Bystrici.

Majstri  remeselníci

Radvanský jarmok sa počas  svojej  existencie uskutočnil  na  rôznych miestach.  Históriu  síce začal  písať  v Radvani, postupne  sa  však  prepracoval až do historického centra Banskej Bystrice. Námestie SNP, Námestie Štefana Moysesa, Dolná a Lazovná  ulica,  Štefánikovo nábrežie a Hronské predmestie sú aktuálne lokalitami,  kde  od  5.  do  8. septembra 2024 vládne jarmočný ruch.

Trh tradičných remesiel a stánky  s ľudovo­umeleckými  výrobkami sú umiestnené pri Barbakáne a na Starej Tržnici,  na  Námestí  SNP  a v Dolnej  ulici. Okrem predaja samotných výrobkov je trh sprevádzaný aj ukážkami ich výroby.

Do mesta pod Urpínom zavítalo 250 remeselníkov. V Lazovnej  ulici  návštevníci  nájdu  viacero tvorivých dielní a výstavu Literárneho a hudobného múzea v Banskej Bystrici.

„Všetkých vás srdečne pozývam na Radvanský jarmok, nazývaný aj jarmok všetkých jarmokov. Je neoddeliteľnou súčasťou tradícií a dedičstva Banskej Bystrice. Už viac ako tri storočia sa spája s ľuďmi, ktorí v našom meste žijú, ako aj s tými, ktorí ho navštevujú. Aj tento rok na ňom budú kraľovať ľudové remeslá a som presvedčený,  že  i výborná  nálada,“

pozýva primátor Ján Nosko.

V rámci Školy s majstrom remesla sa na malých i veľkých návštevníkov pri Barbakáne tešia remeselnícki majstri Jana Majerská, Ladislav Hedvigi a Michal Fratrič. Všetci traja boli ocenení titulom Majster ľudovej umeleckej výroby.

Pestrý jarmočný program

Hlavným  dejiskom  folklórnych  vystúpení, koncertov a otváracieho ceremoniálu je pódium na Námestí SNP. V piatok 6. septembra 2024 si návštevníci jarmoku môžu o 18:00 hod. vychutnať koncert českej speváčky, šansoniérky a skladateľky Lenky Filipovej.

Predstaví sa aj Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, ktorého členovia vystúpia o 19:30 hod. so scénickým programom Dobrota.  O dve  hodiny  neskôr  zaznejú  známe hity osobnosti slovenskej populárnej hudby Pavla Hammela.

V sobotu 7. septembra 2024 sa o 11:00 a 20:00 hod. predstaví Slovenský ľudový umelecký kolektív s programom pripraveným  pri  príležitosti  75.  výročia  vzniku SĽUK­u. Druhý jarmočný deň uzavrie od 21:30 hod. koncert speváčky Jany Kirschner.

„Pozvanie  na  Radvanský  jarmok  prijali  aj pedagógovia a študenti z Oddelenia Dizajn hračiek  a produktov  zo  Školy  umeleckého priemyslu v Ružomberku, ktoré je v súčasnosti  jediné  svojho  druhu  na  Slovensku. V stánku pred historickou radnicou pripravia tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať  výrobu  malých  hračiek  z hoblín a kúskov dreva, ale i vysústružiť dreveného vĺčika,“

vysvetľuje Lýdia Baranová, vedúca oddelenia kultúry. Folklórne vystúpenia, tradičné bábkové divadlo, tvorivé dielne, ľudové hry a rozhovory s remeselníkmi si návštevníci môžu pozrieť v okolí Barbakánu.

Gastronómia ako súčasť jarmočnej tradície 

Pre podujatie zapísané do Reprezentatívneho zoznamu  nehmotného  kultúrneho  dedičstva Slovenska sú typické aj gurmánske špeciality. Chýbať  nebudú  pečené  jaternice  a klobásy, bravčovina,  lokše,  kačacia  pečeň,  Zbojnícka pochúťka,  zemiakové  placky,  podplamenníky,  párance,  langoše  a cukrárenské  výrobky, vrátane medovníkov. Taktiež ani burčiak z rôznych slovenských regiónov a medovina.

„Stánky s občerstvením budú umiestnené na Námestí Štefana Moysesa, v Dolnej ulici, na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí. Jarmočné dobroty si bolo možné zakúpiť už  vo  štvrtok  5.  septembra  od  14:00  hod., ďalšie možnosti sú počas ďalších troch dní už od 9:00 hod. Otvorené budú až do polnoci, okrem nedele, kedy sa predaj skončí o 16:00 hod. Veríme, že Banskobystričanov, ako i návštevníkov mesta zaujmú nielen pestré kultúrne vystúpenia, ale aj rôzne pochutiny, z ktorých si určite každý vyberie,“

dopĺňa Dana Cibuľková, vedúca oddelenia obchodu a služieb.

Pre deti sú pripravené  rôzne  zábavné  atrakcie  umiestnené na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí. Tradície, zručnosť majstrov remeselníkov,  vystúpenia  folklórnych  súborov a hudobných  skupín,  ako  aj  gastronomické špeciality sú zárukou nejedného zážitku pre malých i veľkých návštevníkov Radvanského jarmoku.

Zdroj: Miroslav Strelec  a (tom), Foto: ilustračné mesto BB a Milan Alberti