FOTO: V Banskej Bystrici skončil 366. Radvanský jarmok, nech žije ten 367. v roku 2025

KULTÚRA
2 /

V nedeľu skončil 366. Radvanský jarmok, ktorý sa svojím programom i návštevnosťou mimoriadne vydaril. Potvrdilo sa, že toto je slovenský jarmok jarmokov. Banskobystričania i návštevníci nášho mesta sa môžu tešiť na ten budúcoročný, ku ktorému sa ten tohtoročný jarmok stal jedinečnou pozvánkou.

Po skvelej organizácii 80. výročia Slovenského národného povstania i nasledujúceho Slovenského dňa kroja sa mesto pod Urpínom v krátkom slede zapísalo do pamäti tisícok návštevníkov aj práve skončeným 366. Radvanským jarmokom.

Nedeľné zavŕšenie Radvanského jarmoku

Aj v nedeľu – posledný deň Radvanského jarmoku to v našom meste žilo na každom kroku. Treba sa poďakovať všetkým, ktorí prispeli k jedinečnej jarmočnej atmosfére v našom meste.

Radvanský jarmok pokračoval nedeľným pestrým programom. Pri Barbakáne sa o 10:00 začalo predstavenie „Herkules alebo dobytie pekla“ v podaní tradičného bábkového divadla Tyjátr, podľa prepisu hry ľudových bábkarov Anderlovcov z Radvane.

Nechýbali  ukážky sokoliarstva či vystúpenie dychovej hudby Selčianka. Záujemcovia si mohli vytvoriť niečo pekné v tvorivých dielňach UMB alebo s ľudovými majstrami.

Na Námestí SNP predpoludním odštartovala program sokoliarska skupina Biatec  ukážkami sokoliarstva a výcviku dravých vtákov. Nasledovalo vystúpenie Folklórnej skupiny Priechoďan z Priechodu a na hlavnom pódiu excelovala skupina Cimbal Brothers.

Návštevníci sa mohli občerstviť v stánkoch, kúpiť si nejaký pekný výrobok od remeselníkov alebo si vyskúšať kolotoč  či rôzne atrakcie na nábreží Hrona.

Záverečné poďakovanie organizátorom a remeselníkom

Organizátorom jarmoku sa poďakoval banskobystrický primátor Ján Nosko slovami:

„Ďakujem za perfektne zorganizovaný 366. Radvanský jarmok. Toto sú ľudia, vďaka ktorým sme mohli prežiť opäť jeden vydarený Radvanský jarmok. Ďakujem všetkým remeselníkom, účinkujúcim, zvukárom, technikom, moderátorom, no predovšetkým našim dámam a pánom z odboru kultúry, športu a cestovného ruchu, Kultúrneho centra Robotnícky dom, ako aj zamestnancom ďalších oddelení MsÚ, ktorí žili s jarmokom počas dňa i noci, aby ste boli spokojní a odnášali si z neho len tie najlepšie zážitky. Ďakujem.“

Primátorovo poďakovanie patrilo aj príslušníkom mestskej polície za poriadok a bezpečnosť počas jarmoku, dobrovoľným hasičom, ale aj pracovníkom zabezpečujúcim odvoz odpadu a dozeranie na čistotu v meste pod Urpínom.

„Ďakujem vám všetkým, že sme mohli byť súčasťou jedinečného 366. Radvanského jarmoku. Že sme si mohli zaspomínať na detstvo a na naše prvé hračky. Ďakujem aj vám, milé Banskobystričanky, Banskobystričania a návštevníci nášho krásneho mesta, že ste boli s nami,“

uviedol primátor Nosko na záver jarmoku.

Prvý zástupca primátora Jakub Gajdošík už tradične na záver jarmoku poďakoval remeselníkom:

„Radvanský jarmok sme tradične ukončili poďakovaním remeselníkom, ktorí sú dušou celého jarmoku. Tento rok ich prišlo do Banskej Bystrice viac ako 250. Na záver sme nevynechali ani tradičné rozbíjanie džbánu, čriepky z ktorého ich majú priviesť na jarmok jarmokov aj o rok. Po skončení oficialít som bol remeselníkom poďakovať v ich stánkoch a symbolicky si s nimi pripiť jarmočnou medovinou. Ďakujem za každý úprimný rozhovor. Všetkým sa veľmi páčilo a určite prídu opäť. Budeme sa na nich tešiť. Dovidenia na 367. Radvanskom jarmoku v roku 2025.“

https://www.facebook.com/gajdosikjakub/videos/1262583161821167?locale=sk_SK

Autor: (tom), Foto: mesto BB, Katarína Baranyai a Norbert Kuklovský