FOTO: Siedmy ročník podujatia SLOVENSKÝ DEŇ KROJA v Banskej Bystrici sa bude niesť v znamení tradícií a zvykov

KULTÚRA
0 /

Slovenský deň kroja nie je len defilé jedinečnej krásy ľudových tradícií, ale zároveň aj pripomínaním si zdroja, z ktorého vyrástla celá naša umelecká sféra. V každom slovenskom výtvarnom, hudobnom či dramatickom diele nájdete kus tradičného umenia. Ľudové tradície sa odrážajú aj v dielach slovenskej literatúry, preložených do mnohých svetových jazykov, ktoré si našli svoje miesto v intelektuálnom medzinárodnom prostredí.

Autorka projektu a organizátorka podujatia Slovenský deň kroja Mária Reháková hovorí:

 „Slovenský deň kroja je už niekoľko rokov spojený s významným sviatkom – Dňom ústavy, takže okrem bohatého programu, ktorý začne na Námestí SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 1. septembra už o 11:00 hod., sme opäť pripravili slávnostný galavečer o 20:30 hod.“

Mária Reháková

Mária Reháková

Galavečeru v priamom prenose na Jednotke RTVS bude už tradične predchádzať sprievod námestím, ktorý patrí už roky k obľúbeným častiam programu. Tohtoročnou novinkou je účasť ľudových remeselníkov, ktorí budú príjemným spestrením tohto výnimočného dňa.

Slovenský deň kroja, mapujúci náš autentický folklór, je tak nositeľom nezameniteľných znakov našej národnej identity, ktorá sa stala základom našej kultúry a svojbytnosti.

Som nesmierne rada, že práve toto posolstvo, nositeľom ktorého je Slovenský deň kroja, oslovilo našu verejnosť v skutočne celonárodnom meradle. Verím, že nás bude spájať, čoho dôkazom bude aj účasť návštevníkov na celodennom programe, ktorého súčasťou budú aj vystúpenia prezentujúce jednotlivé obce a regióny, ktorý vyvrcholí galavečerom,“

dodáva Reháková.

Čo zažijete 1. septembra 2024 v meste pod Urpínom? Deň plný hudby, tanca, spevu, uvidíte prekrásne kroje z celého Slovenska a to hlavné, stretnú sa tu všetci tí, ktorí milujú naše tradície, folklór – jednoducho Slovensko.

Ak prídete v kroji, zaregistrujte sa: www.denkroja.sk/registraciaregistracia@denkroja.sk. pomôžete tak prekonať slovenský rekord, ktorý sa počtom 3 882 krojovaných návštevníkov dostal do knihy slovenských rekordov.

Zdroj: (tom) a Slovenský deň kroja, Foto: ilustračné