FOTO: Deň Sásovskej uhorky 2016

KULTÚRA
1 /

V sobotu podvečer sa konalo tradičné augustové podujatie na multifunkčnom ihrisku Rudohorská pod oporným múrom v Sásovej –  Deň Sásovskej uhorky 2016. Aj tento 5. ročník mal u Sásovčanov úspech.

Deň Sásovskej uhorky

Obľúbená akcia počas uhorkovej sezóny sa uskutočnila od 17:00 – 20:00 hod. V ponuke boli už tradične zeleninové špeciality s možnosťou nákupu zeleninových produktov dopestovaných na sásovských políčkach. Okrem Sásovčanov navštívil podujatie aj primátor mesta Ján Nosko spolu s viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom a poslancami Michalom Škantárom a Pavlom BielikomNávštevníci mohli okoštovať Sásovskú uhorkovú polievku, Litovský uhorkový boršč, pomazánky Lunter, koláčiky, pomazánky z tekvice, cukety, odskúšať si kozmetiku, zakúpiť slovenský med  a získať zaujímavé ceny v tombole.

Samozrejme nechýbal ani kultúrny program. V ňom po Sídliskovom večerníčku vystúpila mužská spevácka skupina Haliar zo Starých Hôr.

Trochu histórie

Prvé podujatie tohto typu sa uskutočnilo v Sásovej pred 144 rokmi.  Dlhé roky sa na túto udalosť zabudlo, až sa našla skupina nadšených Sásovanov okolo Jána Kollára a  Eleny Púchyovej, ktorí oživili túto starú tradíciu. Tradične na prvú augustovú sobotu organizátori pripravili už piaty Deň Sásovskej uhorky.

Uhorky sa vo väčšom rozsahu začali pestovať v Sásovej od roku 1870. Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár hovorí: „Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu. Tak sa už o dva roky neskôr začal používať pojem Sásovská uhorka.

Toto gastronomické pomenovanie sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred štyrmi rokmi. Zaujímavá je aj publikácia dobových fotografií z prvej polovice 20. storočia Sásová v obrazoch. Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky. V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

Je vás ako Sásovanov

Toto príslovie má  korene práve v Sásovej a bežne sa používalo na celom Slovensku, dokonca aj v Prahe.

„Ukrýva sa za ním zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj toto príslovie,“

dodáva pán Kollár.

Neodmysliteľnou súčasťou celého podujatia je samozrejme ochutnávka uhoriek, či už čerstvých alebo zaváraných. Najväčším lákadlom je nepochybne ochutnávka vynikajúcej studenej uhorkovej polievky. Okrem uhorkových a iných špecialít organizátori vždy ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová