FOTO: 366. Radvanský jarmok s obrovským množstvom návštevníkov pokračuje do nedele

KULTÚRA
5 /

Ako sme avizovali, v piatok 6. septembra 2024 oficiálne začal 366. Radvanský jarmok, ktorý sa teší veľkému záujmu návštevníkov z Banskej Bystrice i širokého okolia. Toto tradičné podujatie v našom meste sa nie náhodou nazýva „jarmok jarmokov“. Potrvá do nedele 8. septembra.

Zruční remeselníci na jarmoku

V minulosti boli základom Radvanského jarmoku šiatre obchodníkov, plné všakovakého tovaru, oblečenia, zeleniny, ovocia, ale aj výrobkov od remeselníkov. Tých je v týchto dňoch v našom meste okolo 270.

Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami nájdete pri Barbakáne a na Starej Tržnici, na Námestí SNP a v Dolnej ulici. Okrem predaja samotných výrobkov jarmok sprevádzajú aj ukážky ich výroby.

V rámci Školy s majstrom remesla sa na vás pri Barbakáne tešia remeselnícki majstri Jana Majerská, Ladislav Hedvigi, Michal Fratrič, Michal Fiľo a ďalší. Túto štvoricu remeselníkov ste mohli vidieť v piatok popoludní, nájdete ich tu aj v sobotu od 10:00 do 18:00 hod. a v nedeľu od 10:00 do 15:00 hod.

Jarmočné špeciality

Pre podujatie, zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, sú typické aj gurmánske špeciality. Na 366. Radvanskom jarmoku nechýbajú pečené jaternice a klobásy, bravčovina, lokše, kačacia pečeň, zbojnícka pochúťka, zemiakové placky, podplamenníky, párance, langoše a cukrárenské výrobky, vrátane medovníkov. Taktiež ani burčiak z rôznych slovenských regiónov a medovina.

Stánky s občerstvením sú umiestnené na Námestí Štefana Moysesa, v Dolnej ulici, na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí. Jarmočné dobroty si môžete zakúpiť okrem piatku aj počas soboty a nedele. Organizátori veria, že vás tento víkend zaujme nielen pestrým kultúrnym programom, ale zároveň si aj pochutíte na rôznych fajnotkách. Deti si mohli užiť aj rôzne kolotoče na oboch brehoch Hrona.

Oficiálne otvorenie 366. Radvanského jarmoku

V piatok podvečer sa banskobystrické Námestie SNP zaplnilo do posledného miesta pod hlavným pódiom, ktoré sa stalo hlavným   dejiskom  folklórnych  vystúpení, koncertov a otváracieho ceremoniálu.

Prvý deň Radvanského jarmoku: https://www.facebook.com/noskojan/videos/874547437949764?locale=sk_SK

Návštevníci jarmoku si mohli od 18:00 hod. vychutnať koncert českej speváčky, šansoniérky a skladateľky Lenky Filipovej.

O 19:15 hod. oficiálne otvoril 366. Radvanský jarmok banskobystrický primátor Ján Nosko:

„Želám vám pokojný a slnečný jarmočný víkend. Zaspomínajte si vďaka hlavnému motívu tohtoročného jarmoku na svoje detstvo, na svoje prvé hračky. Jedzte, pite, hodujte, zabávajte sa a odneste si z neho krásne spomienky, milé Banskobystričanky, Banskobystričania a návštevníci nášho mesta.“

Ján Nosko

Ján Nosko

Na hlavnom pódiu sa predstavil  FS Urpín  so scénickým programom „Dobrota“.  Neskôr  zazneli  známe hity veľkej osobnosti slovenskej populárnej hudby Pavla Hammela. Dobrú náladu na námestí nezatienil ani večerný dáždik.

366. Radvanský jarmok: https://www.facebook.com/banskabystricamesto/videos/2290452101308590?locale=sk_SK

Vyrobte si vlastnú hračku

Keďže hlavným motívom 366. Radvanského jarmoku je hračka, takmer na každom kroku si môžete nejakú aj vyrobiť. Peknú pamiatku na jarmok si odnesiete z tvorivej uličky v Lazovnej ulici, zo školy s majstrami remesla v lokalite pri Barbakáne, ale aj spred Radnice na Námestí SNP.

Práve tam nájdete stánok Školy umeleckého priemyslu z Ružomberka. Študenti a pedagógovia z oddelenia dizajnu hračiek a produktov, ktoré patrí k jediným na Slovensku, vyrábajú na mieste dreveného páva, ktorého po skončení jarmoku venujú nášmu mestu. Najmenší si zas môžu z hoblín vyrobiť rôzne zvieratká či kvietky.

Pre deti sú pripravené  rôzne  zábavné  atrakcie  umiestnené na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí.

Tradície, zručnosť majstrov remeselníkov,  vystúpenia  folklórnych  súborov a hudobných  skupín,  ako  aj  gastronomické špeciality sú zárukou nejedného zážitku pre malých i veľkých návštevníkov Radvanského jarmoku.

V sobotu vystupovali na hlavnom pódiu ľudové súbory a vrátane skupiny Banda. Predpoludním a večer sa  predstavil Slovenský ľudový umelecký kolektív s programom pripraveným  pri  príležitosti  75.  výročia  vzniku SĽUK­u. Druhý jarmočný deň uzavrel od 21:30 hod. koncert speváčky Jany Kirschner.

Aktuálny 366. Radvanský jarmok potrvá do nedele.

Autor: (tom), Foto: mesto BB