Festival Deň architektúry 2024 v dňoch 27.9 – 3.10. pootvorí dvere zaujímavých budov aj v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Pravidelný jesenný festival Deň architektúry sa predstaví po siedmy krát v Banskej Bystrici. Festival vznikol na podnet architektky Marcely Steinbachovej v roku 2011 v Prahe a za 14 rokov sa početne rozrástol aj do ďalších miest.

Deň architektúry 2024

Jeho podstatou je poukázanie na kvalitnú architektúru a urbánne prostredie prostredníctvom živých prezentácií, návštev vytypovaných objektov, cyklopotuliek, prednášok, detských workshopov a filmových premietaní, ktoré sú organizované lokálnymi odborníkmi, architektmi a znalcami problematiky.

Na Slovensku vzostup festivalu naštartoval architekt Rastislav Udžan a od roku 2018 sa popri Bratislave a Piešťanoch do festivalu zapájajú aj ďalšie mestá a zaujímavé lokality. Téma ročníka 2024 je „Proces premeny“ a taktiež pripomenutie si 100. výročie narodenia spisovateľa Franza Kafku.

Rastislav Udžan

Rastislav Udžan

V Banskej Bystrici sa v rámci týždenného festivalu (27. 9. 2024 – 3. 10. 2024) uskutoční 6 podujatí, ktoré vznikli spoluprácou s etablovanými miestnymi inštitúciami. V predvečer 26. septembra 2024 sa v knižnici Stredoslovenskej galérie na Dolnej ulici v cykle „Architektúra v Galérii“ uskutočnila prednáška o nutnosti prezentovať a obhajovať architektúru.

Občianske združenie ZA! Medený Hámor s finančnou podporou mesta Banská Bystrica v tradičnom jesennom termíne pripravilo v areáli bývalého metalurgického podniku s veľkým potenciálom ďalšiu „Nedeľu v Medenom hámri“ 29. 9. 2024 o 16:30.

Organizátor Juraj Havlík hovorí:

„Tentokrát nás areálom prevedie odborníčka Ľubica Fillová, ktorá nám priblíži závery architektonicko-historického a umelecko-historického výskumu jednotlivých pamiatkových objektov kultúrnej pamiatky Medeného hámra. Zároveň necháme atmosféru historického areálu rozozvučiť komorným koncertom klasickej hudby.“

Juraj Havlík

Juraj Havlík

Mnoho Banskobystričanov s nostalgiou vnímajú Dom kultúry na Námestí slobody. Posledné dva roky téma „dékáča“ ožíva. Domáci odborníci nám odkryjú 1. 10. 2024 o 16:30 architektonické a umelecké hodnoty tohto objektu a jeho odkaz súčasnosti.

Následne sa presunieme do kinosály Múzea SNP, kde nás budú sprevádzať aj ďalší zaujímaví hostia, ktorí nám zároveň ponúknu inšpiratívne príbehy revitalizácie podobných kultúrnych stavieb z druhej polovice 20. storočia. Program na tento deň pripravil Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Banská Bystrica.

Skryté čaro a charakter rôznych zákutí Banskej Bystrice predstaví výtvarníčka Mariana Mlynarčíková, architekt Rastislav Udžan a študentka Lucia Kravecová v prednáške „Banská Bystrica – mesto plné prekvapení“ v CNK Záhrada v stredu 2. 10. 2024 o 17:00.

Dom kultúry

Dom kultúry

Teoretička architektúry Henrieta Moravčíková vo štvrtok 3.10.2024 o 19:00 v rámci Filmového klubu v Múzeu SNP predstaví nový dokumentárny film „ARCHITEKTÚRA ČSSR ’58 – ’89“.

Architektúre moderny zameranej na rekreáciu a oddych je venovaný výstavný projekt kurátorky Moniky Stacho pod názvom „V zdravom tele zdravý duch“. Fotografie Ľuba Stacha a Tibora Škandíka budú počas jesene prezentované v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici a kaviarni Poetika.

Podrobný program je zverejnený na stránke www.denarchitektury.cz.

Program Dňa architektúry v Banskej Bystrici

Podujatie, ktoré sa na Slovensku organizuje už dvanásť rokov, neobíde ani Banskú Bystricu a ponúkne pestrý program. Jeho súčasťou bude návšteva areálu Medeného hámra v nedeľu 29. septembra 2024 o 16:30 hod. Odborníčka Ľubica Fillová priblíži závery architektonicko-historického a umelecko-historického výskumu jednotlivých objektov tejto kultúrnej pamiatky.

V utorok 1. októbra tohto roka bude festival pokračovať na Námestí slobody o 16:30 hod. Program sa zameria na významnú stavbu 70. rokov 20. storočia, ktorou je Dom kultúry architekta Jozefa Chrobáka. Zámerom je poodhaliť architektonické a umelecké hodnoty tohto objektu a jeho odkaz pre súčasnosť, ale aj budúcnosť. A aký program vás počas tohto dňa čaká?

Dom kultúry - súčasný stav

Dom kultúry – súčasný stav

16:30 – 17:30 hod. „Stretnutie pred Domom kultúry“: komentovaná prechádzka okolo Domu kultúry a oboznámenie sa s jeho architektonickými, urbanistickými a umeleckými hodnotami.

18:00 – 18:30 hod. „Dom kultúry a Námestie slobody“ v kinosále Múzea SNP: zástupcovia architektonického ateliéru Between, ktorí sa stali víťazmi súťažného dialógu revitalizácie Námestia slobody v Banskej Bystrici, odprezentujú hodnoty tohto priestoru a jeho architektúru. Nasledovať bude blok venovaný krokom, ktoré mesto a BBSK podnikli na záchranu Domu kultúry, stavby zapísanej do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia.

Medený hámor

Medený hámor

18:30 – 19:30 hod. „Inšpirácie z Českej republiky a Slovenska“: prezentácia rekonštrukcie a modernizácie Domu kultúry Poklad v Ostrave či Domu umenia v Piešťanoch. Nasledovať bude diskusia a neformálne rozhovory.

Súčasťou podujatia bude aj sprievodný program. V rámci Filmového klubu Múzea SNP sa vo štvrtok 3. októbra 2024 uskutoční premietanie premiéry filmu Architektúra ČSSR ’58 – ’89. Snímka, okrem iného, zachytáva aj najvýznamnejších architektov doby s ich súkromím, motiváciami a ťažkosťami, s ktorými sa museli vyrovnávať.

Zdroj: Rastislav Udžan a Mesto BB , Foto: ilustračné