Dokumentárny film o reportérovi Martinovi Pollackovi mieri pri príležitosti 80. výročia SNP na televízne obrazovky

KULTÚRA
2 /

„Každý príbeh musí byť vypovedaný. Bez ohľadu na to, aký je bolestivý.” Nový dokumentárny film Jara Vojteka Martin Pollack: Pohľad do priepasti vznikol pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania z iniciatívy Štúdia Slovenskej televízie a rozhlasu Banská Bystrica. Film je inšpirovaný knihou rakúskeho spisovateľa a reportéra Martina Pollacka Smrť v bunkri.

Martin Pollack: Pohľad do priepasti

Pollack s mimoriadnou odvahou a úprimnosťou skúma brutálne činy svojho biologického otca, elitného nacistu Gerharda Basta, ktorého nikdy nepoznal. Spolu so slovenským prekladateľom Michalom Hvoreckým sa vydávajú na dejinnú cestu po stopách týchto temných udalostí, zamýšľajú sa nad motiváciou k nenávisti a dôsledkami nacistického vyčíňania na ľudské životy priamo na Slovensku.

Gerhard Bast s rodinou

Gerhard Bast s rodinou

Publikum môže film vidieť 27. augusta o 19:00 hod. na slávnostnej premiére vo Filmovom klube v Múzeu SNP za účasti tvorcov v Banskej Bystrici a 29. augusta v televíznej premiére na Dvojke STVR o 20:10 hod.

Ako prežiť život, ak sa narodíte ako syn nacistického vraha? Čo znamená stretnúť sa s príbuznými obetí vlastného otca? A ako čeliť minulosti v krajine, kde mnohí domáci vinníci zostávajú nepotrestaní? Elitný nacista Gerhard Bast sa po potlačení SNP podieľal na vraždení partizánov a civilného obyvateľstva v okolí Banskej Bystrice a Ružomberka.

Gerhard Bast

Gerhard Bast

Rakúsky novinár a spisovateľ Martin Pollack je jeho biologický syn a vo svojej knihe Smrť v bunkri (2017, Absynt) sa vydal po jeho stopách aj na Slovensko. Dnes sa sem však vracia prostredníctvom svojho prekladateľa, spisovateľa a priateľa Michala Hvoreckého.

Ten vo filme vyhľadá viaceré takmer zabudnuté miesta spojené s Bastovými zločinmi, ale aj žijúcich pamätníkov SNP a svedkov Bastovho vraždenia. Cestou si kladie naliehavú otázku – čo dnes znamená odkaz SNP, ktorým Slovensko odmietlo fašistickú ideológiu a postavilo sa na správnu stranu dejín?

Martin Pollack

Martin Pollack

Film Martin Pollack: Pohľad do priepasti skúma vplyv týchto udalostí na ľudské životy a reflektuje dôsledky fašistických ideológií. Martin Pollack vo filme otvorene hovorí:

Veľmi ma zasiahlo, keď som v Múzeu SNP v Banskej Bystrici videl dokumenty a fotografie z exhumácie otcových obetí na Donovaloch. Čítal som aj list ženy žijúcej v Prahe, ktorá spoznala medzi mŕtvymi strýka-lekárnika. Náhle získali zavraždení tváre, mená, rodičov, deti, svoje konkrétne príbehy. Otec a jeho ľudia ich o všetko pripravili. Vtedy som sa začal zaujímať aj o príčiny tejto mentality. Čo spúšťa takéto zverstvá?

Gerhard Bast ako chlapec a nacista

Gerhard Bast ako chlapec a nacista

Za filmom stojí produkčná spoločnosť HITCHHIKER Cinema pod vedením producentky Barbary Janišovej Feglovej a tím renomovaných tvorcov na čele s režisérom Jarom Vojtekom. Autormi scenára sú Jakub Julény a Slavomír Sochor.

„Chceli sme priniesť nový pohľad na Slovenské národné povstanie – očami potomka páchateľa, ktorý sa neúprosne vyrovnáva s minulosťou. Táto sebareflexia môže byť inšpiráciou pre celý stredoeurópsky priestor,“

hovorí o motivácii Jakub Julény.

Jakub Julény

Jakub Julény

Zásadným motívom filmu je aj Pollackova úprimná túžba prinavrátiť tvár nevinným obetiam, ktorých krv spočinula na rukách jeho otca:

Martin Pollack vracia identitu obetiam svojho otca, aby ich príbehy nezostali v zabudnutí. Pripomína svetu mená a miesta, kde títo ľudia žili a zomreli. Toto odkrývanie historických hriechov vlastnej rodiny môže slúžiť ako inšpirácia pre celý stredoeurópsky priestor smerom k pravde a očiste. Zároveň pomáha pochopiť, ako sa tieto extrémistické ideológie dostávali do spoločenského a politického mainstreamu,“

vyjadril sa režisér filmu Jaro Vojtek.

Zľava Michal Hvorecký a Jaro Vojtek

Zľava Michal Hvorecký a Jaro Vojtek

Publikum môže film vidieť 27. augusta na slávnostnej premiére za účasti tvorcov v Banskej Bystrici vo Filmovom klube v Múzeu SNP a v televíznej premiére 29. augusta o 20:10 na Dvojke.

Vznik filmu finančne podporil Audiovizuálny fond, Banskobystrický samosprávny kraj a Nadácia mesta Bratislavy. Koproducentom filmu je Slovenská televízia a rozhlas. Partnerom projektu je Múzeum Slovenského národného povstania.

Synopsa

Významný rakúsky reportér Martin Pollack skúma brutálne činy svojho biologického otca, ktorého nikdy nepoznal. Odvahu „pozrieť sa do priepasti“ dodáva Pollackovi úprimná túžba prinavrátiť tvár nevinným ľuďom, ktorých krv spočinula na otcových rukách. Ten ako veliteľ vražedného Sonderkommanda 7a pôsobil na sklonku vojny aj na Slovensku.

Po stopách reportéra sa vydávame s jeho slovenským prekladateľom Michalom Hvoreckým. Vo svetle dnešných dní i blížiaceho sa 80. výročia SNP odkrývame dejinné súvislosti a objavujeme miesta nezmyselných etnických čistiek, za ktorými stála chorá nacistická ideológia.

Zdroj: Slavo Sochor , Foto: archív a ilustračné