Banskobystrický kraj žije päť dní bábkarským festivalom pre deti i dospelých

KULTÚRA
0 /

Od 30. septembra do 4. októbra sa v Banskej Bystrici a okolí koná jubilejný 20. ročník najväčšieho festivalu súčasného bábkového divadla pre deti a dospelých na Slovensku Bábkarská Bystrica Tour 2016.

Tour s prvým a druhým impulzom

„V programe jubilejného ročníka festivalu bude počas 5 dní uvedených 21 predstavení, z toho 14 produkcií pre deti (od batoliat po tínedžerov/ky) a 7 inscenácií pre dospelé publikum, v 4 divadelných priestoroch v Banskej Bystrici a v 6 priestoroch v obciach Banskobystrického regiónu,“

uvádza dramaturgička BDNR Monika Tatarková.

Organizátorov festivalu potešila nás srdečnosť a vľúdnosť pracovníčok miestneho úradu a takisto nadšenie zo strany starostu Vladimíra Barana a jeho ochota spolupracovať na pripravovanom projekte. Nesklamali ani priestory kultúrneho domu. Podobne to vyzeralo aj v ostatných obciach nášho kraja

Hlavný program 20. ročníka festivalu Bábkarská Bystrica Tour 2016 sa podľa praxe z posledných troch ročníkov opäť delí na dva impulzy. Prvý impulz, je venovaný deťom všetkých vekových kategórií, prebieha od 30. septembra do 2. októbra v Banskej Bystrici, Ostrom Grúni, Divíne a Ladomerskej Vieske.

Riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí Iveta Škripková o festivale hovorí:

„Festivalové hranie mimo Banskej Bystrice je absolútnou novinkou jubilejného ročníka. Počas svojej 40 – ročnej histórie sa festival konal vždy na území mesta Banská Bystrica. Tento ročník sa festivalové dianie prenesie aj do mestečiek a obcí regiónu, každý deň festivalu, pod heslomFestival, vezmi svojich umelcov a umelkyne k deťom v našich obciach!“

Obce a mestá, v ktorých sa bude konať Festival TOUR 2016 sú Ostrý Grúň, Divín, Ladomerská Vieska, Braväcovo, Hriňová, Modrý Kameň. Prvý impulz tak môže pokračovať aj 3. a 4. októbra paralelne s Druhým impulzom v kultúrnych domoch v Braväcove a Hriňovej.
Program tohto ročníka sa snaží (opäť) tematizovať divadelné kreácie mimo schematizmu a lacnej insitnosti v tvorbe pre deti.

Medzinárodná účasť na festivale

Počas 3 dní ponúka 14 inscenácií, ktoré pochádzajú zo 6 krajín Európy (SK, CZ, PL, HU, IT, DE). Banskobystričanom sa predstaví súbor La Baracca z Bologne, ktorý je zakladajúcou platformou divadla pre batoľatá. Na festivale uvedú poetické predstavenie o mesiaci a loďke Barcaluna. Tak isto pre batoľatá zahrá maďarské Theatre Kolibri, ktoré prinesie najnovšiu inscenáciu Bodka, bodka, čiarka, z dielne renomovanej režisérky Barbary Kőlling.

V tvorbe pre deti vyššej vekovej kategórie si dramaturgia festivalu dala za cieľ priniesť tabuizované impulzy, ktoré nie sú bežne prítomné v tvorbe pre deti. Dojemné predstavenia o bolesti a smrti, no zároveň o sile priateľstva a lásky dovezú napr. nemecký súbor Theater Couturier & Ikkola (Kačka, smrť a tulipán), či slovenské Teátro Neline (Oskar).

Na festivale budete mať možnosť uvidieť aj dramatické spracovania tém z klasickej literatúry. Do tejto kategórie patrí predstavenie Divadla Jána Palárika Malý princ, či svetoznáma Kniha džunglí poľského Divadla bábok Banialuka. K javiskovému slovu sa však dostane aj súčasná dráma pre deti, festival uvedie mnohonásobne oceňovanú inscenáciu Bodaj to hus kopla!, z pera renomovanej autorky, aktuálnej poľskej špičky v oblasti divadla pre deti, Marty Guśniowskej, v podaní Teatra Animacji z Poznane. Špecialitou programu je vzdušná akrobacia Enola, v podarí českého Cirkusu Mlejn, ktorú festival uvádza po prvýkrát v histórii.

Dlhoročným cieľom Druhého impulzu je emancipácia bábkového divadla ako rovnocenného žánra v divadelnej tvorbe pre dospelých. V programe Druhého impulzu, sa počas 2 dní (3. – 4. október) predstaví 6 produkcií zo 4 krajín (SK, CZ, IT, Izrael). Izraelské divadlo Mightbe privezie dojímavý autobiografický príbeh Inak z obdobia druhej svetovej vojny. Zážitkami z detstva spisovateľky Chavy Nissimov sprevádzajú bábky v životnej veľkosti a autentický hlas autorky.

Talianski hostia Coppelia Theatre, vystupujú na festivale po prvýkrát. Poetika ich predstavenia Mechanická metafyzika je taktiež premiérová, podmanivá vizuálnosť a čarovná hra technicky dokonalých bábok sú spojené v príbehu, ktorý inšpirovali diela surrealistickej maliarky Remedios Varo.

Český alternatívny súbor Continuo na festival prinesie tému jeho zoskupeniu vlastnú – predstavenie Ôsmy deň je sugestívnou výpoveďou, inšpirovanou povesťami o vzniku človeka a sveta. V programe Druhého impulzu však nechýbajú ani predstavenia slovenských divadiel.

Domácu tvorbu reprezentujú Bratislavské bábkové divadlo s predstavením slovensko -švajčiarskej autorky Ireny Brežnej Na slepačích krídlach (Nominácia na cenu DOSKY 2016). Domáce Bábkové divadlo na Rázcestí uvedie hravý lingvistický beh našim rodným jazykom v predstavení Náukobeh slovenčini. V neposlednom rade sa podľa festivalovej tradície predstavia študenti/ky Katedry bábkarskej tvorby VŠMU v Bratislave, tentoraz s absolventskou inscenáciou Múr, s ktorou sa mladí tvorcovia a tvorkyne úspešne prezentovali už na viacerých domácich aj zahraničných festivaloch

Ateliér tvorby v Modrom Kameni

Novinkou Druhého impulzu je aktívny ateliér tvorby, ktorý sa koná po prvýkrát v histórii prehliadky. Účastníci/čky bábkovo  – výtvarného workshopu pod vedením poľského režiséra, performera a umeleckého šéfa Divadla Gulliver vo Varšave Roberta Jarosza a divadelnej pedagogičky Justyny Czarnoty začínajú tvoriť 27. septembra v priestoroch SNM – Múzea bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni. Záverečnú produkciu predvedú v posledný deň festivalu 4. októbra.

„Téma ateliéru, ako aj prezentácia má názov Labyrint snívajúcich predmetov a má byť inšpirovaný literárnym dielom Waltera Moera a jeho víziou veľkej mestskej štvrte, ktorú obývajú iba umelci bábkového divadla. Sprostredkovane sa tak nadväzuje na prvý site specific Začnite s vysťahovaním!, ktorý festival produkoval minulý ročník v spolupráci s VŠMU Bratislava, JAMU Brno, Konzervatóriom J. L. Bellu v réžii K. Aulitisovej.
Workshop je organizovaný v spolupráci so SNM – Múzeom bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni a Poľským inštitútom v Bratislave,“

dodáva umelecký šéf BDNR Marián Pecko.

Fórum výmeny názorov o umení na periférii

Medzinárodné kultúrne fórum: Umenie na periférií sa uskutoční v pondelok 3. októbra od 11:00 – 14:00 hod., ako Fórum výmeny názorov. Fórum tematicky pokračuje v myšlienke festivalového regionálneho impulzu TOUR a má priniesť nové pohľady, ale aj skúsenosti a prax s kreatívnou prácou na periférii. Okrem umelcov a umelkýň, divadelníkov a divadelníčok, pracovníkov a pracovníčok v oblasti kultúry (nielen) z nášho regiónu, na Fóre vystúpia divadelníci a divadelníčky z 5 krajín Európy (CZ, SK, IT, FIN,DE) a budú účastníkov a účastníčky konferencie inšpirovať predstavením pozitívnych príkladov divadelnej práce s marginalizovanými sociálnymi skupinami.

Vystúpia Roberto Frabetti (IT), zakladateľ divadla pre batoľatá v Európe, Riku Laakkonen (FIN), bábkár a divadelný inštruktor, ktorý sa dlhoročne venuje divadlu so zdravotne a sociálne znevýhodnenými ľuďmi, Monika Gerboc (DE), riaditeľka Bábkového divadla v Zwickau, ktorá bude hovoriť o pozitívnom vplyve Divadelnej pedagogiky v nemeckom divadelnom procese.

Miriam Kičiňová (SK), lektorka dramaturgie v Slovenskom národnom divadle, prináša skúsenosti so vzdelávacími aktivitami Divadelného ústavu a SND a s kreatívnou prácou pri drogovo závislých mladých ľuďoch. Elia Moretti (IT – CZ), člen Divadla Continuo, hovorí o nových spôsoboch aktívnej komunikácie v rámci vidieckych komunít, prostredníctvom divadla. Konferencia je organizovaná v spolupráci s Divadelným ústavom v Bratislave.  

Bohatý program s patrónom a matrónkami festivalu

Program Prvého aj Druhého impulzu je pestrý a bohatý a vstupenky sa pomaly míňajú. Vy si ich môžete rezervovať na tel. čísle 048/412 55 13, mailovo na vstupenky@bdnr.sk alebo kúpiť online na www.ticket-art.sk.

Bábkarská Bystrica TOUR sa koná pod patronátom dramatika a básnika Jozefa Mokoša (Prvý impulz), pod matronátom herečky Jany Oľhovej (Druhý impulz) a poslankyne BBSK a predsedníčky kultúrnej komisie Ľubice Laššákovej (TOUR 2016).

Festival Bábkarská Bystrica je držiteľom značky kvality EFFE 2015-2016 a
organizuje sa pod záštitou SK PRES 2016. Hlavným organizátorom festivalu je Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici vďaka podpore Fondu umenia, Divadelného ústavu. Kultúrnej komisie pri zastupiteľstve BBSK a mesta Banská Bystrica s primátorom Jánom Noskom, kultúrnych inštitútov zúčastnených krajín na festivale.  

Všetky informácie o hlavnom a sprievodnom programe festivalu nájdete na webovej stránke www.bdnr.sk alebo FB https://www.facebook.com/B%C3%A1bkov%C3%A9-divadlo-na-R%C3%A1zcest%C3%ADPuppet-theatre-at-the-Crossroads-128962986716/.

Zdroj: BDNR, Foto: Mirka Chabadová a ilustračné