Počas prvého májového víkendu sa v nedeľu 5. mája 2019 rozozvučia na Horehroní zvonce oviec z rôznych kútov regiónu, ktoré budú opäť vyháňané spoločne na pašu podľa zvyklostí našich predkov za sprievodu ovčiarov s ich rodinami.
Tradičné podujatie, unikátne svojim charakterom opäť prichádza na Horehronie. Sviatok sv. Juraja je výnimočné obdobie v roku, ktoré sa od dávna spája s prvým vyháňaním oviec na pašu. Aj tento rok si na Salaši Zbojská opäť uctíme našich predkov a tvrdú prácu valachov, ktorým vďačíme za kvalitné ovčiarske výrobky v podobe syrov, bryndze či oštiepkov.
„Podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky začína o 11:00 hod. slávnostnou svätou omšou spojenou s požehnaním oviec a valachov. Tradičným aktom bude sprevádzať pán Martin Tesák Prastarou ovčiarskou tradíciou miešania oviec a prvým tohtoročným vyháňaním statku na pašu sa symbolicky začína ďalšia ovčiarska sezóna spojená s pasením, dojením oviec a výrobou chutných produktov z ovčieho mlieka,“
približuje začiatok programu podujatia Igor Vlček, majiteľ Salaša Zbojská.
Všetci návštevníci podujatia Dňa Valaskej kultúry sa okrem jedinečných tradícii a zvyklostí môžu taktiež tešiť na výborné špeciality a tradičné valaské pokrmy priamo zo salaša. Počas celého dňa bude pre návštevníkov pripravený aj bohatý program.
V areáli Halaša na Salaši Zbojská sa predstavia Janoštinovci, ktorí rozprávaním a piesňami priblížia zvyky a tradície na Orave, kultúrny program dotvoria Štefánikovci, Združenie autentického folklóru Pohronci či FS Heľpan a horehronský viachlasný spev Chlopov z Heľpy. Celým programom bude sprevádzať folklorista zo Šumiaca Marian Čupka.
Pre malých návštevníkov budú pripravené zábavné animácie a jazda na koníkoch. Účastníci sa môžu zároveň tešiť na pestrú paletu ručne robených výrobkov od remeselníkov z regiónu a širšieho okolia, ktorí svoje výrobky predvedú na remeselnom trhu.
„Folklór a tradície sú dôležitou súčasťou nášho regiónu, ktorého história je rovnako úzko spätá s ovčiarstvom. Počas podujatia Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky sa presunieme v čase a spolu si pripomenieme obyčaje našich predkov v príjemnom prostredí pod holým nebom v okolí tradíciami dýchajúceho Salaša Zbojská,“
pozýva Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.
Hostia budú mať možnosť ochutnať pôvodnú valaskú kuchyňu z domácej produkcie Salaša Zbojská od výborných ovčích syrov, bryndze, pečenú baraninku, či Tľapkance, Tisovské šúľance a nielen to. Vstup je voľný.
Organizátori vería, že aj tento rok si spoločne uctíme tradície našich predkov a odštartujeme výbornú sezónu, ktorá nám prinesie len tie najkvalitnejšie ovčie výrobky a produkty.
Zdroj: OOCR Región Horehronie, Foto: Stanislav Spáč a ilustračné