Ján Nosko: S horúčavami bojujeme v uliciach, s klimatickou krízou množstvom malých aj veľkých projektov

Blog
1 /

Je smutné, keď sa niektorí poslanci namiesto odpočtu svojej práce snažia zviditeľňovať len vymyslenými útokmi na mesto a jeho zamestnancov. Tak, ako to bolo v prípade pána poslanca Vrbického, podľa ktorého mesto bojuje proti klimatickej zmene zimným korčuľovaním, vodnými hmlami a kropením ciest.

Tieto opatrenia robíme, podobne ako iné mestá, pre našich obyvateľov, aby sa počas horúcich letných dní schladili a cítili príjemne. O tom, čo všetko v rámci klimatickej agendy robíme, a na čom všetkom pracujeme som pána poslanca Vrbického podrobne informoval. Moju odpoveď pripájam v plnom znení.

Ján Nosko s dobrovoľníkmi pri výsadbe stromov

Ján Nosko s dobrovoľníkmi pri výsadbe stromov

Pán Vrbický, je smutné, že ako poslanec nemáte vôbec informácie o tom, aké projekty mesto v súvislosti so zmenou klímy pripravuje, a čo všetko realizuje. Ešte smutnejšie by bolo, ak o nich ako člen Komisie MsZ pre životné prostredie aj viete, no úmyselne ich pred verejnosťou nespomínate. Takýmto spôsobom absolútne dehonestujete prácu celého tímu MsÚ, ktorý sa klimatickej zmene v našom meste venuje.

K strategickým projektom patrí tvorba Akčného plánu pre mitigáciu a adaptáciu. V územnom pláne mesta sú zároveň zakomponované regulatívy riešiace adaptačné opatrenia. Už dlhodobo sa zameriavame na zvyšovanie energetickej efektívnosti budov – zatepľovanie, výmenu svietidiel, výmenu vykurovacích systémov a pod., s cieľom znižovať emisie CO2. V rámci rekonštrukcií sa zameriavame na výmenu nepriepustných povrchov za priepustné, ktoré sú vodozádržné.

Ľuboš Vrbický

Ľuboš Vrbický

Zrealizovali sme revitalizáciu vnútroblokov Tulská a Sitnianska s výsadbou desiatok nových stromov. V rámci projektu Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica sme vytvorili 8 dažďových záhrad v areáloch materských škôl, v 5 lokalitách MŠ bola vysadená okrasná a izolačná zeleň a ovocné záhrady. V areáloch škôlok bolo zároveň inštalovaných 15 tienení detských ihrísk, nahradili sme nepriepustné povrchy za priepustné v rozlohe 1162 metrov štvorcových, vymenených bolo 750 nových LED interiérových svietidiel a 633 nových LED uličných svietidiel.

Pripravujeme najväčšiu rekonštrukciu verejných priestranstiev so zameraním na zelené a vodozádržné opatrenia v rozsahu 55 ha, v rámci projektu Zelené sídliská. Ďalej pripravujeme rekonštrukciu ZŠ Sitnianska a Strediska sociálnych služieb na ul. 9. mája so zelenými strechami. Je pripravený projekt revitalizácie mestského parku s riešením vodozádržných opatrení, ako aj Námestia slobody s vybudovaním nového parku, na aktuálne vydláždenej ploche pred hotelom Lux.

Projekt Zelené sídliská - vnútroblok Tulská

Projekt Zelené sídliská – vnútroblok Tulská

Podporujeme ekologizáciu verejnej dopravy a cyklodopravu, pričom v čerpaní financií z Plánu obnovy v tejto oblasti patríme v rámci Slovenska k najúspešnejším. Pokiaľ ide o Záhradnícke a rekreačné služby, ktorých prácu neustále znevažujete, tiež by som Vám rád dal do pozornosti, že prirodzený úhyn novovysadených drevín za posledné tri roky je iba 5 percent, čo svedčí o odbornosti ľudí, ktorí majú na starosti výsadbu v našom meste.

ZAaRES výrazne odďaľuje výrub chorých drevín ich ošetrením potrebnými rezmi. Zachovávajú mozaikovité kosenie a extenzívne plochy s cieľom znižovať prehrievanie mestského prostredia a podporu biodiverzity. Vymieňame kvetinové záhony z letničkových na trvalkové, ktoré sú menej náročné na údržbu. ZAaRES nakúpil vaky na polievanie drevín a osádza mobilnú zeleň tam, kde nie je možná výsadba.

Mozaikové kosenie verejnej zelene

Mozaikové kosenie verejnej zelene

Zapojil sa do niekoľkých projektov, vďaka ktorým sa jeho pracovníkom darí vysádzať nové stromy a realizovať dažďové záhrady. Tento rok bolo zároveň len v mestských lesoch, ktoré sa zameriavajú na prírode blízke hospodárenie, vysadených 52 000 stromčekov.

https://www.facebook.com/noskojan/videos/1198157107872572?locale=sk_SK

Pre pripomenutie, letné korčuľovanie je na zimnom štadióne k dispozícii od začiatku mája, čo by ste tiež mohli vedieť. Prajem obyvateľom pekné leto a osobitne ďakujem všetkým zamestnancom mesta, ktorí na uvedených projektoch pracujú.

Autor: Ján Nosko  , Foto: ilustračné

Ján Nosko

Primátor mesta Banská Bystrica

56 článkov

Rozhodol som sa, že sa vám budem prihovárať aj takýmto spôsobom. Nie preto, že by bol moderný, ale preto, že vám môžem priblížiť moju robotu. Budete tak mať prehľad o tom, čo sa nám podarilo, a na čom sa maká, aby sa podarilo.