Jakub Gajdošík: Bezpečnejšie na cyklotrase aj na priechode pre chodcov

Blog
45 /

Mesto Banská Bystrica sa snaží o väčšiu bezpečnosť chodcov a cyklistov na našich cestách. Preto samospráva robí príslušné opatrenia na cyklotrasách či priechodoch pre chodcov.

Bezpečnejšia cyklotrasa na Huštáku

Aj keď v minulosti túto cyklotrasu nebudovalo mesto a vznikla ako súčasť výstavby blízkeho obchodného centra, neskôr ju spolu s chodníkom prevzalo do svojej správy mesto Banská Bystrica. Samostatná cyklocesta a chodník boli od seba oddelené varovným pásom pre nevidiacich z farebnej dlažby. Ani to však nestačilo, aby chodci a cyklisti využívali výlučnej svoj vyznačený koridor a často dochádzalo ku kolíziám.

Preto sme sa rozhodli v tomto úseku vyznačiť priestor pre cyklistov výrazným červeným pásom, aby sme opticky ich koridor oddelili. Ak doteraz niekto tvrdil, že si značku nevšimol, po novom si takúto výhovorku už predstaviť neviem.

Poučení z problémov v iných mestách, kde sa na farbou natretých povrchoch cyklistom začalo šmýkať, sme si dali osobitne záležať na výbere vhodného náteru. Vybrali sme špeciálny protišmykový náter. Skôr ako sme ho aplikovali na cyklotrasu, vyskúšali sme ho na jeseň minulého roka na krátkom úseku mosta ponad potok Bystrica.

Testovali sme ho v daždi, aj počas zimy a osvedčil sa. V týchto dňoch sme ho aplikovali na úsek od Dolnej po ulicu Na Troskách a už prvé dni ukazujú, že v pozitívnom význame slova významne ovplyvnil pohyb cyklistov aj chodcov, vďaka čomu sa prestali vzájomne križovať.

Samostatnou kapitolou je časť cyklotrasy medzi ulicami Na Troskách a nákupným centrom Europa SC, ktorá sa dostala aj do nelichotivých rebríčkov o najhorších cyklotrasách. Tento úsek chodníka nepatrí mestu a v súčasnosti prebiehajú intenzívne rokovania o tom, aby ho mohlo mesto prevziať.

Keďže definitívne vysporiadanie majetkových vzťahov ešte nejaký čas potrvá, požiadali sme vlastníka o súhlas s tým, aby mohlo mesto Banská Bystrica vyznačiť cyklotrasu aj na tomto mieste. Navždy by tak zmizli nezmyselné a krivé čiary, ktoré sú viac hanbou ako cyklotrasou. Zatiaľ máme prísľub, že by sme tento súhlas mohli získať do dvoch týždňov a obratom cyklotrasu vyznačíme tak, ako to má byť.

V septembri budeme pokračovať aj v preznačení cyklotrasy od Europy SC smerom k plavárni. Oproti pôvodnému projektu dopravného značenia, budú opatrenia pre cyklistov ešte priateľskejšie. Na Hutnej ulici pribudnú obojstranné cyklokoridory a smerom k plavárni cykloochranné pruhy, ktoré sa použijú v našom meste prvýkrát.

Na jeseň nový cyklopruh pribudne aj v stúpaní od Severnej na Komenského ulicu. Všetko sa to bude realizovať zo studeného plastu, a nie z obyčajnej farby. To zabezpečí, že životnosť značenia bude bez nutnosti jeho obnovy násobne dlhšia.

Čo ma však teší najviac, na jar budúceho roku by sme mali začať s budovaním vzájomne prepojených mestských cyklotrás v Sásovej, na Fončorde, v Radvani a v centre mesta financovaných z Plánu obnovy a odolnosti. Realizovať by sa mohli aj samostatné pruhy pre cyklistov medzi Karlovom a Sásovou na ceste BBSK či nový cyklochodník medzi Šalkovou a Slovenskou Ľupčou, ktorý vznikne popri novej rýchlostnej ceste.

Vyzerá to tak, že po rokoch príprav, majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov a získavania financií z externých zdrojov, bude rok 2025 pre naše mesto najvýraznejším míľnikom v oblasti budovania cyklistickej infraštruktúry doposiaľ. A to pri ďalších projektoch aktuálne finišujeme s povoľovacími procesmi. Za to všetko sa chcem v prvom rade poďakovať mojim kolegom na mestskom úrade, ktorí na týchto projektoch dlhodobo pracovali. Verím, že takto o rok sa budeme môcť po cyklotrasách, ktoré sú dnes len na papieri, previezť už aj na bicykli.

Bezpečnejší priechod pre chodcov na Sitnianskej

Minulý týždeň sme sa s kolegami z mestského úradu stretli na priechode pre chodcov pod základnou školou na Sitnianskej ulici. Dolaďovali sme posledné detaily predtým, ako začneme s budovaním bezpečného vyvýšeného priechodu pre chodcov.

Tento úsek je chodcami veľmi využívaný a pre blízkosť školy ním prechádza aj obrovské množstvo detí. Verím, že na jeseň tu vznikne bezpečný koridor pre peších, ktorý výrazne zvýši aj bezpečnosť detí pri ich ceste do školy.

Autor: Jakub Gajdošík, Foto: mesto BB

Jakub Gajdošík

13 článkov

Viceprimátor mesta Banská Bystrica #SpoluMenimeBystricu