Koncom septembra sme do redakcie dostali zaujímavú rastlinu podzemnice olejnej aj s malými plodmi. Minulý týždeň nás pozvali manželia Jamrichovci do svojej záhradky na zber búrskych orieškov, ktoré inak pochádzajú z južnej Ameriky.
„Pestujeme ich už niekoľko rokov. Najprv sme to skúsili s pár semenami a keď sa ujali, tak v tom pokračujeme vo väčšom. Aj tohto roku bude pekná úroda. Po viacnásobnom prihrnutí kvetov teraz vyberieme plody a vysušíme Rozdáme z nich rodine a budeme mať na Vianoce, časť necháme na sadenie budúci rok,“ povedala nám pani Mária Jamrichová na malej jesennej brigáde v záhradke.
Práve bol ten správny čas na zber zrelých búrskych orieškov. Keby prišli dažde, tak by jadrá stratili bielu farbu a mohla by ich napadnúť pleseň. Pokiaľ by nemrzlo, mohli by začať aj klíčiť. Ochutnali sme jeden z vykopaných orieškov, chutil podobne ako surová fazuľa.
„Teraz sa usušia a pred jedením sa musia upražiť v rúre na pekáči. Treba ich pritom premiešať, aby sa nespálili. Môžem vám povedať, že sú chutnejšie, ako tie z obchodu,“ dodal pán František Jamrich.
Zber búrskych orieškov je jednoduchý. Rýľom podkopeme korene, rastliny uchopíme za vňať a opatrne vyberieme z pôdy. Zozbierané oriešky usušíme na vzdušnom mieste a dobre uskladníme, aby sme ich mohli pri nejakej príležitosti pripraviť na konzumáciu pražením.
Z 10 zasadených jadierok sa dá získať až kilogram kvalitných arašidov. Pretože podzemnica olejná nemá u nás škodcov, nepotrebuje chemickú ochranu. Je to teda biopotravina vhodná na sviatočný stôl alebo len tak pre dobrú chuť.
Zdroj: Bystricoviny.sk