Podľa Štatistického úradu za posledných desať rokov prišli slovenské krčmy a reštaurácie takmer o 13.000 zamestnancov. Žije sa čoraz drahšie a aj štamgasti čoraz častejšie volia miesto popíjania v krčme či obeda v reštaurácii „teplo“ svojho domova.
Na konci roku 2011 pracovalo v reštauráciách a pohostinstvách na Slovensku necelých 28.700 ľudí. Od roku 2000 klesol ich počet o celú tretinu, zároveň klesla aj spotreba alkoholu o 12 percent, oproti roku 1990 dokonca o 21 percent. Niektorí majitelia to riešia zatváraním prevádzok, iní si musia hľadať aj iné zdroje príjmu, aby ich udržali nad vodou.
„Aj my sme pristúpili k úsporným opatreniam. Zamestnávame menej ľudí, škrtali sme aj náklady,“ povedal pre hnoline.sk majiteľ banskobystrického Sherwood pubu Drahoslav Sýkorka. Podobne ako jemu, aj ďalším majiteľom pubov či reštaurácií v meste pod Urpínom klesajú tržby. Problém vidia v znižovaní kúpyschopnosti obyvateľov, narastaní nezamestnanosti i vo zvýšenej DPH.
Faktom je, že mnohé banskobystrické reštaurácie žijú hlavne z obedového menu, na ktoré chodia zamestnanci firiem, úradov či bánk z okolia so stravnými lístkami. Na špeciality prídu len tí, ktorí na to majú alebo príležitostne ľudia pri nejakej rodinnej či firemnej oslave.
Krčmári vravia, že mnohí z ich stálejších návštevníkov si radšej kúpia fľašu v obchode a vypijú ju doma, lebo ich to vyjde lacnejšie. Predsa len táto položka sa škrtá ľahšie, ako platby za byt či energie. Vidno to aj na spotrebe piva, v ktorej sme boli pred pár rokmi v popredí, ale teraz to ide dolu vodou. Pivo sa skôr kupuje v potravinách, ako točené v pohostinstvách, čo potvrdil aj najväčší pivovar na Slovensku Heineken.
Keďže drahší alkohol sa predáva ťažšie, klesá aj štandard jeho konzumácie. Zároveň je to známka toho, že na Slovensku sa postupne vytráca stredná vrstva, ktorá by mala byť hlavným zdrojom zákazníkov v reštauračných a pohostinských zariadeniach. Pre ich majiteľov to znamená neustále vymýšľať niečo originálne, ale aj siahať na dno svojich rezerv.
Na druhej strane to môže tešiť ľudí bývajúcich v blízkosti krčiem najmä na sídliskách, že je menej potencionálnych „vyrušovačov“. Platí, že každá minca má dve strany.
Zdroj: Bystricoviny.sk