Premiéra v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí: Povstanie so ženskou tvárou

KULTÚRA
0 /

Vo štvrtok 30. októbra 2024 o 19:00 hod. banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí uvedie v premiére inscenáciu „Povstanie so ženskou“ tvárou venované 80. výročiu Slovenského národného povstania. Sú to vlastne príbehy žien a dievčat stratených v čase.

Ženy v SNP

Na mená a na osudy tisícov žien, ktoré žili a pomáhali pred, počas a po SNP sa zabudlo. Jednoducho sa zabudlo na ženy, ktoré ošetrovali, prali, varili, nosili lieky, boli tajné spojky, získavali falošné legitimácie, pracovali v odboji… Inscenácia je  venovaná ženám, ktoré nikdy nemysleli na seba a vedeli, že nič dobré nepríde zadarmo.

Táto inscenácia čerpá z rôznych dostupných archívnych materiálov, výpovedí, novinových reportáží, zabudnutých kníh a málo známych denníkov žien, ktoré spomínali na svoju aktívnu účasť a pomoc povstalcom, vojakom, utečencom, raneným… pred a počas Slovenského národného povstania. V inscenácii sú použité ukážky z filmu režiséra Paľa Bielika Za slobodu (1945) z Filmového ústavu v Bratislave a autentická nahrávka Slovenského slobodného vysielača z archívov Slovenského rozhlasu.

Riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí Iveta Škripková k Povstaniu so ženskou tvárou povedala:

„V BDNR pokračujeme v snahách odkrývať mená a osudy neviditeľných žien. V osudový dátum pre SNP – dňa 30. 10. sa uskutoční premiéra inscenácie s názvom Povstanie so ženskou tvárou. Predstavenie je venované ženám, ktoré nikdy nemysleli na seba a vedeli, že nič dobré nepríde zadarmo…“

Iveta Škripková

Iveta Škripková

Z histórie vieme, že 30. októbra pred 80 rokmi nemecký generál Hermann Höfle spolu so slovenským prezidentom Jozefom Tisom na hlavnom námestí v Banskej Bystrici vyznamenávali príslušníkov Waffen-SS nasadených proti SNP…

Práve v tento deň si pripomíname dôležitý politický a občiansky medzník v živote Slovákov a Sloveniek. Pripomíname si ich odvahu postaviť sa proti autoritatívnemu ľudáckemu režimu (existujúcemu od roku 1939). Tento počin súčasne odmietol nacistickú ideológiu a spoluprácu s nacistami.

Božena Palacková

Božena Palacková

Iveta Škripková pripomína, že vo verejných vyhláseniach o SNP často čítame o maršáloch, komisároch, partizánoch, politických lídroch. Na mená a na osudy tisícov žien, ktoré žili a pomáhali pred, počas a po SNP sa jednoducho zabudlo. Zabudlo sa na ženy, ktoré ošetrovali, prali, varili, nosili lieky, boli tajné spojky, získavali falošné legitimácie, pracovali v odboji…

Vo veľkej národnej kapitole o hrdinstve Slovákov ostávajú ženy a iné minority neviditeľné. Zmienky o nich presvitajú v dielčích spracovaniach alebo v individuálnych dielach slovenských autoriek. Napríklad v r. 2022 vzbudila záujem kniha Anny Gruskovej Tichý pobyt o výnimočnej žene o literátke Alžbete Gwerkovej, ktorá zahynula v SNP.

Alžbeta Gwerková

Alžbeta Gwerková

V r. 2019 vyvolala pozornosť mladá výtvarníčka Erika Meszárosová svojím projektom Efemérne pamätníky venovanom ženám v SNP (tretí efemérny pamätník postavila dňa 23.8. 2024 v Kuneráde).

V tom istom roku OZ Vedieme z Partizánskeho pripravilo putovnú výstavu Ženy v SNP. Teraz prichádza BDNR s inscenáciou Povstanie so ženskou tvárou…

Inscenácia  Povstanie so ženskou tvárou

Scenár, réžia: Iveta Š.

Dramaturgia: Marián Pecko

Výprava: Michaela Urbanová

Hudba: výber

Pohybová spolupráca: Soňa Kočanová a. h.

Videoprojekcie: Andrej Brummer a. h.

Výroba: Ateliéry BDNR pod vedením Kataríny Mažáryovej

Svetlo: Pavol Bukovina

Zvuk: Marek Horváth

Technická spolupráca: Samuel Mažáry, Daniel Chlumecký

Foto: Dodo Šamaj

Hrajú: Matúš Hollý, Ivana Kováčová, Ľubica Pradidová a Mária Šamajová

https://www.facebook.com/reel/472588998471305?locale=sk_SK

Vstupenky si môžete kúpiť osobne v pokladnici BDNR na Skuteckého ulici 14 alebo rezervovať na tel. čísle 048/412 55 13 či e-mailom: vstupenky@bdnr.sk . Rezervácie sú možné aj cez produkciu a marketing BDNR: t.č. 0907 807 999 , mail: bdnr@bdnr.sk, produkcia@bdnr.sk. Pokladnica BDNR je otvorená v pracovných dňoch od 8:00 h. do 16:00 h. a v nedeľu dve hodiny pred predstavením. Platba je možná v hotovosti aj platobnou kartou.

Projekt podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Zdroj: (tom) a BDNR, Foto: Dodo Šamaj a archív