Vivat Vox Organi 2024: Dva výnimočné októbrové koncerty v Evanjelickom kostole na Lazovnej a v Radvani

KULTÚRA
0 /

Medzinárodný organový festival Vivat Vox Organi pokračuje dvomi koncertmi aj v závere októbra. V sobotu 26. októbra 2024 o 18:00 hod. sa v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici predstavia dvaja umelci, ktorí spojením zvuku organa, výtvarného umenia a meditácií vytvoria mimoriadnu atmosféru nad filozoficko-literárnym odkazom Goetheho Fausta.

Kazateľ, spisovateľ, výtvarník a všestranný umelec Daniel Pastirčák spolu s ikonou a legendou organového umenia na Slovensku prof. Jánom Vladimírom Michalkom budú mimoriadnymi hosťami tohto exkluzívneho a obsahovo vzácneho festivalového večera.

 Daniel Pastirčák

Daniel Pastirčák

V pondelok 28. októbra 2024 o 19:00 hod. bude pokračovať festivalový program organového festivalu Vivat Vox Organi v Radvani, v kostole Narodenia Panny Márie na Hôrke, kde umelci súboru pre starú hudbu Lenuove musiche, pripravia pre poslucháčov ďalšie výnimočné predstavenie, pozostávajúce z ranobarokovej hudby na dobových nástrojoch. Pôjde o interpretáciu známych ľúbostných madrigalov od ranobarokového skladateľa Claudia Monteverdiho.

Organ, maľba a meditácia na Lazovnej

Daniel Pastirčák v súčasnosti pôsobí ako kazateľ Cirkvi bratskej v Bratislave. Je tiež úspešným básnikom, prozaikom a esejistom, ktorého literárne diela získali viaceré významné ocenenia. Okrem literatúry sa venuje aj tvorbe pre divadlo a výtvarnej tvorbe. Zúčastnil sa festivalov a výstav knižnej ilustrácie a vystavoval na Slovensku a v zahraničí. Na konci 90. rokov mal samostatné výstavy v Londýne a v Prahe.

Faust-maľba Daniela Pastirčáka

Faust-maľba Daniela Pastirčáka

Do Banskej Bystrice, na medzinárodný organový festival Vivat Vox Organi, prichádza predstaviť aj svoju výtvarnú tvorbu. Pre faustovský cyklus aktuálneho ročníka festivalu pripravil obraz s faustovskou témou, ktorý bude počas podujatia vystavený a bude tiež súčasťou Danielových meditácii.

Okrem výtvarnej tvorby sa s účastníkmi podujatia podelí aj o svoju spiritualitu v podobe šiestich meditácií, ktoré vznikli inšpirované faustovským cyklom festivalu a jeho uvažovaním o diele Johanna Wolfganga von Goetheho.

Ján Vladimír Michalko

Ján Vladimír Michalko

Profesor Ján Vladimír Michalko je ikonou organového umenia na Slovensku. Je popredným pedagógom organovej hry a bol tiež dlhoročným dekanom Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMÚ. Predstavil sa na všetkých najvýznamnejších domácich organových festivaloch, prehliadkach tvorby, organových cykloch. Popri domácich pódiách koncertoval aj vo významných európskych hudobných centrách a tiež vo Veľkej Británii a v USA.

Profesor Michalko sa zaslúžil o záchranu a propagáciu vzácnych historických organov na Slovensku, každoročne organizoval aj medzinárodný hudobný festival Slovenské historické organy. V spolupráci s vydavateľstvom Diskant zdokumentoval na desiatich CD nosičoch zvuk historických organov najvýznamnejších organárov, pôsobiacich na Slovensku, medzi nimi aj zvuk organa v Španej Doline. Po prvý krát prichádza aj na festival do Banskej Bystrice, aby tu predstavil svoje nenapodobiteľne a jedinečné improvizačné schopnosti.

Ľúbostné madrigaly v Radvani

Názov programu odkazuje na jeden z najznámejších ľúbostných madrigalov Claudia Monteverdiho – Lamento della Ninfa. Koncertný program súboru Lenuove musiche.

Vám však predstaví aj ďalšie známe ľúbostné madrigly tohto fenomenálneho skladateľa, ako napríklad u teoretikov rozpory vyvolávajúci madrigal Cruda Amarilli, ako aj ďalšie madrigaly z Monteverdiho 6. a 7. knihy madrigalov.

Lenuove musiche.

Lenuove musiche.

Divák si tak vypočuje vývoj kompozičného štýlu Claudia Monteverdiho od polyfónnych diel bez sprievodu basso continua až po jeho dramatické a mimoriadne expresívne diela stille concitato či stille rappresentativo. Okrem piatich vynikajúcich spevákov sa na pódiu predstavia nástroje ako arpadoppia, viola da gamba, baroková gitara a chitarrone.

https://www.facebook.com/telketv/videos/449865406314372

Obsadenie Lenuove musiche

Hilda Gulyás – soprán

Jarmila Vantuchová – mezzosoprán

Matúš Šimko – tenor

Juraj Kuchar – tenor

Václav Jeřábek – bas

Maximilian Ehrhardt – harfa doppia

Pierre Pitzl – baroková gitara/viola da gamba

Jakub Mitrík – chitarrone,  umelecký vedúci

Zdroj: Matúš Kucbel , Foto: ilustračné