Tradičné jesenné podujatie Zatváranie Bánoša s krajskými dožinkami privíta návštevníkov v sobotu 19. októbra

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Ako sa stalo zvykom,  letnú turistickú a poľnohospodársku sezónu v našom kraji uzatvára Tradičná chuť jesene – Zatváranie Bánoša. Toto obľúbené podujatie sa uskutoční v sobotu 19. októbra 2024 v areáli SOŠ Pod Bánošom v Rudlovej aj s prvými Krajskými dožinkami Banskobystrického kraja.

Program Zatvárania Bánoša 2024

10:00 Slávnostné otvorenie, príhovory hostí

11:45 Obradové odovzdávanie dožinkového venca, ocenenia chovateľov a pestovateľov

V kultúrnom programe počas dňa vystúpia FsK Bažalička, FsK Telgárt, FS Urpín, DFS Matičiarik, DFS Radosť, Divadlo z domčeka Hriňová, SSk Trnki, ĽH Pokošovci zo Šumiaca a ĽH Jána Maka z Banskej Bystrice.

Sprievodné aktivity pre malých aj veľkých návštevníkov

Farmársky trh – predaj kvalitných potravín priamo od farmárov

Tradičné jedlá a remeslá nášho regiónu

Vozenie návštevníkov v koči s konským záprahom

Vyhlásenie víťaza súťaže o najlepšie jablko roka

Vyhlásenie víťaza súťaže o najlepšiu jablkovicu roka

Ukážka tradičného strihania oviec

Druhý ročník výstavy PLODY NAŠICH ZÁHRAD

Prezentácia krajských stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo

Ukážky modernej techniky pre poľnohospodárov

Detská škola varenia

Ukážky sokoliarstva a včelárstva

Vyberte si z bohatého programu tradičného farmárskeho dňa v Rudlovej

Návštevníci si budú môcť od farmárov kúpiť zdravé domáce produkty, ochutnať špeciality a vidieť výslednú prácu ich šikovných remeselných rúk, spolu s nimi aj študentov SOŠ. V ponuke nebudú chýbať kvalitné domáce produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov.

Pôjde hlavne o syry a mliečne výrobky vrátane skvelého syra Hiadlovec z ľupčianskej farmy Braunvieh, gazdovské mäsové špeciality, baraninu, hydinu, včelárske a bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína.

Záujemcovia sa budú môcť povoziť v koči s konským záprahom, vyhlásia víťaza súťaže o najlepšie jablko roka i najlepšiu jablkovicu roka. V programe je aj  ukážka tradičného strihania oviec, druhý ročník výstavy Plody našich záhrad, prezentácia krajských stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo.

Uvidíte ukážky modernej techniky pre poľnohospodárov, detskú školu varenia či ukážky sokoliarstva a včelárstva. Pochutnáte si na guľáši, slovenských koláčoch, cestovinách a ďalších tradičných jedlách z nášho kraja.

Organizátormi  Zatvárania Bánoša sú SOŠ Pod Bánošom v spolupráci s partnermi OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska, Mesto Banská Bystrica a OOCR Stredné Slovensko s finančnou podporou BBSK. Vstupné je 2 eurá, deti do 12 rokov v sprievode dospelého budú mať vstup zdarma.

Nezabudnite v sobotu 19. októbra prísť do SOŠ Pod Bánošom v Rudlovej na tradičnú  jesennú farmársku akciu. Areál školy je pre návštevníkov otvorený od 9:00 hod. Do Rudlovej bude bezplatne premávať autobusová kyvadlová doprava z Radvane cez Fončordu.

Autor: (tom), Foto: ilustračné