Medzinárodný festival krátkeho filmu AZYL SHORTS v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

AZYL SHORTS je medzinárodný festival krátkeho filmu, ktorý sa po štvrtýkrát  uskutoční v meste pod Urpínom v dňoch 18.-19.októbra 2024. Festival ponúkne prestížne krátke filmy z prehliadok v Cannes, Benátkach či Karlových Varoch.

Ústrednou témou tohto ročníka je tabu. Workshopy TABU sa konajú už od pondelka 16. októbra. V sprievodnom programe sa môžete tešiť aj na hudobné produkcie, gurmánske raňajky inšpirované našimi susedmi z Poľska a Česka, filmový kvíz či filmársky workshop.  Bližšie informácie nájdete na: https://www.azylshorts.sk/shorts/program/_.

Akadémia umení

Akadémia umení

Medzinárodný festival bude prebiehať podľa programu na týchto miestach: Akadémia umení – Fakulta dramatických umení, kinosála Múzea SNP a kaviareň Výklad v Národnej ulici.

Lístky si môžete zakúpiť len pred premietaním filmu. Program je rozdelený do jednotlivých blokov, študenti a seniori majú zľavu. Na sprievodný program je vstupné dobrovoľné.

Múzeum SNP

Múzeum SNP

Kurátorsky zostavené výbery porotcov z krajín V4 sa budú premietať v kinosále Múzea SNP. Ukrajinskú a iránsku kultúru prinesie festival nielen vo filmovej, ale aj v gurmánskej podobe.

Vo festivalovom programe nechýbajú filmy spred roka 1989 v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a aj program pre rodiny s deťmi v spolupráci s Fest Anča.  Na Akadémii umení  sa budú konať masterclassy a tiež  filmársky workshop pre stredoškolákov pod vedením lektorov z praxe. Organizátori nezabudli ani na sprievodný program , ktorý tvoria  koncerty, party či filmársky kvíz.

Kaviareň Výklad

Kaviareň Výklad

Medzinárodnú porotu tvoria scenárista, spisovateľ a dramaturg Peter Balko, režisér, výtvarník, animátor a hudobník Jan Zajíček, promotér poľskej kinematografie a organizátor medzinárodného festivalu krátkych filmov Krzysztof Sienkiewicz.

Na Slovensku, ale i v strednej Európe, je tento festival jedinečný. Súťažnou sekciou minútových a päťminútových filmov a videoklipov sa organizátori snažia vytvárať priestor pre prezentáciu autorov krátkych filmov. Ambíciou je vytvoriť platformu na propagáciu tvorcov pred širokou i odbornou verejnosťou.

Viac informácií nájdete na: https://www.azylshorts.sk/o-festivale/zakladne-info/ a https://www.facebook.com/festivalazyl?locale=sk_SK.

Autor: (tom), Foto: AZYL SHORTS a ilustračné