Nové jesenné podujatie v Thurzovom dome: Kvízovanie v múzeu

História
1 /

Stredoslovenské múzeum prichádza v jesennom období s novinkou vo svojich podujatiach. Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania zahrnulo do svojho programu interaktívny večerný formát s názvom KVÍZOVANIE V MÚZEU. Podujatie ponúkne návštevníkom unikátnu možnosť spojiť zábavu s objavovaním histórie jedného z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovenska.

Kvízovanie v múzeu

SSM – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania pozýva na svoje nové podujatie KVÍZOVANIE V MÚZEU s podtitulom Povstalecký príbeh slobody a odvahy. Podujatie plné zábavy, histórie a dobrej nálady sa uskutoční v piatok 25.októbra 2024 o 18:00 hod. v Thurzovom dome.

Vypuknutie SNP bolo jednou z najvýznamnejších udalostí v dejinách Slovenska a symbolom odporu nacizmu počas druhej svetovej vojny. Povstanie vypuklo 29.augusta 1944 a bolo organizované slovenskými vojenskými a politickými predstaviteľmi s cieľom oslobodiť krajinu z pod fašistického režimu a prispieť k víťazstvu spojeneckých síl.

„Tento rok si pripomíname 80. výročie vypuknutia SNP. Na tento významný míľnik v dejinách nezabúdame ani v Stredoslovenskom múzeu. Pre našich verných i nových návštevníkov sme  pripravili atraktívny formát podujatia, ktorý sme ešte v múzeu nemali, ale vieme, že má medzi verejnosťou úspech. KVÍZOVANIE V MÚZEU je postavené na kvíze, tak ako hovorí samotný názov, nebude to však kvíz taký, na aký sme bežne zvyknutí. Myslíme si, že práve takýmito podujatiami prehĺbime v návštevníkoch veľmi príjemnou formou poznatky z rôznych okruhov dejín,“

 informuje riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Prihlásiť sa môžu aj teenegeri

Povstalecký príbeh slobody a odvahy čaká na všetkých v niekoľkých súťažných kolách. Účastníci budú mať možnosť súťažiť v tímoch a otestovať si svoje poznatky o SNP, jeho hrdinoch a kľúčových momentoch. Stačí pozorne počúvať a pamätať si. Súťažné družstvo sa môže skladať z minimálne 4 a maximálne 6 súťažiacich. Do kvízu sa môžu zapojiť všetci od 15 rokov. Počas podujatia budú pripravené zaujímavé otázky doplnené o unikátne artefakty a ukážky.

„Som veľmi rada, že našim návštevníkom môžeme priniesť jedinečné večerné podujatie plné poznania a zábavy. Téma SNP je široká, dala som si záležať, aby v kvízových otázkach odzneli aj informácie, ktoré nemáme až tak vžité. Súťažiaci musí dávať dobrý pozor, čo hovorí moderátor ale niekedy si bude musieť aj správne tipnúť,“

hovorí autorka kvízu Vladimíra Luptáková.

Do kvízu sa môžu prihlásiť záujemcovia vo veku od 15 rokov a je na nich, ako si poskladajú súťažné družstvá. Príjemný večer bude doplnený hudobným hosťom, výborným občerstvením a pitným režimom. Zaujímavá je najmä cena pre víťaza. Tvorí ju atraktívny balíček v hodnote vyše 300 eur. Ten nám do súťaže venovali Kúpele Sliač, Česká mincovňa a Stredoslovenské múzeum“,

dopĺňa Luptáková.

Zavíta aj Vladimír Strmeň

Stredoslovenské múzeum touto akciou pozýva návštevníkov, aby sa prostredníctvom kvízového formátu zabavili a zároveň prehĺbili svoje poznatky o boji za slobodu a demokraciu, ktorý SNP symbolizuje.

Výročie SNP je príležitosťou pripomenúť si nielen udalosti z roku 1944, ale aj hodnoty, ktoré sú pre našu krajinu dodnes veľmi dôležité.

Vladimír Strmeň

Vladimír Strmeň

Na podujatie prijal pozvanie aj vojnový veterán pán Vladimír Strmeň. Súťažiaci tak budú mať jedinečnú možnosť stretnúť sa a porozprávať sa s touto významnou osobnosťou dejín SNP a Slovenska.

Rezervovať lístky na toto podujatie a nahlasovanie tímov môžete v Thurzovom dome na telefónnom čísle 048/4125897. Cena vstupenky je 15 eur na osobu.

Zdroj: Dana Kurtíková, Foto: SSM