Stotisíc LED svetiel rozžiari 8. novembra 2024 Svetelný park v Banskej Bystrici

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Svetelná výstava Story of Lights, ktorá sa po prvý raz objavila vlani v Bratislave, vyráža do regiónov s posolstvom „svetlom proti tme“. Svetelné parky v Komárne, Banskej Bystrici a Košiciach sľubujú dokopy takmer 500 000 svetiel, niekoľkometrové svetelné expozície, svetelný hrad z 20 000 svetiel, žiarivú perníkovú chalúpku alebo 4,5-metrový vianočný darček.

Výstava Story of Lights

Tematické svetelné parky organizuje spoločnosť Decoled a pre verejnosť budú otvorené od polovice novembra do konca januára 2025, každý deň v čase od 16:00 do 21:00 hod. Vstupenky je možné zakúpiť online na www.storyoflights.sk od 15.10.2024 alebo priamo na mieste konania.

Návštevníci sa môžu tešiť na státisíce žiarivých svetiel a svetelných prvkov. V Banskej Bystrici bude dominovať 4,5-metrový svetelný darček a 20 svetelných sôch zvierat, v Košiciach sa môžete tešiť na perníkovú chalúpku a 4 metre vysoký hríb, ktorý bude slúžiť ako vstupná brána do ďalšej časti expozície, v Komárne bude dominantou 6 metrov vysoký svetelný hrad a 8-metrový vianočný stromček.

Vďaka šetrným LED diódam budú všetky svetelné parky energeticky úsporné. Celý svetelný park so státisícmi LED diód má spotrebu len 7,5 kWh. Pre ilustráciu, hodina prevádzky svetelnej expozície sa rovná hodine prevádzky troch bežných rýchlovarných kanvíc, ktoré v domácnosti bežne používame.

Výstava Story of Lights je priamou ukážkou toho, že aj pri realizácii takéhoto rozsiahleho projektu sa dá do značnej miery správať ekologicky.

„Naša spoločnosť investovala aj do unikátnej technológie 3D tlačiarne, v ktorej sa využíva výhradne recyklovaný plast. Vďaka tejto technológii dokážeme vyrábať konštrukciu pre naše svetelné exponáty v ekologickom duchu,“

vysvetľuje Eva Poláčková, majiteľka spoločnosti Decoled, ktorá príde každý svetelný park osobne otvoriť. Ako dopĺňa, svetelné parky sú srdcovou záležitosťou Decoledu a snažia sa v čase rýchlo prichádzajúcej tmy priniesť svetlo nielen do bežných dní, ale aj do života ľudí.

Svetelný park v meste pod Urpínom

Svetlá v Banskej Bystrici sa po prvý raz zažnú pre verejnosť v piatok 8. novembra v areáli Aqualand.  Banskobystrický Svetelný park  so stotisíc LED svetlami je tematicky venovaný zvieracej ríši. Medzi dominanty bude patriť 4,5-metrový vianočný darček a 20 svetelných sôch zvierat. Areál plážového kúpaliska Aqualand bude otvorený pre verejnosť 8.11.2024-31.1.2025, denne od 16:00 do 21:00 hod.

Vstupenky do svetelných parkov je možné zakúpiť na mieste alebo online od 15.10.2024 na webe https://storyoflights.sk. Vstupenky zakúpené online šetria čas, peniaze a aj životné prostredie.

Zdroj: Miroslava Ryšková  , Foto: Decoled