Ružový október je mesiacom osvety za zdravé prsia: Povedz nie rakovine prsníka

Zdravie
2 /

Október nie je len mesiacom úcty k starším, ale aj mesiacom osvety za zdravé prsia. Aj banskobystrické AGEL Mammacentrum sv. Agáty organizuje počas týchto dní rôzne osvetové aktivity a pripomína všetky dostupné  spôsoby prevencie. Pripája sa aj mesto Banská Bystrica.

Ružový október v Banskej Bystrici

Rakovina prsníka a zhubné nádory predstavujú najčastejšiu príčinu úmrtia žien na Slovensku. K tomu, aby sa ochorenie zistilo v čo najskoršom štádiu, keď je najväčšia nádej na vyliečenie, môže prispieť každý.

Včasná diagnóza ochorenia je kľúčom k úspešnej liečbe a zachraňuje život. Dôležité je dbať na samovyšetrenie a pravidelné kontroly. Tak ako každý rok, aj tentoraz mesto Banská Bystrica podporí celonárodnú kampaň a v utorok 15. októbra vysvieti tri banskobystrické dominanty – Hodinovú vežu, Barbakán a Radnicu na ružovo. Mesto pod Urpínom tak prejaví solidaritu so ženami, ktoré bojujú s rakovinou prsníka a upozorní ich na dôležitosť prevencie v tejto oblasti.

PINK OKTÓBER (Breast cancers awareness month) je medzinárodný mesiac povedomia o rakovine prsníka. Špeciálnu pozornosť si zaslúži Breast health day, ktorý pripadá na 15. októbra. Jeho symbolom sú nielen rôzne svetoznáme budovy, vysvietené na ružovo, ale aj ružová stužka, ktorá je vyjadrením podpory a solidarity.

Boj s rakovinou prsníka

Na Slovensku bojuje s touto chorobou okolo 30 000 žien. Pritom ju vieme diagnostikovať pomerne včas a existujú účinné liečebné možnosti, ktoré sa neustále zdokonaľujú.  Rakovina prsníka je na Slovensku najčastejším onkologickým ochorením žien – ročne pribudne približne 3 500 nových diagnostikovaných prípadov, pričom úmrtnosť na toto ochorenie sa pohybuje v rozmedzí 800 až 900 úmrtí ročne.

V celosvetovom meradle sa zaznamenáva každoročne až 2,3 milióna nových prípadov a takmer 700 tisíc úmrtí. Výskyt a úmrtnosť na toto onkologické ochorenie sa celosvetovo líšia podľa regiónu, v rozvinutých krajinách je úmrtnosť nižšia najmä kvôli dostupnejším diagnostickým postupom a lepšiemu prístupu k liečbe.

Hoci včasná diagnostika výrazne zvyšuje šance na prežitie, mnohé ženy stále zanedbávajú dôležité samovyšetrenia alebo prichádzajú na mamografické alebo sonografické vyšetrenie až v pokročilejších štádiách ochorenia, kedy je liečba omnoho komplikovanejšia a invazívnejšia.

Vo všeobecnom povedomí verejnosti zostáva fakt, že rakovina prsníka postihuje zväčša ženy po 50. roku života, v realite sa však čoraz častejšie stretnete s omnoho mladšími ženami, ktoré bojujú alebo prekonali toto nádorové ochorenie.

Veľkú úlohu pri vzniku a následnom rozvoji ochorenia zohráva genetická predispozícia. Ak sa v blízkej rodine ženy vyskytla rakovina prsníka, je na mieste zvážiť genetické vyšetrenie

Téme rakoviny prsníka sme sa podrobnejšie venovali v článku https://www.bystricoviny.sk/titulka/rakovina-prsnika-zachytena-v-rannom-stadiu-je-u-95-zien-sa-da-uspesne-liecit/.

Mammacentrum sv. Agáty Banská Bystrica

Mammacentrum sv. Agáty Banská Bystrica

Zdroj: (tom) a  Mammacentrum , Foto:  ilustračné