Uvedenie do života unikátnej knihy „Slovensko na starých mapách“ pri príležitosti 76. výročia založenia VKÚ v Harmanci

SPRÁVY
0 /

Pri príležitosti oslavy 76. výročia založenia významného slovenského kartografického vydavateľstva, Vojenského kartografického ústavu (VKÚ) v Harmanci, bude do života uvedená unikátna kniha s názvom „Slovensko na starých mapách“. Toto významné dielo spája kartografiu s históriou a ponúka fascinujúci pohľad na to, ako sa mapa Slovenska vyvíjala v priebehu storočí.

Dvojitá oslava – 76 rokov od založenia VKÚ a uvedenie knihy „Slovensko na starých mapách“ – prepojí historickú hodnotu našej kartografickej tradície s moderným pohľadom na minulosť. Týmto podujatím vzdávame hold všetkým, ktorí sa podieľali na tvorbe máp územia Slovenska a zachovaní jeho bohatého geografického dedičstva. 

„Slovensko na starých mapách predstavuje rozsiahlu zbierku historických máp, ktoré zachytávajú vývoj územia Slovenska od raných čias až po novovek. Čitateľom poskytuje jedinečnú možnosť vidieť, ako sa menili hranice, mestá, prírodné krajiny a politické usporiadania na území dnešného Slovenska. Kniha obsahuje detailné reprodukcie najvýznamnejších kartografických diel a ich odborný výklad, čím umožňuje hlbšie pochopenie historického, kultúrneho a geografického vývoja našej krajiny,

vysvetľuje pilot, fotograf a majiteľ vydavateľstva Milan Paprčka.

VKÚ v Harmanci zohral významnú úlohu v rozvoji slovenského kartografického dedičstva. Založený v roku 1948 ako štátny podnik, VKÚ sa postupne stal centrom pre tvorbu presných a podrobných máp nielen pre vojenské účely, ale aj pre turistov a širokú verejnosť. VKÚ Harmanec sa stal synonymom kvality, a jeho mapy dodnes slúžia nielen profesionálom, ale aj milovníkom prírody a histórie.

Slávnostné uvedenie knihy do života sa uskutoční v stredu 23. októbra 2024 v priestoroch Slovenského múzea máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Bude spojené s prezentáciou knihy, diskusiou s autormi a odborníkmi na kartografiu, ako aj s výstavou vybraných historických máp.

Počas podujatia si návštevníci budú môcť pozrieť originály starých máp, najmä mapu Jána Lipského z roku 1806 a dozvedieť sa viac o ich význame pre Slovensko.

Kniha Slovensko na starých mapách je povinným čítaním pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o históriu, geografiu a kartografiu našej krajiny. Tento veľkoformátový atlas s rozkladacími mapami je skutočným knižným skvostom aký v histórii Slovenska nemá obdobu. Je to dielo, ktoré prehlbuje naše poznanie o tom, ako Slovensko vznikalo a formovalo sa do podoby, ktorú poznáme dnes,

upresňuje autor publikácie Zdeněk Kučera.

Slovenské múzeum máp v Kynceľovej

Slovenské múzeum máp v Kynceľovej

Zdroj: Martin Kmeť , Foto: Slovenské múzeum máp