Mesto Banská Bystrica pokračuje v aktivitách smerujúcich k vzájomnému dialógu

SPRÁVY
0 /

Ako pracovať s polarizáciou a ako pôsobiť depolarizačne vo verejnom priestore – to bol hlavný cieľ aktivity, do ktorej sa zapájajú zamestnanci Mestského úradu v Banskej Bystrici.  Pripravené sú viaceré vzdelávacie podujatia vo forme workshopov, ktoré nebudú určené len pre zástupcov odborných útvarov mesta, ale aj aktérov občianskej spoločnosti. Samospráva tak reaguje na polarizáciu, ktorá v spoločnosti, vrátane nášho mesta, intenzívne narastá.

Polarizácia je fenomén prítomný na celom Slovensku a jej neriešenie ovplyvňuje kvalitný rozvoj miest. Koncom septembra sa uskutočnil prvý zo série workshopov s názvom „Ako sa udržať v strede alebo ako strategicky pracovať s polarizáciou“. Na stretnutí bolo prítomné vedenie mesta a komunikačný tím. Práve lídri majú významné postavenie vo verejnom priestore a môžu výrazne prispievať k depolarizácii.

 „Rozdeľovanie na dobrých a zlých, intenzita hejtu na sociálnych sieťach či vnímanie verejného priestoru a mestského úradu cez politickú prizmu narúša spoločenskú súdržnosť v meste. Rôzne nálepkovanie a neschopnosť počúvať sa navzájom prehlbuje polarizáciu, a preto ovplyvňuje kvalitu spolupráce s viacerými aktérmi, odbornou verejnosťou a vzďaľuje nás od kvalitného rozvoja mesta,“

zdôrazňuje Soňa Kariková, vedúca Referátu participácie a inovácie v oblasti otvoreného spravovania.

Soňa Kariková

Soňa Kariková

Účastníci sa dozvedeli, ako polarizácia funguje, spoznali jej základnú dynamiku a konkrétne stratégie, ako s polarizáciou pracovať na základe reálnych situácií v meste. Polarizácia zdôrazňuje rozdielnosť skupín ľudí a čierno- biele vnímanie sveta.

 „Myslím si, že nielen v Banskej Bystrici potrebujeme nadviazať dialógktorý je dôležitý pri riešení rôznych témJe dobré vedieť, ako zvládnuť niektoré vyhrotenejšie situácie, pri ktorých sa stretávajú viaceré záujmové skupiny a nie vždy dokážu nájsť spoločnú reč,

hovorí druhý viceprimátor Martin Majling.

Martin Majling

Martin Majling

V pláne sú ďalšie dva workshopy, ktoré budú určené nielen pre zamestnancov mestského úradu, ale aj pre poslancov či občianskych aktérov, napríklad z neziskového či akademického prostredia.

Ambíciou v budúcnosti je ponúknuť podobné workshopy aj iným samosprávam. Ich dizajn a organizáciu zabezpečuje nezisková organizácia Dialogue Centre n.o. v spolupráci s Referátom pre participáciu a inováciu v oblasti otvoreného spravovania na mestskom úrade. Ide o unikátny projekt a podporu takých kapacít, ktoré sa snažia pôsobiť depolarizačne.

Banská Bystrica je jediným mestom na Slovensku, ktoré je súčasťou Iniciatívy pre otvorené vládnutie na lokálnej úrovni od roku 2021 Aj vďaka tomu vstupuje do zahraničných projektov s cieľom rozvíjať spoluprácu s inými samosprávami, diskutovať na spoločné témy a získavať príklady dobrej praxe. Spomínané aktivity sa realizujú v rámci projektu Agenti Koexistencie, resp. Ambasádori dobrých vzťahov.

Zdroj: Zdenka Marhefková , Foto: mesto BB a ilustračné