Po zmene času budeme viac svietiť: Ako dosiahnuť lepší spánok a „šetrné“svetlo?

SPRÁVY
4 /

Onedlho (27.10.2024) budeme prechádzať na zimný čas. S príchodom kratších dní a dlhších tmavých večerov či rán je potrebné zachovať pravidelný spánkový režim. Pomôcť môže každodenná prechádzka, fitnes, ale aj teplý kúpeľ.

Odborníci odporúčajú používať v spálni a detskej izbe žiarovky s teplou bielou farbou, ktoré pred spaním navodia pocit pokoja a relaxu. Svietiť sa bude viac, čo znamená aj vyššie účty za energie. Dlhé dni a večery s prítomnosťou prirodzeného svetla sú minulosťou. Opäť sme sa „dočkali“ skorších západov slnka a tmavších rán, pri ktorých sa nám ťažšie vstáva z postele.

Aby sme dokázali fungovať, budeme musieť využívať viac umelého svetla. To však znamená zvýšenú spotrebu energie, ktorá sa môže nenápadne prejaviť aj v našich peňaženkách. Ako zlepšiť kvalitu spánku a aké žiarovky odporúčajú odborníci?

Zmena času môže narušiť spánkový cyklus

Pre naše zdravie je najprirodzenejšie, ak sa prebúdzame s ranným svetlom a zaspávame, keď vonku nastane tma. Dôležité je tiež dodržiavať pravidelný spánkový režim – chodiť spať a vstávať v rovnaký čas každý deň. Zmeny času však môžu tento rytmus narušiť, čo môže mať vplyv na náš spánok i celkovú pohodu.

Zmeny času môžu rozhádzať našu spánkovú rutinu, spôsobiť problémy so spánkom a narúšať náš biorytmus, čo môže byť sprevádzané ospalosťou, únavou, ale napríklad aj dezorientáciou,“

hovorí farmaceutka Tatiana Kocúrková.

Pri rozhádzanom biorytme je dôležitý najmä dostatočný a kvalitný spánok. K tomu, aby sme ho dosiahli je nevyhnutný pohyb, či už vo forme 30 – minútovej prechádzky, behu alebo fitnes tréningu. Odborníci odporúčajú obmedziť alkohol i modré svetlo, ktoré vyžarujú najmä mobilné telefóny.

Alkohol narúša tzv. REM fázu spánku, čo je snová fáza nutná pre našu regeneráciu. Je potrebné odložiť všetky elektronické zariadenia, ktoré pútajú pozornosť. Odporúča sa chladnejšia tmavá miestnosť, pretože melatonín, spánkový hormón, je produkovaný epifýzou výhradne v tme,“

pokračuje Kocúrková, ktorá zároveň dodáva, že pomôcť môže aj teplý kúpeľ či aromaterapia.

Na farbe svetla záleží

Výber správneho osvetlenia môže zásadne ovplyvniť atmosféru a funkčnosť našich interiérov. Je potrebné rozoznávať farbu svetla, ktorou jednotlivé žiarovky disponujú. Napríklad neutrálna biela farba svetla sa hodí do kuchýň, kúpeľní či pracovní.

Podobá sa dennému svetlu a je ideálna pre bežné aktivity. Studená biela farba svetla je zase vhodná pre prostredie, kde je potrebná vysoká koncentrácia a pozornosť. Ide napríklad o kancelárske priestory, kuchynské linky, dielne či garáže.

Pred spánkom sa odporúča svietiť žiarovkami s teplou bielou farbou.

Je ideálna pre oddychové miestnosti ako spálne, detské izby alebo obývačky. Tento typ svetla vytvára pocit pokoja a relaxácie. Teplá biela farba svetla pripomína svetlo sviečky alebo západ slnka, čo z nej robí skvelú voľbu pre miesta, kde chcete vytvoriť príjemnú atmosféru, alebo si dopriať kvalitný spánok,“

vysvetľuje Michal Pochyla zo spoločnosti EOS.

Ako sa vyhnúť vyšším účtom za energiu?

Viac svetla bude znamenať aj zvýšené energetické náklady. Práve LED žiarovky sa za posledné roky stali synonymom úspory energie a dlhej životnosti. Zatiaľ čo tradičné žiarovky vyžadujú veľké množstvo elektriny a majú krátku životnosť, LED technológia prináša úplne nový štandard efektívneho svietenia. Toto sú 4 dôvody prečo by ste ju pri nákupe žiaroviek mali zvážiť.

1. Maximálna úspora energie

Častejšie zapínanie svetiel po zmene času by nás malo nútiť zamyslieť o koľko nás to bude viacej stáť a akým spôsobom by som dokázal ušetriť prebytočné náklady.

„Pri bežnom používaní LED žiarovky spotrebujete okolo 4 Wattov, zatiaľ čo tradičné žiarovky s rovnakým svetelným výkonom spotrebujú až 60 Wattov. Tento rozdiel v spotrebe energie môže počas zimy priniesť výrazné zníženie nákladov, najmä ak máte väčšiu domácnosť alebo viac svetelných zdrojov,“

vysvetľuje Pochyla.

2. Násobne dlhšia životnosť

Mnoho ľudí sa stále domnieva, že LED žiarovky sú v porovnaní s klasickými príliš drahé. Dnes však nájdeme cenovo dostupné LED žiarovky, ktoré navyše ponúkajú výrazne dlhšiu životnosť než klasické alebo halogénové.

Okrem toho, že majú nízkou spotrebu energie a okamžitý nábeh, sú vysoko odolné voči častému zapínaniu a vypínaniu, čo z nich robí praktickú voľbu pre rôzne priestory v domácnosti i na pracovisku.

3. Lepšia voľba z pohľadu bezpečnosti

LED žiarovky prakticky nevydávajú teplo, na rozdiel od tradičných žiaroviek.

„LED žiarovky sú oveľa chladnejšie ako klasické žiarovky, čím sa znižuje riziko vzniku požiaru alebo popálenia prstov,“

uvádza portál www.energy.gov.

To prispieva k bezpečnejšiemu používaniu najmä v domácnostiach s malými deťmi alebo v rámci pracovných priestorov, kde sa môžu nachádzať horľavé látky.

4. Moderný a elegantný dizajn

LED žiarovky sú už v dnešnej dobe dostupné  v rôznych tvaroch a farbách, čo umožňuje prispôsobiť ich presne vašim estetickým požiadavkám. Ich moderný dizajn dokáže skrášliť náš interiér, navodiť tú pravú atmosféru, následne si dopriať kvalitný spánok a odpočinok.

Zdroj: Norbert Hoferica , Foto: ilustračné