FOTO: Skončil 24. ročník Bábkarskej Bystrice, konal sa v duchu motta Sloboda je umenie

KULTÚRA
0 /

V nedeľu večer 6. októbra 2024 sa odohralo posledné predstavenie 24. ročníka medzinárodného festivalu súčasného bábkového divadla Bábkarská Bystrica Neviditeľná zem fínskeho Grus Grus Teatteri.

Festival trval šesť dní a počas tohto obdobia mali diváci a diváčky možnosť vidieť 24 predstavení divadelných súborov zo Slovenska, Česka, Dánska, Ukrajiny, Nemecka a Fínska.

Odohral sa v štyroch divadelných a nedivadelných priestoroch v Banskej Bystrici: v Bábkovom divadle na Rázcestí, v Divadle Štúdio tanca, na Fakulte dramatických umení Akadémie umení a v Urban Spote. Večerné koncerty spievajúcich hercov a herečiek sa uskutočnili v jazzovom klube Hogo Fogo. Po prvýkrát sa na festivale predstavili súbory z Dánska, Nemecka, Fínska, rovnako ako viaceré súbory či umelci a umelkyne z Česka.

Festival deťom priniesol 15 inscenácií. Tento výber zahŕňal tvorbu pre všetky vekové kategórie, od nula po 15 rokov a prezentoval rôzne formy a postupy bábkového divadla. Detské predstavenia obohatili festival svojím obsahom a témami, ale aj rozmanitými súčasnými bábkovo-divadelnými prostriedkami.

Festival dospelým (alebo mladým ľuďom a dospelým) pozostával z 9 inscenácií a výrazne sa v nich odrážalo motto Sloboda je umenie. Program pre túto vekovú kategóriu bol tvorený v dvoch tematických líniách. Predstavili sa inscenácie angažované so spoločensko-kultúrnymi a historickými presahmi, ako napríklad adaptácie diel držiteľky Nobelovej ceny za literatúru, Svetlany Alexijevič.

Druhú líniu tvorili inscenácie s optikou ženy. Táto línia mala za cieľ upozorniť na postoje a životy žien, zviditeľniť ženské hrdinky aj tvorkyne daných inscenácií.

Festivalový program pre dospelých bol pestrou ukážkou toho, že bábkové divadlo nie je len pre dospelých a rovnako ako produkcie pre deti, oplýval rozličnými formami a postupmi bábkového divadla.

Po večerných predstaveniach sa konali diskusie s tvorcami, hercami a herečkami, ktoré viedli lektorky Daniela Brezániová a Barbora Bystrianska, lektori Marián Pecko a Lukáš Kopas. Festival navštívilo 2500 divákov a diváčok. V predstaveniach hralo 63 účinkujúcich.

Súčasťou festivalu bol aj sprievodný program. Uskutočnili sa dva workshopy Divadelná maska: od antiky po modernu, ktoré nadväzovali na predstavenie ukrajinských študentov Legenda o Guljian. Zúčastnení mali možnosť naučiť sa pracovať s hlinou a nadrozmernými maskami. Konalo sa aj tvorivé pracovné stretnutie lektorov a lektoriek tvorivého písania v gescii Divadelného ústavu.

Po prvýkrát sme v rámci programu pripravili diskusiu Café Európa na tému Sloboda je umenie pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Moderátorom diskusie bol Martin Staňo, v úlohe diskutujúcich prijali naše pozvanie Silvia Hroncová, Jana Juráňová, Martin M. Šimečka, Peter Bebjak a Vladimír Šucha.

Festival obohatila sprievodná výstava na tému Človek, bábka a priestor, ktorá mala vernisáž v piatok 13. septembra. Prvá outdoorová divadelno-výtvarná inštalácia artefaktov študentiek a pedagógov vznikla v spolupráci s Katedrou intermédií a digitálnych médií, Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Výstavu dotvárala performancia Viktora Fučeka v záhrade Stredoslovenskej galérie, ktorá sídli vo vile Dominika Skuteckého.

Počas festivalu vyšlo 6 častí festivalového denníka Fest-in, 4 predfestivalové podcasty – 3 na tému Fiktívne rozhovory o slobode s nefiktívnymi autormi a 1 o festivale a formovaní dobrovoľníctva a občianskej spolupatričnosti. Okrem toho vzniklo 6 videí nazvaných Festivalové minúty, ktoré zachytávali atmosféru jednotlivých dní.

Na festivale spolupracovali okrem 25 zamestnancov a zamestnankýň Bábkového divadla na Rázcestí aj desiatky zamestnancov ďalších festivalových priestorov (Akadémia umení, Divadlo Štúdio tanca, Urban Spot, HogoFogo). Na organizácii festivalu spolupracovalo približne 30 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok z Centra dobrovoľníctva v Banskej Bystrici, s ktorým BDNR spolupracovalo po prvýkrát.

Organizátori festivalu Bábkarská Bystrica 2024 všetkým srdečne ďakujú!

Hlavným organizátorom festivalu je Bábkové divadlo na Rázcestí, kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, uskutočnil sa s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Záštitu nad festivalom prevzal predseda BBSK Ondrej Lunter, festival sa konal pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Zdroj: BDNR, Foto: Bábkarská Bystrica 2024