Mesto Banská Bystrica získalo finančnú dotáciu na realizáciu ďalších krokov v Medenom hámri

SPRÁVY
4 /

Banskobystrickej samospráve sa z programu Obnovme si svoj dom podarilo získať dotáciu vo výške 20 tisíc eur na prvú etapu projektovej dokumentácie a statické posudky dvoch budov v areáli Medeného hámra. Predmetom žiadosti bolo vypracovanie prípravnej a projektovej dokumentácie sanácie havarijného stavu dvoch objektov: dielní a hiartov.  Finančná spoluúčasť mesta je vo výške minimálne 5 percent, čo predstavuje sumu tisíc eur.

Výzvu vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom, podprogram obnova historických parkov a architektonických areálov v kritickom stavebno-technickom stave. Mesto Banská Bystrica podalo žiadosť o dotáciu v roku 2023. Celkovo žiadalo 103 tisíc eur.

Medený hámor

Medený hámor

Realizovať sa bude projektová dokumentácia na rekonštrukciu strechy objektu dielní a prípravná dokumentácia- diagnostika drevenej konštrukcie krovov. Súčasťou projektu sú aj statické posudky pre oba objekty s návrhmi opatrení na ich stabilizáciu. Pre ďalšie položky, ktoré dotácia nepokryje, sa budú hľadať iné možnosti financovania.

Ide predovšetkým o hydrogeologický prieskum, posudky vlhnutia objektov, projektové dokumentácie sanácie vlhkosti objektov či projektovú dokumentáciu rekonštrukcie strechy hiartov.

Kľúčové je teraz zastabilizovať pamiatky a zabrániť ich ďalšej degradácii. Zároveň je nevyhnutné nájsť spoločnú víziu všetkých zúčastnených strán pre budúcnosť Medeného hámra, napríklad formou spoločnej urbanisticko-architektonickej súťaže pre celý areál. Dôležitá je tu vzájomná dôvera, ktorá sa môže posilňovať jedine pri otvorenom plánovaní, plnení spoločných dohôd a reálnych viditeľných krokoch, 

zdôrazňuje Juraj Havlík z OZ ZA! Medený hámor, ktorý je zároveň poverený vedením pracovnej skupiny k Medenému hámru.

Juraj Havlík

Juraj Havlík

Najvýznamnejšia technická pamiatka Banskej Bystrice opäť ožila počas nedávneho česko-slovenského festivalu Deň architektúry. Tentoraz predstavila odborníčka Ľubica Fillová výsledky pamiatkového výskumu pre mestské aj súkromné národné kultúrne pamiatky v areáli. Takmer stovku návštevníkov pritiahol aj koncert klasickej hudby, historicky prvýkrát umiestnený do haly elektrolýzy, ktorá je v súkromných rukách, a kde sa už naplno začalo čistenie a príprava rekonštrukcie.

Som rád, že aj keď malými, ale konkrétnymi krokmi postupne smerujeme k záchrane tohto jedinečného priestoru. Máme presnú predstavu o tom, čo v areáli Medeného hámra chceme zo strany mesta realizovať. Do budúcna budeme zároveň hľadať mimorozpočtové zdroje na to, aby sme našu spoločnú víziu premenili na skutočnosť,“

hovorí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

V lete minulého roka sa uskutočnila obhliadka hiartov a dielní za účasti odborníkov z Pamiatkového úradu SR, ktorí sa v rámci projektu PRO MONUMENTA zameriavajú na technickú diagnostiku nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok. Pre mesto následne spracovali odporúčania potrebné na stabilizáciu havarijného stavu mestských objektov. V máji tohto roka, v rámci druhej etapy, sa realizovala stabilizácia strechy na objekte hiartov.

Pred dvoma rokmi sa podarilo urobiť zameranie a 3D vizualizáciu budov a okolia objektov, architektonicko-historický výskum budov,  prvú etapu archeologického výskumu z projektu podporeného Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky.

Areál Medeného hámra tvoria štyri chránené objekty, z toho dve budovy sú vo vlastníctve mesta. Areál fungoval nepretržite 500 rokov, sídlila tam Thurzovsko-fuggerovská spoločnosť.  Išlo o druhý najstarší veľkovýrobný podnik na území Slovenska. Vo svojej dobe bol svetovým unikátom. Spracovateľský podnik produkoval medené výrobky určené pre spotrebiteľov a obchodné trhy.

Zdroj: Zdenka Marhefková , Foto: ilustračné