Diela výnimočného hudobného skladateľa cirkevnej hudby Jána Egryho zaznejú vo Farskom kostole

KULTÚRA
0 /

 Pre všetkých milovníkov hudby pripravilo mesto Banská Bystrica koncert pri príležitosti 200. výročia narodenia Jána Egryho (*12.12.1824 – †15.4.1908). Hudobný portrét významného banskobystrického skladateľa a organistu sa uskutoční vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie 20. októbra 2024 o 18:00 hod. Vstup na podujatie je voľný.

Ján Egry

Pôsobil v meste pod Urpínom 58 rokov na viacerých úrovniach spoločenského i kultúrneho života ako organista, dirigent, pedagóg či mestský kapelník. Pochádzal z hudobníckej rodiny, hovoril po slovensky, maďarsky, nemecky, ovládal liturgickú latinčinu.

Ján Egry

Ján Egry

Ako organista pôsobil najskôr v banskobystrickom Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie, neskôr túto funkciu zastával aj v Katedrále sv. Františka Xaverského. V oboch chrámoch pôsobil v tých časoch aj zbor i orchester a Ján Egry pre ne zaobstarával noty, komponoval a upravoval skladby. Pôsobil tiež ako mestský kapelník, organizoval koncerty a rôzne mestské zábavy s hudobnou produkciou.

Významná je tiež jeho pedagogická činnosť. Vyučoval v Rímskokatolíckej ľudovej škole, v Kňazskom seminári sv. Karola Boromejského a na osemročnom Katolíckom gymnáziu. V Hudobnom spolku pestoval v mladých záujemcoch vzťah k hudbe, okrem iného formoval aj mladého Jána Levoslava Bellu.

Organ vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie

Organ vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie

V máji tohto roka udelilo mesto Banská Bystrica Jánovi Egrymu čestné občianstvo in memoriam za kultúrno-spoločenský prínos a celoživotné dielo v oblasti hudby. Na koncerte vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie zaznie okrem iného niekoľko jeho diel v podaní sólistov, zboru a orchestra pod vedením dirigenta Pavla Tužinského.

Ján Egry patrí popri Jánovi Levoslavovi Bellovi k najnadanejším hudobným skladateľom cirkevnej hudby druhej polovice 19. storočia. Komponoval sakrálne, ale aj svetské vokálno-inštrumentálne skladby. Zostavil a vydal tlačený spevník pre katolíckych veriacich v slovenskom jazyku. Jeho rukopisy sú v súčasnosti predmetom muzikologického výskumu s cieľom oživiť jeho tvorbu.

Zdroj:  Zdenka Marhefková , Foto: ilustračné a archív