Aj Radvanský most v Banskej Bystrici je v kritickom stave, bude potrebná jeho rekonštrukcia

SPRÁVY
11 /

Iba nedávno vzbudilo pozornosť nielen banskobystrickej verejnosti vynútené zbúranie Kremničianskeho mosta nad R1 a objavil sa ďalší problém.  Kritická situácia je aj na Radvanskom moste, ktorý delí iba jeden stupeň od havarijného stavu.

Je všeobecne známe, že na celom Slovensku sú v zlom technickom stave tisícky mostov a v krátkom čase bude potrebné ich opraviť. Zväčša to stojí na pleciach samospráv, ale tým chýbajú potrebné finančné prostriedky na vyriešenie neudržateľnej situácie.

Radvanský most, ktorý spája mestskú časť Radvaň so starou cestou na Sliač ponad R1, bol po poslednej technickej obhliadke zaradený do šiesteho stupňa ohrozenia zo siedmich. Vyžaduje si teda okamžitú rekonštrukciu.

Radvanský most

Radvanský most

„Pokiaľ sa bavíme o stave šesť, to sú už poruchy, ktoré ovplyvňujú zaťažiteľnosť. Sú však odstrániteľné výmenou alebo doplnením určitých chýbajúcich častí,“

hovorí riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest v Banskej Bystrici Miloš Kreth.

Správcom Radvanského mosta je mesto Banská Bystrica. Primátor Ján Nosko uvádza:

„Samozrejme, bude potrebné vykonať nejaké sanačné práce. Doplníme ešte diagnostiku v spolupráci so Žilinskou univerzitou.“

Zatiaľ nie je známe, či bude potrebné Radvanský most uzavrieť alebo na ňom čiastočne obmedziť intenzitu premávky. V hre je bezpečnosť vodičov a chodcov, ktorí sa po moste denne pohybujú.

 „Mesto Banská Bystrica musí vnímať všetky tieto okolnosti aj riziká, ktoré môžu vzniknúť, a preto by si malo spracovať určitý havarijný plán dopravnej obslužnosti mesta. Nielen pre linky MHD, ale pre všetku individuálnu aj nákladnú dopravu,“

vysvetľuje  predseda dopravnej komisie pri MsZ  Marek Modranský.

To, čo s Radvanským mostom ďalej, bude známe po statickom posúdení technického  stavu tohto mosta.

Na území Banskej Bystrice sa nachádza 42 mostov a 16 lávok, ktoré postupne prechádzajú odbornými prehliadkami. Samospráva postupne získava všetky potrebné technické informácie  od odborníkov – mostárov, ktorí popisujú jednotlivé prvky mosta, konštatujú stav konštrukcií a v prípade starších mostných objektov navrhujú potrebné technické opatrenia k zabezpečeniu statickej únosnosti a bezpečnosti mostných konštrukcií v našom meste.

Zdroj: (tom) a RTVS, Foto: ilustračné