Začína festival Bábkarská Bystrica 2024 + súťaž o dve dvojice lístkov na predstavenia pre dospelých a deti

KULTÚRA
0 /

Festival Bábkarská Bystrica 2024 sa odohráva  v štyroch divadelných a nedivadelných priestoroch v Banskej Bystrici.  Od 1. – 6. októbra sa na ňom predstavia jedinečné zahraničné a slovenské bábkovo-divadelné súbory pre všetky vekové kategórie zo siedmich krajín Európy a z Izraela. Prinášame aj súťaž o dve dvojice vstupeniek na predstavenia pre dospelých a deti.

Bábkarská Bystrica 2024

Pozvanie prijali renomované súbory z Dánska, z Nemecka, z Poľska, z Fínska, z Ukrajiny, z Česka a zo Slovenska. Divadelné skupiny z Dánska, Fínska, Nemecka a Izraela vystúpia po prvý raz na Slovensku.

Festivalové motto  aktuálneho 24. ročníka Sloboda je umenie odrážajú inscenácie všetkých súborov. Prinesú na festival rôznorodé formy bábkového divadla, ktoré sa v súčasnosti rozvíja do inšpiratívnych foriem a obsahov pre všetky vekové kategórie. Viac o festivale sa dozviete na  https://babkarskabystrica.sk/home-2024/.

Rozprávka pre odvážnych

Rozprávka pre odvážnych

Festival Bábkarská Bystrica sa koná každé dva roky. Toto bienále patrí k dlhoročným a profilovým festivalom slovenského divadelníctva a bábkového umenia. Prezentuje výsledky súčasných trendov domácej a zahraničnej bábkarskej tvorby pre deti a pre dospelých. Na slovenskej scéne existuje od roku 1977.

V septembri 2017 mu Európska festivalová asociácia (EFA) udelila titul LAUREÁT EFFE 2017-2018, ktorým sa dostal na zoznam 26 najpozoruhodnejších umeleckých festivalov v Európe. Zároveň bol ocenený Mimoriadnou cenou Asociácie súčasného divadla za koncept a realizáciu festivalu pre Ivetu Škripkovú a Mariána Pecka na ocenení sezóny DOSKY 2017.

Súťaž o dve dvojice vstupeniek na dve festivalové predstavenia

Bábkové divadlo na rázcestí nám poskytlo do súťaže dve dvojice vstupeniek na dve festivalové predstavenia. Tým prvým je  predstavenie pre dospelých MASARYKOVÁ – Divadlo na cucky z Olomouca, ktoré sa hrá v piatok 4.10. o 17:00 v Divadle Akadémie umení.

Pre ďalšieho výhercu sú určené 2 vstupenky na predstavenie Andreja Lygu z Prahy ROZPRÁVKA PRE ODVÁŽNYCH v sobotu 5.10. o 13:00 hod. v sále Bábkového divadla na Rázcestí.

Masaryk(ová)

Masaryk(ová)

Do zlosovania zaradíme tých čitateľov, ktorí nám do stredajšej polnoci 2. októbra 2024 pošlú správnu odpoveď na otázku:

„Koľký ročník Bábkarskej Bystrice sa koná tohto roku?

Odpovede posielajte na mail consulting.toman@gmail.com. K odpovedi nezabudnite pripojiť svoju spätnú adresu s telefónom, aby sme Vám v prípade vylosovania mohli odovzdať výhru a zároveň uveďte, ktoré predstavenie chcete vidieť. Ďakujeme za porozumenie.

Rozprávka pre odvážnych

Rozprávka pre odvážnych

Predstavenie pre dospelých: Masaryk(ová)

DIVADLO NA CUCKY z Olomouca uvádza v piatok 4. 10. o 17:00 v Divadle Akadémie umení  monodrámu Milady Vyhnálkovej, ktorá skúma životný príbeh Charlotte Garrigue Masaryk(ovej) a využitím autentických videomateriálov.

Kto bola Charlotte Garrigue Masaryk(ová)? Manželka prvého prezidenta Československej republiky. A ďalej? Ani v učebnici dejepisu sa viac nepíše, tak odkiaľ to má Milada vedieť? Našťastie sa jej podarilo vycestovať do New Yorku a stretnúť sa s jej pravnučkou Charlotte Kotík. Inscenácia v štýle lecture performance skúma odkaz Charlotte Garrigue Masaryk, ženy, ktorá stála po boku T.G. Masaryka a bojovala za ženské práva.

Masaryk(ová)

Masaryk(ová)

Dokumentárne prvky v podobe rozhovoru herečky Milady Vyhnálkovej s Charlotte Kotik, pravnučkou Charlotte Garrigue Masaryk a autentické videomateriály zhotovené v New Yorku, rodisku Charlotte, prináša jedinečný pohľad na silnú ženskú osobnosť.

Girl power sa tu spája s témami feminizmu a boja za ženské volebné právo. „Ženské náreky nás neoslobodia,“ zaznie v inscenácii, ktorá stavia na myšlienke, že nie konkurencia, ale láska by mala vládnuť svetu. Pripomeňte si osud hrdinky, ktorá zmenila našu krajinu (bývalé Československo). Viac na  https://www.divadlonacucky.cz/masaryk-ova.

Masaryk(ová)

Masaryk(ová)

Réžia: Silvia Vollmann

Koncept a text: Milada Vyhnálková, Silvia Vollmann

Scénografia a kostým: Laura Černáková

Hudba: Adéla Konečná

Video: Zdeněk Vévoda

Hrá: Milada Vyhnálková

Po predstavení nasleduje diskusia, ktorú vedie Daniela Brezániová.

Masaryk(ová)

Masaryk(ová)

Predstavenie pre deti: Rozprávka pre odvážnych

ANDREJ LYGA z Prahy uvádza  v sobotu 5.10. o 13:00 v BDNR detské predstavenie Rozprávka pre odvážnych.

Bojíš sa tmy? V príbehu o tom, ako prekonať strach, hľadáme odvážlivcov, ktorí sa postavia strachu a zlu. Vedeli ste, že hlboko v magických lesoch žije prízrak, ktorý vábi okoloidúcich, okúzľuje ich a následne preberá kontrolu nad ich telom?

Rozprávka pre odvážnych

Rozprávka pre odvážnych

Príbeh jedinca, ktorý sa vydal na cestu za dobrodružstvom, na výpravu plnú bytostí schovávajúcich sa v tieňoch. Tam, kde nebezpečie číha za každým rohom a kde nikdy neviete, komu môžete veriť. Zvládne náš hrdina tento súboj s nadprirodzeným svetom? Sám určite nie. Bude potrebovať tvoju pomoc! A preto hľadáme odvážlivcov, ktorí sa postavia strachu a zlu. Nebojácnych jedincov, ktorí vyhrávajú nad sebou samými a menia zlé konce na šťastné.

Rozprávka vypovedaná bez jediného slova, všetko je prerozprávané len cez pohyb.

Rozprávka pre odvážnych

Rozprávka pre odvážnych

Koncept, autor, réžia, choreografia: Andrej Lyga

Svetelný dizajn: Lukáš Klíma

Hudba: Ondřej Kolín

Produkcia: Júlia Pecková

Koprodukcia: KD Mlejn

Hrá: Andrej Lyga

Projekt vznikol za podpory Ministerstva kultúry ČR a Švestkový Dvůr. Za inscenáciu bol Andrej Lyga nominovaný na Ceny Thálie 2023 v odbore Alternatívne divadlo za mimoriadny performatívny výkon.

Bol tiež nominovaný v rámci Cien divadelnej kritiky na Talent roku 2023. Inscenácia bola súčasťou festivalu Aréna 2024 (Česká republika) a festivalu Skupova Plzeň 2024, kde za túto inscenáciu Andrej Lyga získal cenu mesta Plzeň za autorsko-performerský počin.

Rozprávka pre odvážnych

Rozprávka pre odvážnych

Zdroj: (tom) a BDNR  , Foto: Divadlo na cucky, Andrej Lyga a ilustračné