Deň architektúry v Banskej Bystrici pokračuje komentovanou prechádzkou okolo Domu kultúry a diskusiou

SPRÁVY
3 /

Medzinárodný festival Deň architektúry sa aj v tomto roku koná v meste pod Urpínom. Zameriava sa na objavovanie zabudnutých miest, ale rovnako aj na predstavovanie známych objektov z nového uhla pohľadu.

Deň architektúry v meste pod Urpínom

V pondelok podvečer ožil areál Medeného hámra koncertom vynikajúcich umelkýň a umelcov. Návštevníci sa po hudobnej produkcii mohli dozvedieť viac o záveroch architektonicko-historického a umelecko-historického výskumu jednotlivých objektov tejto technickej pamiatky. Verejnosť, ktorá prišla v hojnom počte, neodradilo ich ani chladné počasie.

Predstavenie Medeného hámra

Predstavenie Medeného hámra

V utorok 1. októbra 2024 pokračuje program od 16:30 hod. na Námestí slobody. Mesto Banská Bystrica Spolu s BBSK chce počas verejného podujatia priblížiť účastníkom významnú stavbu – Dom kultúry.

„Nenechajte si ujsť komentovanú prechádzku a následnú diskusiu v kinosále Múzea SNP zameranú na kroky, ktoré podnikáme na záchranu Domu kultúry a revitalizáciu Námestia slobody. Tešíme sa na vás,“

uvádza banskobystrický primátor Ján Nosko.

Medený hámor

Medený hámor

Dom kultúry a Námestie slobody

Nachádza v centrálnej časti Banskej Bystrice, je súčasťou Námestia slobody.  Pôvodná stavba je z roku 1979, prístavba z roku 1988. Objekt je päťpodlažný, s jedným podzemným podlažím a štyrmi výškovo rozdielne uskočenými nadzemnými podlažiami. Atypickú stavbu navrhol architekt Jozef Chrobák a v roku 1979 získalo toto dielo Cenu Zväzu slovenských architektov (Cena Dušana Jurkoviča).

Stavba bola tiež zapísaná do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia DOCOMOMO (Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement).

Dom kultúry

Dom kultúry

Pôvodný vlastník OZ KOVO v roku 2007 budovu predal súkromnému developerovi, od roku 2013 chátral a čakal na záchranu. Napokon objekt Domu kultúry skončil  v dražbe.

Odkúpenie a opätovné sprevádzkovanie Domu kultúry patrilo už niekoľko rokov aj k najväčším prioritám mesta Banská Bystrica. Tento objekt bol v súkromnom vlastníctve bez reálneho splnenia proklamovaného cieľa majiteľa ho modernizovať ho. To bola jedna z hlavných príčin,  prečo Dom kultúry bol už viac ako desať rokov uzavretý a postupne chátral.

V roku 2022 Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj urobili rozhodujúci krok, smerujúci k nadobudnutiu a následnej komplexnej rekonštrukcii tohto kultúrno-spoločensky významného objektu mesta. Spoločne založili obchodnú spoločnosť, ktorá v dražbe odkúpila objekt Domu kultúry  a zabezpečí jeho komplexnú rekonštrukciu.

Dom kultúry s Luxom v pozadí

Dom kultúry s Luxom v pozadí

„Boli sme si vedomí, že jediná cesta, ako tento objekt zachrániť, je získať ho do vlastníctva  a následne ho, aj za pomoci európskych fondov zrekonštruovať. Som presvedčený, že takáto pre mesto významná budova má patriť samospráve. Po dvojročnej spoločnej snahe sa nám to spolu s BBSK podarilo. Vážime si, že kraj s nami do tohto rozhodnutia išiel. Teraz môžeme začať robiť ďalšie konkrétne kroky smerujúce k bezprostrednej záchrane objektu a zároveň pripravovať projekt jeho obnovy v nadväznosti na pripravovanú revitalizáciu Námestia slobody. Banská Bystrica si zaslúži dôstojný a reprezentatívny kultúrny stánok, akým Dom kultúry bezpochyby v minulosti bol a verím, že v budúcnosti opäť bude,“

hovorí  primátor Ján Nosko.

Primátor Ján Nosko so županom Ondrejom Lunterom s kľúčmi od Domu kultúry

Primátor Ján Nosko so županom Ondrejom Lunterom s kľúčmi od Domu kultúry

Mesto Banská Bystrica má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie, ktoré by bolo využívané na organizovanie kultúrnych podujatí. Ďalšie časti objektu: komorné divadlo, kinosálu i administratívne priestory, má v zámere prevádzkovať Banskobystrický samosprávny kraj.

Svoje miesto by tu mohlo mať napríklad Bábkové divadlo na Rázcestí, tiež populárno-vedecké centrum zamerané na astronómiu a vesmír, pobočka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča či centrum inovácií InnoLabb.

Dom kultúry pred komplexnou rekonštrukciou

Dom kultúry pred komplexnou rekonštrukciou

Zámerom oboch samospráv je tento architektonicky hodnotný solitér citlivo zrekonštruovať, zachovať jeho architektonickú hodnotu i detaily, a s použitím moderných prístupov a technológií nastaviť jeho ekonomickú aj ekologickú udržateľnosť.

Revitalizovať sa bude aj Námestie slobody. Vo vlaňajšom medzinárodnom urbanisticko-architektonicko-krajinárskom súťažnom dialógu zameranom na komplexné riešenie námestia a jeho okolia získal  Najvyššie hodnotenie získal architektonický ateliér BETWEEN z Bratislavy.

Navrhovaná revitalizácia Námestia slobody

Navrhovaná revitalizácia Námestia slobody

Obnova má dodať celému územiu identitu, podporiť jeho funkčnú logiku, charakter a vizuálne ho zjednotiť. Vznikne tak nová bezpečná, bezbariérová, mestotvorná a vizuálne atraktívna centrálna lokalita Banskej Bystrice.

Riešené územie Námestia slobody začína Pamätníkom SNP a parkom pod ním, dláždenými plochami medzi hotelom Lux, Domom kultúry, bytovým domom a bankou. Po pretnutí komunikáciou pokračuje bývalým pamätníkom V. I. Lenina a plochami parkovej zelene na území Sídliska.

Autor: (tom), Foto: mesto BB a ilustračné