Festival Konvergencie 2024 prinesie nevšedné hudobné zážitky aj Banskobystričanom

KULTÚRA
0 /

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie tento rok oslavuje 25. výročie svojho vzniku. Od roku 1999, keď ho založil renomovaný slovenský violončelista Jozef Lupták, sa stal synonymom kvalitnej dramaturgie, výnimočných interpretačných výkonov a atmosféry, ktorá spája ľudí prostredníctvom hudby.

Po úspešnom úvode v Bratislave festival pokračuje od 4. októbra v Žiline a od 6. októbra Banskej Bystrici, kde prinesie sériu koncertov s dielami klasikov i súčasných skladateľov.

V žilinskej Novej synagóge, v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici a v Divadle Štúdia tanca zaznejú diela klasikov Johannesa Brahmsa, Ernő Dohnányiho, Ernesta Blocha, ale aj zaujímavých súčasných autorov ako Valentin Silvestrov, Osvaldo Golijov či Hans Zimmer. Dramaturgia Konvergencií aj v tomto prípade prepojila tradície komornej hudby s inovatívnymi projektmi.

Konvergencie

Konvergencie

Mystická hudba

V rámci programu Modlitby a sny zaznie kompozícia Sny a modlitby Izáka Slepého od súčasného argentínsko-amerického skladateľa, držiteľa Grammy Osvalda Golijova. Mystické dielo skomponované pre klarinet a sláčikové nástroje s využitím štýlu známeho ako klezmer je jedným zo skladateľových najpôsobivejších diel.

Pre Konvergencie skladbu naštudoval vynikajúci slovenský klarinetista Branislav Dugovič, známy svojou štýlovou univerzálnosťou i originálnou autorskou tvorbou. Golijov sa pri komponovaní sugestívneho diela inšpiroval myšlienkami rabína Izáka Slepého, významnej osobnosti židovského stredovekého mysticizmu.

Modlitby a sny

Modlitby a sny

Spolu s dielom Golijova zaznie v žilinskej Novej synagóge aj obľúbená Suita „Zo židovského života“ od Ernesta Blocha s violončelistom Jozefom Luptákom a výber z krehkých klavírnych bagatel súčasného ukrajinského skladateľa Valentina Silvestrova, ktoré zahrá Ivan Šiller.

Dohnányi & Brahms

Veľký nemecký romantický skladateľ Johannes Brahms veril, že akýkoľvek pokrok v hudbe je možný len na základe dôverného poznania minulosti. Jeho cieľom bolo vytvoriť hudbu, ktorá pretrvá. Príkladom môže byť nádherné Sláčikové sexteto č. 1 B dur, op. 18, ktoré zaznie v interpretácii popredných slovenských umelcov Petra Bieleho (SK/ES, husle), Daniela Rumlera (husle), Martina Rumana, Pertra Zwiebela (viola), Andreja Gála a Jozefa Luptáka (vilolončelo), ktorý je aj umeleckým riaditeľom festivalu.

Jozef Lupták

Jozef Lupták

Jozef Lupták hovorí:

Brahmsova komorná hudba patrí medzi to najlepšie, čo v európskej tradícii máme. Ovplyvnila celé generácie skladateľov i interpretov.

Prvou publikovanou skladbou Ernő Dohnányiho bolo Klavírne kvinteto c mol, ktoré skomponoval, keď mal 18 rokov. Brahms toto dielo považoval za mimoriadne a zasadil sa za jeho uvedenie. Na Konvergenciách zaznie Dohnányiho brilantná Serenáda C dur, op. 10 pre sláčikové trio v žilinskej Novej synagóge aj v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

Dohnányi & Brahms

Dohnányi & Brahms

Interstellar

Ďalším nevšedným zážitkom bude koncert inšpirovaný hudbou z filmu Interstellar, na ktorom zaznejú komorné úpravy skladieb Hansa Zimmera zo soundtracku k oscarovej snímke Christophera Nolana. Oceňovaný skladateľ je považovaný za jedného z najinovatívnejších talentov Hollywoodu. Hudba z filmu Interstellar vytvára priestor na hlboké zamyslenie nad veľkými otázkami o ľudskosti, zmysle nášho bytia a vzťahu medzi človekom a transcendentnom.

Zaznie v Novej synagóge Žilina a v Divadle Štúdia tanca v interpretácii Jozefa Luptáka (violončelo), Borisa Lenka (akordeón) a Jordany Palovičovej (klávesy). Hudobný zážitok umocnia vizualizácie Jána Šicka.

Interstellar

Interstellar

Hudobné mosty

Nórsko-slovenský projekt Building Bridges je s Banskou Bystricou úzko prepojený, pretože práve tu začal svoju púť na jar 2022. Do Žiliny prichádza prvýkrát. Elitní slovenskí a nórski hudobníci z oblasti jazzu, vážnej hudby a worldmusic sa spojili na Konvergenciách a vďaka hudobným priateľstvám, ktoré vznikli po koncertoch na Slovensku i v Nórsku, sa objavila idea nahrať album Spev, vydaný v júli 2024.

„S fenomenálnym hudobníkom, skladateľom a improvizátorom Nilsom Øklandom sme sa prvýkrát stretli v Osle. Keď vybral hardangerské husle a zahral pár melódií, začal som tušiť, že nás spolu čaká vzrušujúce hudobné dobrodružstvo,” 

opisuje začiatky projektu violončelista Lupták.

Building Bridges

Building Bridges

Spolu s ním a Nilsom Øklandom tvoria Building Bridges aj speváčky Åsne Valland Nordli (NO) a Gabriela Kováčiková, hudobníci Boris Lenko(akordeón), Branislav Dugovič(klarinet) a Róbert Ragan(kontrabas).

Na nahrávke Spev, ktorá podmanivo spája rôzne žánre, poetiky a vplyvy severskej i slovenskej ľudovej hudby, spolupracovali legendárny nórsky producent Audun StrypeDaniel Salontay z kapely Longital. Koncertná podoba albumu mala premiéru na Pohode 2024 a po Žiline a Banskej Bystrici sa predstaví aj v Nórsku.

Oslava slobody v umení

Tak ako festival Konvergencie, aj Divadlo Štúdio tanca oslavuje 25 rokov tvorivej slobody. Jej význam si pripomenú spoločným predstavením Freedom Dance, ktoré malo premiéru 17. septembra v Bratislave. V Divadle Štúdio tanca si ho budete môcť pozrieť v utorok 8. októbra.

Podľa slov J. Luptáka:

Freedom Dance je naším spoločným vyjadrením, odkazom spoločnosti momentálne trpiacej strachom a utiekajúcej sa k autokracii založenej na politickom divadle. Je hľadaním pravdy v dobe, keď sú pozitívne hodnoty spochybňované. Oslavuje slobodu v živote, rešpekt k druhým a vyzdvihuje hodnoty vzájomnosti.

Fredoom Dance

Fredoom Dance

Predpredaj vstupeniek a program nájdete na www.konvergencie.sk/vstupenky.

Informácie o novom albume projektu Building Bridges sú na www.konvergencie.sk/spev a singel Most / Bro projektu Building Bridges na https://bit.ly/45wQr1X.

Konvergencie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Konajú sa pod záštitou primátora mesta Žilina Petra Fiabáneho.  Hlavnými partnermi sú Západoslovenská energetika, a.s. a Nadácia Slovenskej sporiteľne. Organizátori za podporu ďakujú aj partnerom: SOZA, Nová synagóga Žilina, Divadlo Štúdio tanca, Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica, Hogo Fogo – Jazz & Art Club a ďalším mediálnym partnerom.

Fredoom Dance

Fredoom Dance

Program v Banskej Bystrici

06.10.2024 / 17:00 / Evanjelický kostol na Lazovnej ulici, Banská Bystrica

Dohnányi & Brahms

Ernő DOHNÁNYI (1877 – 1960): Serenáda C dur, op. 10

Johannes BRAHMS (1833 – 1897): Sláčikové sexteto č. 1 B dur, op. 18

Peter BIELY (SK/ES), Daniel RUMLER, husle / Martin RUMAN, Peter ZWIEBEL viola / Jozef LUPTÁK, Andrej GÁL, violončelo

Building Bridges: SPEV

Åsne Valland NORDLI (NO), Gabriela KOVÁČIKOVÁ, spev / Nils ØKLAND (NO), hardangerské husle / Jozef LUPTÁK, violončelo / Boris LENKO, akordeón, bandoneón / Branislav DUGOVIČ, klarinet, basklarinet / Robert RAGAN, kontrabas

08.10.2024 / 19:00 / Divadlo Štúdio tanca, Banská Bystrica

Freedom Dance

Cindy NG, Ľubomír KÚTNIK, Martina HÁJKOVÁ, Jason YAP, Lenka MIČINCOVÁ, Jack STRÖMBERG, tanec
Jozef LUPTÁK, violončelo / Boris LENKO, akordeón / Branislav DUGOVIČ, klarinet

Hans Zimmer: INTERSTELLAR

Jozef LUPTÁK, violončelo / Boris LENKO, akordeón, bandoneón / Jordana PALOVIČOVÁ, klávesy / Ján ŠICKO, vizualizácie.

Zdroj: Mária Hejtmánková, Foto: Mária Juríčková, Jarma Uhlíková a  ilustračné