Operná diva Gabriela Beňačková zavíta do Banskej Bystrice v rámci medzinárodného rozlúčkového turné

KULTÚRA
0 /

Sopranistka Gabriela Beňačková je jednou z najväčších speváckych osobností sveta posledných 50 rokov. Aktuálne končí svoju profesionálnu spevácku kariéru a pri tejto príležitosti sa rozhodla usporiadať medzinárodné turné so zaujímavými zahraničnými hosťami. Na začiatku októbra zavíta aj do Štátnej opery v Banskej Bystrici.

Okrem jej stáleho operného partnera z Českej republiky – tenoristu Jakuba Pustinu sa na koncerte predstavia laureáti Medzinárodnej speváckej súťaže Gabriely Beňačkovej sopranistka Yae-Eun Seo (Kórea), mezzospranistka Farnoosh Rahimi (Irán), tenorista Anle Gou (Čína) a sopranistka Hiroko Katoh (Japonsko).

Gabriela Beňačková a Jakub Pustina

Gabriela Beňačková a Jakub Pustina

V rámci koncertu zaznejú árie a duetá z tvorby G. Rossiniho, G. Donizettiho, W. A. Mozarta, G. Verdiho, L. Janáčka, A. Dvořáka, F. Cileu i piesne skladateľov L. Bernsteina, E. Kálmána, J. Offenbacha, F. Lehára, J. Straussa ml. či O. Nedbala.

Gabriela Beňačková je operná a koncertná speváčka svetového formátu. Jej speváckym kreáciám tlieskali diváci v najprestížnejších operných stánkoch sveta.

Gabriela Beňačková

Gabriela Beňačková

Narodila sa v Bratislave, v roku 1983 prevzala české občianstvo a pôsobila v Prahe. Väčšinu svojho života však prežila na popredných svetových operných scénach ako stála hostka, napr. v Bavorskej štátnej opere v Mníchove (20 rokov), v Štátnej opere vo Viedni (21 rokov), v Stuttgarte, v Bonne, v Hamburgu, v Covent Garden v Londýne, v Taliansku (Miláno – La Scala, Reggio Emilia, Modena, Parma, Bologna, Rím, Benátky, Janov), v Španielsku (Madrid – Teatro Real, Barcelona – Grand Theatre del Liceu, Granada, Valencia, Sevilla).

Ďalej tiež spievala v Amsterdame, Edinburgu, Paríži, Moskve (Bolšoj teatr), Buenos Aires (Theatro Colon) a veľmi často v Japonsku. Jej hlas diváci obdivovali tiež v americkom San Franciscu, Toronte, Los Angeles a hlavne v Metropolitnej opere v New Yorku, kde pôsobila v rokoch 1990 – 1999 a odspievala tu takmer 50 predstavení. V roku 1994 bola historicky prvýkrát v Metropolitnej opere v New Yorku uvedená Rusalka Antonína Dvořáka, kde Gabriela Beňačková oslnila publikum.

Jej najobľúbenejším a najčastejším operným partnerom na zahraničných scénach bol tenorista Placido Domingo a na javisku Národního divadla v Prahe tenorista Ivo Žídek a tenorista Peter Dvorský.

Je držiteľkou ceny Grammy za recitál českej piesňovej tvorby a mnohých ďalších cien. V roku 2008 prevzala Gabriela Beňačková z rúk prezidenta Václava Klausa štátne vyznamenanie za zásluhy v oblasti kultúry.  V roku 2016 získala medailu od Českého zväzu bojovníkov za slobodu a v roku 2018 prevzala najvyššie štátne vyznamenanie Slovenskej republiky – Rád bieleho dvojkríža.

Gabriela Beňačková sa so slovenskými divákmi rozlúči 5. októbra o 19:00 hod. v banskobystrickej Štátnej opere.  Účinkujú Gabriela Beňačková, Jakub Pustina, Anle Gou, Hiroko Katoh, Farnoosh Rahimi a Yae-Eun Seo, spoluúčinkuje orchester Štátnej opery pod dirigentskou taktovkou Igora Bullu.

Štátna opera v Banskej Bystrici

Štátna opera v Banskej Bystrici

Zdroj: Katarína Vollmannová  , Foto: archív a ilustračné