Október v banskobystrickom Filmovom klube bude plný festivalových noviniek

Kino
0 /

Nová sezóna premietaní Filmového klubu v Banskej Bystrici, ktorý tohto roku oslavuje svoje 60. Narodeniny, hneď po prázdninách priniesla programové novinky a predznamenala silnú klubovú jeseň. Októbrový program bude ešte bohatší na premiéry z prvotriednych festivalových prehliadok v Cannes, Berlíne, Benátkach a Karlových Varoch.

Pre publikum je pripravený aj večer bulharskej kinematografie, medzinárodný festival krátkych filmov AZYL SHORTS a špeciálny hororový zážitok so živou hudbou.

Hneď prvé októbrové premietanie prinesie v špeciálnej premiére nový dokument Architektúra ČSSR 58-89, ktorý na pozadí najzaujímavejších českých i slovenských povojnových stavieb a výpovedí architektov a teoretikov vytvára plastický obraz doby. Vo filme nemôže chýbať ani ikonická budova Múzea SNP. Premietanie sa koná v rámci Dní architektúry 2024 už vo štvrtok 3. októbra o 19:00 a za účasti spoluscenáristky filmu, teoretičky architektúry Henriety Moravčíkovej.

Úvod októbra bude obzvlášť bohatý na silné dokumentárne premiéry. Libuša Jarcovjáková, legenda svetovej fotografie a nespútaná žena, ktorá sa vzoprela všetkým konvenciám, je hlavnou postavou filmu Ešte nie som, kým chcem byť. Tisíce analógových fotografií a stránok osobných denníkov tejto fotografky sa pretavili do jedinečného dokumentu, ktorý nadchol publikum na Berlinale aj v Karlových Varoch. Film premietame v pondelok 7. októbra o 19:00.

Filmový klub v spolupráci s Bulharským kultúrnym zväzom pripravil na štvrtok 10. október večer s bulharskou kinematografiou. Za účasti režisérky Marie Averiny sa uskutoční špeciálne uvedenie filmu Vzlietnuť s plutvami (18:00), ktorý je kreatívnym portrétom všestranného bulharského umelca Alzeka Misheffa a jeho experimentálnej tvorby. Na túto premiéru nadviaže repríza sugestívnej drámy Blažine lekcie (20:00) s bravúrnym hereckým výkonom Eli Skorčevy v úlohe ovdovenej učiteľky na dôchodku, ktorá sa stala obeťou telefonického podvodu.

V polovici októbra aj do Banskej Bystrice dorazí program výberovej prehliadky festivalových filmov BE2CAN. Prvou snímkou z tohto výberu bude Semienko posvätného figovníka iránskeho režiséra Mohammada Rasoulofa, ktorý bol tesne pred útekom z krajiny odsúdený na osem rokov väzenia a bičovania. Hlavný hrdina jeho filmu, Iman, vyšetrujúci sudca Revolučného súdu v Teheráne, bojuje s nedôverou a vlastnou paranojou v čase, keď sa postupne stupňujú celoštátne politické protesty a keď záhadne zmizne jeho zbraň. Film, ktorý v Cannes získal Zvláštnu cenu poroty, hráme v pondelok 14. októbra o 19:00.

Úspech na festivale v Cannes zožal aj film francúzskej režisérky Coralie Fargeat Substancia a odniesol si odtiaľ cenu za scenár. Demi Moore v úlohe starnúcej televíznej hviezdy Elisabeth dostáva možnosť vyskúšať zázračnú substanciu, vďaka ktorej môže byť mladšia, krajšia a dokonalejšia. Má to ale jeden háčik, musí sa začať deliť o čas s jej novým ja. Novinku, ktorá zožala veľký divácky úspech aj počas uvedenia na festivale Cinematik v Piešťanoch, premietneme v pondelok 21. októbra o 19:00.

Na tohtoročnom Cinematiku zažiaril aj snímka Tatami režijnej dvojice Guy Nattiv a Zar Amir Ebrahimi, ktorá ho natočila v gruzínsko-americkej produkcii. Film rozpráva príbeh iránskej judistky a jej trénerky, ktoré prichádzajú na majstrovstvá v Tbilisi s odhodlaním získať pre Irán medailu. V priebehu majstrovstiev ale prichádza z najvyšších miest islamskej republiky ultimátum: Leila musí predstierať zranenie a prehrať, inak sa stane zradkyňou národa. Mimoriadne silnú novinku premietame vo štvrtok 24. októbra o 19:00.

Ďalším filmom výberovej prehliadky BE2CAN bude nórska novinka Armand režiséra Halfdana Ullmanna Tøndela. Šesťročný chlapec je v tomto mimoriadne otvorenom rozprávaní obvinený zo sexuálne deviantného správania voči spolužiakovi. Keď sa ich matky pustia do vzájomného zápasu o pravdu, na povrch vyplávajú dlho skrývané tajomstvá a lži, ktoré viac súvisia s dospelými než ich potomkami. Film premietame v pondelok 28. októbra o 19:00.

Na konci októbra bude pokračovať aj cyklus animovaných filmov japonského štúdia Ghibli. Hanblivé dievča Haru vo filme Kráľovstvo mačiek zachráni mačacieho princa uprostred rušnej ulice. Za odmenu sa má stať jeho manželkou v mačacom kráľovstve, a sama sa tak má zmeniť na mačku. Elegantný kocúr Barón a jeho pomocníci sa jej rozhodnú pomôcť a zachrániť ju pred svadbou. Film pre veľké i malé publikum od 7 rokov premietame vo štvrtok 31. októbra o 17:30.

Špeciálny preddušičkový večer bude patriť aj obnovenej premiére legendárneho hororu Upír Nosferatu Friedricha Wilhelma Murnaua. Prvá filmová adaptácia Stokerovho románu Dracula je azda najväčšou ikonou hororového žánru a banskobystrické publikum si ju bude môcť vychutnať vo štvrtok 31. októbra o 20:00 exkluzívne so živým hudobným sprievodom hudobníka Pala Gajdoša (Secret Session, Sunity, The Electric Tribute).

Bohatý októbrový program Filmového klubu v Múzeu SNP doplní aj Medzinárodný festival krátkeho filmu AZYL SHORTS 2024. Tešiť sa môžete na tie najlepšie krátke filmy z prestížnych filmových prehliadok z Cannes, Benátok, Karlových Varov či Oscarovky. Festival prinesie aj bohatý sprievodný program, workshop pre študentstvo a masterclassy.

Viac o programe festivalu, ktorý sa bude konať v Banskej Bystrici sa dozviete na www.azylshorts.sk.

Zdroj: Slavo Sochor , Foto: ilustračné z filmov a FK