Mladí z Banskobystrického samosprávneho kraja si prebrali významné medzinárodné ocenenie

SPRÁVY
0 /

Viac ako 70 mladých z Banskobystrického samosprávneho kraja si tento týždeň prebralo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu – skrátene DofE. Mladá študentka Hana Gálová zo Základnej školy na Ružovej ulici v Banskej Bystrici hovorí, že DofE jej pomohlo v budovaní medziľudských vzťahov.

Pomáhala deťom zo znevýhodnených komunít a aj vďaka tomu sa naučila efektívnejšie komunikovať s vlastným okolím. Aj vďaka DofE sa Hana naučila pracovať s voľným časom a spätne konštatuje, že dnes je oveľa aktívnejšia.

Celkovo na Slovensku oceňujeme počas jesene viac ako 1850 účastníkov a účastníčok bronzovej a striebornej úrovne DofE vo všetkých 8 krajoch. Práve počtom absolventov sme na úrovni krajín ako Kanada, Austrália či Spojené Kráľovstvo. Tento rok na sebe celkovo maká viac ako 7 300 účastníkov a účastníčok na všetkých troch úrovniach.

Študentky a študenti z Banskobystrického samosprávneho kraja si prebrali ocenenie v Košiciach, v budove Strednej odbornej školy automobilovej na Moldavskej ceste. Išlo o študentky a študentov z Rimavskej soboty, Lučenca, Tisovca, Revúcej a Brezna.

DofE ju naučilo žiť aktívnejšie

Jednou z oceňovaných je aj 14 – ročná Hana Gálová, študentka, ktorá podľa vlastných slov vďaka DofE nahradila sociálne siete skutočnými zážitkami:

Chcela som byť aktívnejšia. Pred vstupom do DofE som dosť času trávila na sociálnych sieťach, prokrastinovala som.”

Príbeh Hany je dôkazom, že mladý človek vie objaviť vnútornú motiváciu, ktorá mu pomôže tak v plnení vlastných cieľov, ako aj v škole a v budúcom zamestnaní.

Hana Gálová

Hana Gálová

Duševné zdravie, aj vzájomné vzťahy 

Hana je príkladom mladého človeka, ktorý na sebe pravidelne a systematicky pracuje. Aj vďaka programu DofE sa mladí ľudia naučili vystupovať z komfortnej zóny.

„Všetci ste jedineční a jedinečné. Máte obrovský potenciál. Hovorím to preto, lebo tomu verím. Rovnako hrdí sú na vás aj učitelia a rodičia. Tento svet potrebuje vaše schopnosti,”

povedal v príhovore mladým ľuďom Miloš Ondrášik, riaditeľ DofE Slovensko.

Miloš Ondrášik vpravo

Miloš Ondrášik vpravo

Mladý človek v DofE s nikým nesúťaží. Robí, čo ho baví a pracuje na svojej lepšej verzii. Posilnenie charakterových vlastností mladým pomôže v budúcej práci, aj v škole.

„Osobne verím v program DofE. Mladým pomáha spoznať svet, aj samých seba. DofE formuje váš charakter a motivuje vás, aby ste na sebe pracovali,”  

prihovoril sa mladým britský veľvyslanec Nigel Baker.

Nigel Baker

Nigel Baker

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Mikuláš Pál mladým ľuďom povedal, že si ich prácu veľmi váži:

„Naučili ste sa, že napredovať treba trpezlivo. Sebapoznávanie vás v živote posúva ďalej.“

Mikuláš Pál

Mikuláš Pál

161 dní dobra

Tomu, aby si mladí ľudia z Banskobystrického samosprávneho kraja prebrali v Košiciach Cenu, predcházdalo viac ako 161 dní dobra. Tak pre Dofákov a Dofáčky, ako aj pre ich vlastné okolie. Spoločne sa Dofáci a Dofáčky vo všetkých oblastiach rozvíjali 4 403 hodín. DofE je o rozvoji, stanovení si cieľov, vytrvaní a hľadaní cesty ako ho dosiahnuť.

Mladí ľudia sa rozvíjajú prostredníctvom troch oblastí – Športu, Talentu, Dobrovoľníctva a na záver svoje skúsenosti zúročia na Dobrodružnej expedícii. Tej sa zúčastňujú spolu so školenými Expedičákmi, budujú tímy a zlepšujú sa celkovo v komunikácii.  Podujatie sa konalo pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Školy a organizácie za Banskobystrický samosprávny kraj

Ocenených bolo 71 ľudí, 47 bronzových, 24 strieborných

  • Evanjelické gymnázium Banská Bystrica
  • Gymnázium Andreja Sládkoviča, Banská Bystrica
  • Gymnázium Františka Švantnera, Nová Baňa
  • Gymnázium J.G. Tajovského, Banská Bystrica
  • Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen
  • Gymnázium Andreja Sládkoviča, Banská Bystrica
  • Evanjelické gymnázium, Tisovec
  • Gymnázium Ivana Kraska, Rimavská Sobota
  • Gymnázium Jána Chalupku, Brezno
  • Základná škola, Ružová, Banská Bystrica
  • Základná škola Narnia, Okružná, Banská Bystrica

Čo je Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu? 

DofE je medzinárodný vzdelávací program, ktorý v roku 1956 založil princ Philip, vojvoda z Edinburghu, manžel britskej kráľovnej. Ročne ho realizuje vyše 1 milión mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 130 krajinách sveta.

Tento vzdelávací program komplexne rozvíja charakterové vlastnosti ako je cieľavedomosť, vytrvalosť a vnútorná motivácia cez nastavovanie si cieľov a ich systematické napĺňanie v oblastiach ako je Šport, Talent a Dobrovoľníctvo. Mladí ľudia zlepšujú aj svoje komunikačné zručnosti a učia sa tímovosti na dobrodružnej expedícii. Program sa dá absolvovať na bronzovej, striebornej a zlatej úrovni.

Na Slovensku funguje program DofE od roku 2015, budúci rok oslávi jubilejné desiate výročie. V pilotnom ročníku bolo zapojených 12 škôl a 181 mladých ľudí, ktorí chceli na sebe pracovať. Po ôsmich rokoch sa programu darí prekračovať magickú hranicu. Na jeseň 2024 si svoje ocenenie DofE odnesie vyše 1 850 mladých z celého Slovenska, v DofE je v súčasnosti aktívnych až 7 300 mladých ľudí. S týmito číslami sa radíme medzi krajiny ako je Kanada, Austrália či Spojené Kráľovstvo!

Ocenenie pomáha, ak sa chce dostať mladý človek na vysokú školu u nás alebo v zahraničí, získať štipendium, či nájsť si lepšiu prácu. DofE otvára brány pre nových mladých ľudí. Prihlásiť sa môžu do 15. októbra.  Viac info na www.dofe.sk.

Zdroj: Denis Mačor , Foto: DofE