Vivat Vox Organi 2024: Koncert organa – Stanislav Šurin a panovej flauty – Liselotte Rokyta v Evanjelickom kostole na Lazovnej

KULTÚRA
0 /

Už tento piatok 27. septembra 2024 o 18:00 hod. bude pokračovať medzinárodný organový festival Vivat Vox Organi v Banskej Bystrici koncertom, na ktorom si poslucháči budú môcť vychutnať pôsobivé spojenie organa a panovej flauty. V Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici sa predstaví holandská hráčka na panovu flautu Liselotte Rokyta, ktorú bude za organom sprevádzať slovenský organista, skladateľ a pedagóg Stanislav Šurin.

Liselotte Rokyta

Po dvojročnom štúdiu u panflautistu Damiana Lucu študovala hru na panovu flautu u medzinárodne uznávaného rumunského hráča Nicolae Pîrvu, na Hudobnej akadémii v Hilversume a na Akadémii umení v Amsterdame. Absolvovala majstrovské kurzy u Gheorghe Zamfira a Simiona Stanciua. Pravidelne cestovala do Rumunska, aby sa zoznámila s autentickým rumunským štýlom hry.

Liselotte Rokyta

Liselotte Rokyta

Liselotte je považovaná za jednu z popredných nerumunských umelkýň na flaute, ktorá ovládala rumunský štýl hry na tento nástroj. Liselotte dlhodobo spolupracuje s holandsko-kanadským organistom André Knevelom, v Európe s Martinom Mansom (Holandsko) a Jaroslavom Tůmou (Česká republika). Vystupovala v krajinách ako Česká republika, Slovensko, Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Rumunsko, Poľsko, Kanada, Južná Afrika a Bahrajn.

Nahrala množstvo CD. Najnovšie s názvom „Syrinx“, na ktorom hrá sólový repertoár aj repertoár s Eliškou Novotnou, nahrala pre Supraphon. Ako pedagogička získala množstvo skúseností z pedagogických pozícií na Hudobnej akadémii v Amsterdame, Zwolle a Tilburgu, ako aj na Bourdon Institute of Advanced Musical Studies (hudobná akadémia).

V roku 2007 začala svoju súkromnú pedagogickú prax v Holandsku, Českej republike a Kanade. Liselotte je riaditeľkou Medzinárodného festivalu Božská Flétna, ktorý sa každoročne koná v októbri v Rožnove pod Radhoštěm (Česká republika).

Stanislav Šurin

Študoval hru na organe v Bratislave (I. Sokol), vo Viedni a v Grazi (J. Trummer). Spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, s ktorou uviedol viaceré skladby pre organ a orchester. Sólisticky účinkoval v roku 2000 aj National Symphony Orchestra Taiwan, pri premiérovom uvedení Janáčkovej Glagolskej omše na Tchajwane.

Organové recitály hral v Európe, USA, Mexiku, Kanade, Japonsku, Hongkongu, Rusku, Uzbekistane a Kazachstane. Je zakladateľom a organizátorom viacerých organových festivalov.

Stanislav Šurin

Stanislav Šurin

Pôsobí ako poradca pri opravách a rekonštrukciách historických organov a pri stavbách nových organov (napr. Slovenská filharmónia, Katedrála sv. Martina v Bratislave).

Venuje sa aj kompozícii. Je autorom Trnavskej omše a viacerých duchovných aj svetských skladieb. V roku 2009 mu bola za mimoriadny prínos k odkazu diela Johanna Sebastiana Bacha pre súčasníkov udelená cena Sebastian a v roku 2016 mu Konferencia biskupov Slovenska za „osobný prínos do kresťanských hodnôt v kultúre na Slovensku“ udelila cenu Fra Angelica. V roku 2022 obdržal v sicílskom meste Cefalú Cenu Federica II.

Program koncertu

Vladimir Vavilov (1925 – 1973): Ave Maria

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Tokáta a fúga d mol, BWV 565

Stanislav Šurin (*1971): Nostalgia pre Alenku, Pie Jesu, Fanfares

Gaston Litaize (1909 – 1991): Prélude liturgique (úprava: Thomas Lanz)

César Franck (1822 – 1890): Prélude, fugue et variation

Malte Rühmann (1960-2008): Die Verheißungen der Sehnsucht (skopmonované pre Helmuta Hauskellera v roku 2007)

Jiří Ropek (1922 – 2005): Variácie na veľkonočný hymnus „Victimae Paschali Laudes“

Zdroj: Matúš Kucbel, Foto: Milan Krupčík a ilustračné