Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici prezentuje kultúru Kazachstanu

KULTÚRA
0 /

ŠVK v spolupráci s Veľvyslanectvom Kazašskej republiky v Slovenskej republike pripravili prezentáciu II. vydania knihy „Kazašské rozprávky“. Podujatie sa uskutoční v stredu 25. septembra 2024 o 16:30 hod. v Univerzálnej študovni (2.poschodie) Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Spolupráca knižnice s Kazachstanom

Kazachstan, najväčšia vnútrozemská krajina na svete, sa nachádza v strednej Ázii a hraničí s Ruskom, Čínou, Kirgizskom, Uzbekistanom a Turkménskom. Je to krajina bohatá na prírodné zdroje, ako je ropa, zemný plyn a minerály.

Spolupráca knižnice s Veľvyslanectvom Kazašskej republiky sa rozvíjala už počas uplynulých rokov, najmä prostredníctvom Oddelenia medzinárodnej spolupráce. Toto oddelenie sa snaží rozširovať záujem o cudzie jazyky a kultúry medzi návštevníkmi knižnice,  najmä prostredníctvom zaujímavých vzdelávacích a kultúrnych podujatí pre organizované skupiny žiakov a študentov, ale i pre verejnosť.

V roku 2021 venovalo Veľvyslanectvo Kazašskej republiky do fondu knižnice 2 publikácie v slovenskom jazyku, a to významné dielo kazašského básnika a filozofa Abaja Kunanbajulyho Slová ponaučení a publikáciu venovanú Kazachstanu: 101 zážitkov Kazachstanu. Knižnica v rámci cestovateľského klubu zorganizovala taktiež prednášku o Kazachstane a možnostiach jazykových  a študijných pobytov pre študentov.        

Mimoriadna prezentácia II. vydania Kazašských rozprávok

Kazašská literatúra má bohaté tradície, ktoré zahŕňajú ústne a písomné formy, od starovekých epických básní po modernú prózu. Ústna tradícia mala obrovský význam, pričom najznámejším žánrom sú epické básne (dastany), ktoré boli prednášané tradičnými básnikmi (akyňmi).Kazachstan je dnes hrdý na svoje literárne dedičstvo, ktoré zahŕňa nielen klasickú poéziu a prózu, ale aj moderné experimenty v literatúre.

Súčasťou kultúrneho dedičstva Kazachstanu sú Kazašské rozprávky. Sú bohatou súčasťou tradičnej kultúry Kazachstanu a odrážajú životný štýl, hodnoty a historické skúsenosti kazašského národa. Veľa rozprávok sa odohráva v stepi a odráža spôsob života spojený s kočovnou kultúrou.

Kazašské rozprávky často obsahujú hlboké morálne posolstvá a životné ponaučenia. Dôraz sa kladie na čestnosť, odvahu, lásku k domovine, úctu k starším a hodnotu rodiny. Po stáročia šírili ústnym podaním, často v podobe epických piesní alebo poézie. Jazyk rozprávok je obrazný, plný poetických opisov prírody a hrdinských činov, čo pridáva k ich umeleckej hodnote.

Tieto vlastnosti robia kazašské ľudové rozprávky jedinečnými a sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva Kazachstanu. Vďaka ich bohatým symbolom, posolstvám a príbehom sú zaujímavým zdrojom na pochopenie histórie a svetonázoru kazašského národa.

Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica

Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica

Unikátna etnologická výstava v knižnici

Súčasťou prezentácie knihy bude aj unikátna etnografická výstava kazašských hudobných nástrojov, ktorá bude návštevníkom sprístupnená len v deň konania podujatia (25.9.).

Obraz o tejto krajine doplnia trojrozmerné predmety: drevený trup jurty, koberce, vankúše, hudobné nástroje – dombira, drevená truhlica, figuríny s národnými krojmi, plstené obrazy vyšívané na kobercoch, štylizované hudobné nástroje – qobız, obrazy s koženými rezbami a výstavné rollup bannery s fotografiami z Kazachstanu.

Toležan Barlybajev

Toležan Barlybajev

Podujatia v knižnici sa osobne zúčastnia: Toležan Barlybajev – veľvyslanec Kazachstanu na Slovensku, Magžan Ilimžan – prvý tajomník Veľvyslanectva Kazachstanu na Slovensku, Aziza Arysova – atašé Veľvyslanectva Kazachstanu na Slovensku a Sultan Kamaliden – asistent veľvyslanca a správca knižnice Veľvyslanectva Kazachstanu na Slovensku.

Toto podujatie ešte viac posilní bilaterálnu spoluprácu medzi Štátnou vedeckou knižnicou v Banskej Bystrici a Veľvyslanectvom Kazašskej republiky v Slovenskej republiky, a tým aj medzi Slovenskom a Kazachstanom.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: ŠVK a ilustračné