FOTO: Zamestnanci mestského úradu môžu využívať nové e-biky, na rok pribudne v meste 10 kilometrov cyklotrás

SPRÁVY
32 /

V rámci projektu „Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica“, ktorý bol podporený z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu SR, sa samospráve počas uplynulých rokov podarilo zrealizovať viacero aktivít. Jednou z posledných je aj zakúpenie 19 elektrobicyklov a dvoch elektrokolobežiek pre zamestnancov mestského úradu a príslušníkov mestskej polície, ktoré budú môcť využívať namiesto služobných automobilov počas pracovnej doby, ale aj v súkromí so svojimi rodinami.

Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica

Cieľom samosprávy je podpora ekologických foriem prepravy, ako aj rozširovanie obnoviteľných zdrojov a úspora financií z mestského rozpočtu vďaka výrobe vlastnej elektrickej energie. Náklady na realizáciu projektu predstavujú cca 130 000 eur.

Mnohí zamestnanci mestského úradu dlhodobo využívajú na dochádzanie do práce ekologické formy prepravy. Pri každodennom cestovaní veľakrát siahajú po bicykloch, prichádzajú peši či verejnou dopravou. Tento rok v rámci národnej kampane Do práce na bicykli spoločne najazdili 3 400 kilometrov a ušetrili okolo 720 kg oxidu uhličitého. Po novom budú môcť využiť moderné e-biky a elektrické kolobežky.

Som rád, že sa nám podarilo zrealizovať projekt cyklo prístrešku s fotovoltikou a zakúpiť e-biky a e-kolobežky pre našich zamestnancov i príslušníkov mestskej polície. Keďže sa začal Európsky týždeň mobility, e-biky dnes otestujú zamestnanci priamo v teréne, v rámci plánovanej cyklojazdy v smere na nový cyklomost v mestskej časti Radvaň-Kráľová. Ako mesto  sa dlhodobo hlásime k uhlíkovej neutralite  a podpora cyklodopravy nie je naša jediná aktivita. V pomerne krátkej dobe budeme v Banskej Bystrici inštalovať 35 nabíjacích bodov pre elektromobily, ktoré budú umiestnené na sídliskách Radvaň a Fončorda. Umožníme tak obyvateľom využívať i takýto druh ekologickej  dopravy,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Elektrické bicykle a kolobežky majú slúžiť zamestnancom MsÚ a príslušníkom mestskej polície prioritne na služobné účely. Využívať ich však budú môcť aj v súkromí. Formou rezervácie si budú môcť predobjednať bicykle na víkend, čím chce samospráva podporiť ich záujem o šport a využívanie udržateľných možností dopravy.

E-biky a elektrické kolobežky sú dobíjané prostredníctvom 20 kusov fotovoltických panelov umiestnených na ochrannom prístrešku vo vonkajšom areáli MsÚ.

„Elektrická energia vyrobená vďaka inštalácii fotovoltických panelov je ekologická a jej pozitívom je fungovanie na báze obnoviteľných zdrojov. Tým, že využívame slnečnú energiu,  dokážeme ušetriť mestské financie. Pokiaľ sa bicykle nenabíjajú, elektrika je dodávaná pre mestský úrad, kde je spotrebovaná ako prebytok. Od začiatku apríla, od uvedenie projektu do prevádzky, sme vyrobili celkovo 5,5 megawatthodín elektrickej energie. Pre porovnanie, ide o ročnú spotrebu  dvoch  bežných domácností,

dopĺňa Ivan Drgoňa, hlavný energetik mesta.

Ivan Drgoňa

Ivan Drgoňa

Príprava projektov a budovanie kvalitnej infraštruktúry pre peších a cyklistov je dlhodobým cieľom mesta pod Urpínom. Už v budúcom roku by sa malo začať aj s výstavbou vzájomne prepojených mestských cyklotrás v Sásovej, na Fončorde, v Radvani a v centre mesta, financovaných z Plánu obnovy a odolnosti.

Najvyužívanejšia je cyklotrasa spájajúca centrum mesta s Podlavicami, ktorá prechádza cez Fončordu. Na ňu nadväzujú aj cykloopatrenia, ktoré sme zrealizovali medzi Dolnou ulicou, OC Point a Europa Shopping Center, kde zároveň dôjde aj k novému preznačeniu úseku cyklotrasy smerom k plavárni. Cyklokoridory sú na Sládkovičovej ulici, vybudovali sme novú cyklotrasu, ktorá spája Severnú so Strieborným námestím a v súčasnosti máme schválený projekt z Plánu obnovy na vybudovanie dvojkilometrovej cyklotrasy v Sásovej. Zároveň sme podali aj žiadosť o financovanie výstavby cyklotrasy z centra mesta na Fončordu, ktorej úsek má viac ako 5 km. Rovnako ide o projekt cyklotrasy spájajúcej centrum so Sásovou a cyklotrasu v Radvani,  ktorá bude pokračovať nielen na cyklomost, ale aj v smere na Kráľovú a Podháj. Ak budeme úspešní, v budúcom roku by sme mohli vybudovať na území mesta takmer 10 kilometrov cyklotrás,“

uvádza Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

Zľava Jakub Gajdošík, Martin Majling a Ján Nosko

Zľava Jakub Gajdošík, Martin Majling a Ján Nosko

Opatrenia samosprávy

V rámci projektu Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica (1,5 mil. eur, 2/2021-4/2024) sa podarilo komplexne rekonštruovať Materskú školu Šalgotarjánska so zameraním na energetické opatrenia, ako aj vymeniť staré interiérové osvetlenie vo viacerých materských školách za 749 úsporných LED svietidiel.

Inštalovaných bolo 633 kusov exteriérových LED svietidiel na Fončorde a v Sásovej, ktorých primárnym cieľom  je úspora 50 percent elektrickej energie, čo je v prepočte viac ako 23 ton oxidu uhličitého ušetrených za rok.

Realizovalo sa 8 dažďových záhrad v areáloch materských škôl, v 5 lokalitách MŠ bola vysadená okrasná a izolačná zeleň a ovocné záhrady.  V areáloch škôlok bolo zároveň inštalovaných 15 tienení detských ihrísk a na celkovej ploche sme nahradili nepriepustné povrchy priepustnými v rozlohe 1162 metrov štvorcových. Dosiahne sa tým lepšie zadržiavanie zrážok a zlepšenie manažmentu vody v našom meste.

K ďalším zrealizovaným opatreniam patrí výmena starých kotlov za moderné plynové kondenzačné kotly v MŠ Lazovná.  Dôležitou súčasťou projektu bolo aj spracovanie Akčného plánu pre mitigáciu a adaptáciu na zmenu klímy mesta Banská Bystrica resp. klimatickej stratégie.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB