Európsky týždeň mobility v BBSK: Nechajte auto cez víkend doma a príďte za kultúrou za polovičné ceny

KULTÚRA
0 /

Banskobystrický samosprávny kraj spolu s partnermi pripravili počas víkendu 21. – 22. septembra polovičné zľavy zo vstupného do vybraných múzeí a galérií. Na zľavu majú nárok všetci, ktorí za kultúrou prídu inak, ako osobným autom. K iniciatíve Európsky týždeň mobility 2024 sa takto v kraji celkovo pripája šestnásť kultúrnych inštitúcií.

BBSK poskytne v piatich múzeách a galérii, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, polovičné zľavy z ceny vstupného. Stane sa tak počas víkendu 21.-22. septembra a župa sa touto iniciatívou zapája do Európskeho týždňa mobility 2024 (ETM). Polovičné zľavy poskytne aj ďalších desať kultúrnych inštitúcií po celom kraji, ktoré sa rozhodli k tejto aktivite pripojiť.

ETM 2024

ETM 2024

Zľavu získajú všetci návštevníci, ktorí prídu za kultúrou inak, ako osobným autom – teda verejnou dopravou, pešo, na bicykli či kolobežke.

„Sme radi, že aj počas tohto ročníka ETM prijali pozvanie odboru kultúry Úradu BBSK zapojiť sa do tejto aktivity viaceré múzeá a galérie so sídlom v kraji. Toto, dá sa povedať už tradičné podujatie, nielen napomáha znižovaniu uhlíkovej stopy, ale aj podporuje prepojenosť a spoluprácu kultúrnych inštitúcií,“

hovorí riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Peter Černek

Peter Černek

Okrem bežnej individuálnej prehliadky expozícií a aktuálnych výstav si múzeá a galérie pripravili aj viaceré sprievodné aktivity. V Stredoslovenskom múzeu v Matejovom dome môžete pátrať po známych i takmer zabudnutých remeslách. Zistíte, prečo sa vybral tovariš do sveta a ako sa majstrom stal.

Komentované prehliadky výstavy SAMUEL LIBAY, majster filigránu s kurátorom Filipom Glockom zažijete v Thurzovom dome a v Tihányiovskom kaštieli si detskí návštevníci vytvoria jednoduché skladačky zvierat za pomoci nožníc, lepidla a skladania farebného papiera.

Thurzov dom

Thurzov dom

Stredoslovenská galéria v Pretóriu pre svojich návštevníkov pripravila komentovanú prehliadku k výstave SPOZNAJ ŠPERK / 30 rokov medzinárodných sympózií umeleckého Šperku v Kremnici.

V Gemersko-malohontskom múzeu môžete na nádvorí múzea navštíviť podujatie s názvom „Povstanie v múzeu…“, počas ktorého sa zoznámite s výzbrojou a výstrojom z obdobia Slovenského národného povstania a druhej svetovej vojny zo zbierok súkromných zberateľov.

Pretórium

Pretórium

V Novohradskom múzeu a galérii, Pohronskom múzeu a Horehronskom múzeu sú pre návštevníkov pripravené prehliadky expozícii a  aktuálnych výstav. Hradné múzeum vo Fiľakove  pripravilo prehliadku dobového oblečenia a zbraní, pričom záujemcovia si budú môcť vyskúšať a chytiť do ruky repliky zbraní.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Hrad Modrý Kameň pripravilo podujatie s názvom „Deň hrania“, počas ktorého návštevníci uvidia bábkové divadelné predstavenie, zažijú hry pre malých aj veľkých, remeselný jarmok na nádvorí či výrobu hračiek „HRAČKA ROKA  2024“.

Matejov dom

Matejov dom

Kultúru za zvýhodnenú cenu zažijete počas víkendu 21.-22.9.2024 v nasledovných inštitúciách:

  1. Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 3755/4A, Banská Bystrica
  2. Stredoslovenská galéria, Dolná 141/8, Banská Bystrica
  3. Múzeum Slovenského národného povstania, Kapitulská 23, Banská Bystrica
  4. Horehronské múzeum, Námestie gen. M. R. Štefánika 47/55, Brezno
  5. Hutnícky skanzen, Mierová 39332, Valaská-Piesok
  6. NBS – Múzeum mincí a medailí, Štefánikovo nám. 11/21, Kremnica
  7. Novohradské múzeum a galéria, Námestie Kubínyiho 38/3, Lučenec
  8. Mestské múzeum Lučenec, Ulica Dr. Herza 240/1, Lučenec
  9. SNM – Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku – Kaštieľ Imre Madácha, Ul. Madácha 1,
  10. Dolná Strehová a Pamätný dom Kálmána Mikszátha, Sklabiná č. 188, Sklabiná
  11. SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň, Zámocká 1,
    Modrý Kameň
  12. Pohronské múzeum, Bernolákova 20/2, Nová Baňa
  13. Gemersko-malohontské múzeum, Nám. M. Tompu 14/5, Rimavská Sobota
  14. Múzeum vo Svätom Antone, Svätý Anton č. 291, Svätý Anton
  15. SNG – Zvolenský zámok, Námestie SNP 1, Zvolen
  16. Hradné múzeum vo Fiľakove, Hlavná 14, Fiľakovo
  17. Slovenské banské múzeum – Kammerhof – Baníctvo na Slovensku, Kammerhofská 2, Banská Štiavnica, Galéria Jozefa Kollára, Námestie Sv.Trojice 8, Banská Štiavnica

Otváracie hodiny sú dostupné priamo na webových stránkach jednotlivých múzeí a galérií, pri ceste vlakom či autobusom predložte cestovný lístok, v prípade iného spôsobu dopravy stačí ústne vyhlásenie o tom, aký dopravný prostriedok ste pri ceste za kultúrou využili. Zľavy sa nekombinujú.

Zdroj: BBSK, Foto: ilustračné