V Španej Doline sa bude v sobotu variť a podávať tradičné banícke jedlo špaňodolinský štiarc

Tip na výlet
0 /

V sobotu  20. júla 2024 od 14:00 hod. sa v Španej Doline uskutoční tradičné podujatie s varením baníckeho “štiarcu” – miestnej pochúťky pri penzióne Klopačka. Bude to už 25. ročník, ktorého organizátormi sú Penzión Klopačka a  Obec Špania Dolina.

Špaňodolinský štiarc

Je staré banícke jedlo. Varievali ho ženy manželom, ktorí chodili fárať do bane. Buď ho zjedli hneď ráno alebo si ho brávali so sebou do bane.

Receptov na jeho prípravu  je viac, môžete si to vyskúšať doma, ale najlepší štiarc majú v Španej Doline. V sobotu ho môžete ochutnať a posedieť si s rodinou pri Penzióne Klopačka. Nebude chýbať ani muzika. Všetci hostia sú vítaní.

Štiarc

Štiarc

Originálny recept zo Španej Doliny

  1. Oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú polohrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky).
  2. Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu.
  3. Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť.
  4. Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá.
  5. Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.
  6. Medzitým v inej rajnici upražíme slaninku alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.
  7. Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili, k chutnej porcii pridáme opečenú slaninku s cibuľkou.

Špaňodolinská paličkovaná čipka a Banský prekop

Okrem koštovky špaňodolinského štiarcu si môžu návštevníci pozrieť expozíciu paličkovanej čipky alebo absolvovať prechod Banským prekopom zo Španej Doliny na Piesky a späť.

Viac ako 200 – ročná tradícia paličkovanej čipky sa v Španej Doline dedila z generácie na generáciu. Nádherné špaňodolinské čipky zdobili šaty aj domy bohatých dám z mesta aj z ďalekého sveta. Ich výrobu podporovala aj cisárovná Mária Terézia, ktorá ich nosila, ako výnimočné ozdoby svojich rób a takisto cisárovná Alžbeta nazývaná Sisi.

Paličkovaná čipka

Paličkovaná čipka

Banský prekop, ktorý bol vybudovaný v rokoch 1956 – 1961 a slúžil k doprave haldového materiálu z lokality Piesky na spracovanie do úpravne Rudných baní v Španej Doline. Je dlhý 1,6 kilometra.

Pri jeho prechode vás bude sprevádzať sprievodca, ktorý vám o tomto diele  a baníckej histórii Španej Doliny porozpráva veľa zaujímavého.

Špania Dolina

Špania Dolina

Cesta tam a späť trvá približne 1,5 – 2 hodiny. Pre cestu späť si môžete zvoliť aj alternatívnu trasu turistickým chodníkom (po modrej trase a ďalej po trase Barborskej cesty).

Trasa z Pieskov na špaňodolinský „pľac“ má zhruba 3,5 km a zaberie vám asi 1,5 hodiny. Vstupy do Banského prekopu počas júla a augusta sú v sobotu a nedeľu o 10:00 a 13:00 hod. (v pondelok až piatok o 11:00 hod).

Banský prekop

Banský prekop

Autor: (tom), Foto: ilustračné a Špania Dolina