FOTO: Banskobystrické kultúrne leto – Stará Tržnica a Mestský hradný areál žili skvelým podujatím ŠiiK

KULTÚRA
0 /

Prvá júlová sobota patrila v meste pod Urpínom jedinečnému podujatiu s názvom ŠiiK. Išlo o zmes autorského dizajnu, originálnej módy, umeleckej tvorby, ale aj poriadnej dávky hudby či divadla, ktorú si mesto pripravilo v rámci Banskobystrického kultúrneho leta v spolupráci so Starou Tržnicou.

V súčasnosti sa o móde v spojitosti s neudržateľnosťou hovorí pomerne veľa. Zatiaľ čo rýchla móda je prehliadanou hrozbou pre našu planétu, udržateľná móda je jej riešením. Priestor pre autorský dizajn, originálnu módu a umeleckú tvorbu ponúkne v prvú júlovú sobotu tohto roka podujatie ŠiiK. Návštevníci mohli vidieť či kúpiť si výrobky lokálnych dizajnérov.

V Banskej Bystrici a jej blízkom okolí žije mnoho šikovných a talentovaných ľudí, ktorí uprednostňujú udržateľnú módu. Ich výrobky vznikajú hlavne na objednávku.

Banskobystričania a návštevníci mesta sa popoludní  mohli ponoriť do prezentácie módy a doplnkov pre všetky vekové kategórie. Celkovo sa predstavila viac ako desiatka lokálnych dizajnérov.

Nové oblečenie, tašky, účesy, tetovania, šperky či cvičenia zamerané na manipuláciu s tvárovými svalmi, ale aj workshopy a rozhovory. Všetko toto nechýbalo počas prvej júlovej soboty v historickom centre mesta.

Podvečer si Nové divadlo pripravilo pre deti od 3 rokov vlastné spracovanie rozprávok Cisárove nové šaty a Dievčatko so zápalkami. Následne si návštevníci mohli vychutnať koncert českej popovej kapely Celest & Charles a absolútnou čerešničkou na torte, ktorá roztancovala absolútne každého, bolo vystúpenie dvojice slovenských dídžejov MALALATA.

„Ďakujeme každému, kto prišiel a prispel k tomu, že Stará Tržnica dýchala skvelou atmosférou a neskutočne dobrou náladou. Tešíme sa na vás aj pri ďalších podujatiach, ktoré na vás počas leta čakajú. O všetkých vás budeme postupne a včas informovať,“

uviedla banskobystrická samospráva na sociálnej sieti.

ŠiiK 2024: https://www.facebook.com/banskabystricamesto/videos/778914334451234?locale=sk_SK

Pokiaľ ste nestihli podujatie ŠiiK naživo, prinášame vám z neho fotogalériu.

Zdroj: Mesto BB a (tom) , Foto: FB mesta