Začali prvé stavebné práce na novej nemocnici v meste pod Urpínom

SPRÁVY
7 /

V areáli Rooseveltovej nemocnice, ale aj v jej vnútorných priestoroch sa už začalo s menšími stavebnými prácami a úpravami. Tieto práce a úpravy sú prvým krokom pre zabezpečenie plynulého chodu Rooseveltky  počas výstavby novej nemocnice.

Prvé stavebné práce v areáli Rooseveltky

Pred budovou Polikliniky pribudol dočasný objekt – bunkovisko, v ktorom bude sídliť časť  administratívno-prevádzkových zamestnancov Rooseveltky  po vysťahovaní budovy riaditeľstva. Na Jedľovej ulici sa začalo s budovaním dočasnej cestnej komunikácie.

Návštevná hala sa postupne mení na jedáleň pre zamestnancov. V priestoroch bývalej prevádzky potravín a drogérie aj v ich okolí vzniká nová tabletovacia linka na balenie liečebnej výživy pre pacientov.

Návštevná hala pred stavebnými úpravami

Návštevná hala pred stavebnými úpravami

V procese výstavby je tiež aj vytvorenie dočasného odpadového hospodárstva na -2. poschodí pod monoblokmi. Súčasne prebiehajú úpravy a stavebné práce aj v hospodárskom areáli pri nemocnici.

„Ospravedlňujeme sa všetkým pacientom a zamestnancom za možné dočasné obmedzenia, avšak robíme všetko tak, aby sa výstavba novej nemocnice dotkla čo najmenej bežného chodu nemocnice,“

uvádza hovorkyňa Roosebveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Ružena Maťašeje

Ružena Maťašeje

Investícia do novej nemocnice v Banskej Bystrici z Plánu obnovy

Výstavba novej nemocnice v Banskej Bystrici bude zahŕňať stavbu hlavnej budovy nemocnice a budovu infekčných disciplín a technických prevádzok so 771 lôžkami. Moderný koncept budov bude vybavený najmodernejšími technológiami, mnohé procesy budú digitalizované a zautomatizované.

Stavebné práce neobmedzia  poskytovanie zdravotnej starostlivosti, nakoľko lôžková a poliklinická časť, urgentný príjem a operačné sály budú v plnej prevádzke až do odovzdania novej stavby. Mierne sa skomplikuje len logistika a prístup do areálu.

Nová nemocnica

Nová nemocnica

Pôjde o najväčšiu investíciu vo výške 425 miliónov eur  do projektu, aký sa v Banskej Bystrici uskutočnil za posledné desaťročia. Výstavba novej Rooseveltovej nemocnice ovplyvní logistiku a dopravu v našom meste.

Okrem zvýšenia úrovne zdravotnej starostlivosti sa zlepší aj možnosť parkovania tým, že pribudne množstvo parkovacích miest. To si vyžiada  dôslednú komunikáciu voči verejnosti ako aj na dôležitých odborných fórach.

Plán obnovy

Plán obnovy

Nemocnica má v súčasnosti 251 parkovacích miest a mesto má 246 parkovacích miest. V budúcnosti  sa ráta s 1 210 parkovacími miestami, pričom 361 parkovacích miest bude kryté státie pod objektmi v rámci troch poschodí.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v máji 2024 podpísala zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice, ktorým je Združenie nemocnica BB, Strabag PS – Siebert + Talaš.  Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026 a bude financovaná z plánu obnovy.

Zľava Zuzana Dolinková, Miriam Lapuníková a Peter Kmec

Zľava Zuzana Dolinková, Miriam Lapuníková a Peter Kmec

Autor: (tom), Foto: Rooseveltova nemocnica a vizualizácie