Jakub Gajdošík: Na Severnej skončia kolízne situácie pri autobusovej zastávke

Blog
3 /

Asi každý, kto jazdí autom popri autobusových zastávkach na Severnej ulici, to dobre pozná. Keďže autobus doteraz nemal vybudovaný zastávkový záliv v smere do kruhového objazdu, vodič zastavil v jazdnom pruhu a v lepšom prípade sa za ním začali tvoriť kolóny. V horšom prípade sa autobus vodiči snažili obísť cez protismer, kde vznikalo toľko nebezpečných situácií, ako málokde.

Tomuto je však koniec. V súčasnosti na Severnej prebieha výstavba bezpečného zastávkového zálivu mimo jazdného pruhu, spolu s ktorým sa vybuduje aj nový chodník a zastávkový prístrešok.

Nový kruhový objazd v Medenom Hámri, ktorý v roku 2022 nahradil nebezpečnú križovatku.

Aj keď investície, ako je vybudovanie autobusového zálivu, bežne financuje mesto, v tomto prípade všetky náklady hradí investor susedného bytového domu. On síce do priestoru zálivu svojou stavbou nezasiahol a tak nemusel financovať nič, rozhodol sa inak.

Som rád, že na našu žiadosť investor reagoval kladne a mestu tak ušetril v rozpočte cca 40 000 eur. Pamätám si, keď zástupcovia investora minulý rok odchádzali z mojej kancelárie, ako poznamenali, že toto bola pre nich veľmi drahá káva. Verím, že tento príklad inšpiruje a sa stane štandardom aj pre ostatných investorov v našom meste.

Bezpečnejší pohyb pre peších

Dobrou správou je aj vybudovanie chýbajúcej časti chodníka na Lazovnej ulici, vďaka čomu už deti zo Severnej navštevujúce základnú školu na Bakossovej ulici nebudú musieť kľučkovať na ceste pomedzi autá. Bezbariérovou úpravou prešiel aj koniec chodníka pod Kopčokom a tak budeme môcť v najbližšom čase vytvoriť nový priechod pre chodcov z Lazovnej na zastávku MHD pred budovou kresťanského spoločenstva. Počas leta pribudnú na hlavnom priechode pre chodcov medzi Severnou a Lazovnou ulicou aj spomaľovacie vankúše, ktoré výrazne zvýšia bezpečnosť chodcov prechádzajúcich cez hlavnú cestu. Ďakujem aktívnym obyvateľom za spoločnú diskusiu, ktorej výsledkom sú tieto opatrenia a poslancovi za centrum Radovi Ocharovichovi za podporu v rozpočte pri ich realizácii.

Autor: Jakub Gajdošík, Foto: ilustračné

Jakub Gajdošík

13 článkov

Viceprimátor mesta Banská Bystrica #SpoluMenimeBystricu