Až 5 bystrických atlétov ide na olympiádu, Forster i na hladkej stovke, Ledecká má tiež nádej

ŠPORT
0 /

Univerzálna šprintérka banskobystrickej Dukly Viktória Forster sa na blížiacej sa olympiáde v Paríži predstaví nielen na 100 m prekážok, ale napokon i na hladkej stovke. Ďalšia armádna bežkyňa Gabriela Gajanová pôjde 800 m, Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová a medzi mužmi Dominik Černý absolvujú individuálne disciplíny v chôdzi na 20 km a okrem toho Burzalovú s Černým uvidíme v chodeckej miešanej štafete na maratónskej trati.

Uzávierka kvalifikačného cyklu nazvaného Road to Paris bola v nedeľu 30. júna a rebríček ku kľúčovému 2. júlu dostal definitívnu podobu po utorňajšej polnoci v najneskorších časových pásmach planéty. Poradie má v zmysle budúceho olympijského štartu veľkú výpovednú hodnotu, zároveň sa však nedá vnímať ako nemenné, a to najmä z pohľadu predbežne tesne „nekvalifikovaných“ atlétov.

Teraz totiž v rámci vopred známeho procesu bude nasledovať potvrdzovanie záujmu o štart u jednotlivých športovcov sponad čiary aj adeptov pod ňou k 4. júlu prostredníctvom národných zväzov. Následne sa počas 5. a 6. júla uskutoční administratívna aktualizácia u World Athletics, ktorá potom zverejní „preškrtaný“ konečný rebríček v nedeľu 7. júla. V pondelok 8. júla príde na rad inštancia prihlášok od jednotlivých NOV – v prípade Slovenska SOŠV.

Zo štyroch najväčších otáznikov, ktoré v súvislosti so slovenskými uchádzačmi platili pred uplynulým víkendom bohatým na národné šampionáty vrátane toho v Banskej Bystrici, priniesli – stále nezáväzne – pozitívnu odpoveď dva. Išlo o štart Viktórii Forster na 100 m (istotu na stovke s prekážkami mala ako limitárka dávnejšie, to isté vicemajsterka Európy Gajanová na 800 m) a Hanky Burzalovej v individuálnej chodeckej súťaži na 20 km. V nepríjemnej neistote zostávajú Ján Volko a Daniela Ledecká.

chodci Dukly Burzalová s Černým

Volko je na 200 m na 52. pozícii v redukovanom poradí už zohľadňujúcom kvóty maximálneho počtu účastníkov z jednej krajiny, čo z neho zatiaľ robí štvrtého šprintéra „mimo“.  O čosi lepšie je na tom Duklistka Daniela Ledecká – na 43. mieste tretia čakateľka na 400 m prekážok, kde sa pri Seine predstaví štyridsať bežkýň.

Napokon komfortne sa zmestila Forster na 100 m (42., olympijských aktérok bude 56) a pomerne bezpečne aj Burzalová (44. zo 48), ktorá si k posunu z háklivej 47. pozície pomohla nedeľňajším triumfom a predovšetkým slovenským rekordom na 20 000 m na dráhe Národného atletického štadióna VŠC Dukla.

V konečnom dôsledku sa teda Viktória Forster predstaví v dvoch disciplínach v Paríži na OH, čiže na 100 m prekážok a hladkej stovke, Gabriela Gajanová v behu na 800 m. chodkyňa spod Urpína Mária Katerinka Czaková pôjde individuálnu 20 km trať, Duklisti Hana Burzalová a Dominik Černý sa predstavia taktiež v chôdzi na 20 km a okrem toho budú reprezentovať Slovensko v chodeckej miešanej štafete na maratónskej trati (náhradníci sú Katerinka Czaková a takisto cestujúci Miroslav Úradník – obaja z banskobystrickej Dukly).

Autor: (bl, atletika.sk), Foto: fb SAZ (K. Kováč) + fb VŠC Dukla